Jump to content
Българският форум за музиканти

XAS

Духови инструменти

Recommended Posts

Да си призная, рядко вече влизам да чета този музикантски сайт. Още по-рядко - да изкажа мнението си. Което не е толкова важно, ако този факт не събуди у мен желание да споделя с Вас тревогата си.

Ако сте забелязали, в раздела "Духови инструменти" все по-рядко се пише и коментират въпроси касаещи тази тема. Но пък  гайдарската тема май заема водеща позиция. Не зная до колко този инструмент е духов, нито имам някакви претенции пишещите по тази тема да са на друго място. Тревогата ми е друга.

С малки изключения и няколко ученически поста, отнасящи се до начални знания и умения при свиренето на кларинет или саксофон, темата "майсторство" или тънкости при музицирането на инструменти от световната класика, вече няма. /виж заглавието/. Наблюдавайки от доста време конюнктурата около себе си, както и този факт, стигам до доста тъжна констатация.

ВСЕ ПО-МАЛКО ЖЕЛАЕЩИ ИМА ДА СЕ УЧАТ ДА СВИРЯТ НА ДУХОВИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ! А не на народни такива. И то в катастрофални размери според мен. Вероятно подобен отлив се наблюдава и при други специалности, но размера при духовите става плашещ. Знаем причините, но от това не става по-леко.

Вие как мислите!?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако ще те успокои, към много други инструменти интересът е спаднал. Има съседна подобна тема за китарата. Същото важи и за клавишните. И сигурно за много други инструменти. Мисля, че заключението, което се опитваш да направиш, е погрешно и е базирано на локални особености на форума и страната (поп-фолк и чалга), без да отчиташ изобщо отлива към традиционните интрументи в световен мащаб, който е реалната причина. Просто ставаме свидетели на пореден (д)еволюционен преход в музикалната култура, който води със себе си и преход в избора на инструменти. През годините са изпадали в забвение разни инструменти, появявали са се нови, някои пак са се връщали след време и т.н. Не мисля, че е повод за притеснение, музиката днес е друга, стиловете също се променят. Това са неизбежни явления, така както и притесненията, произтичащи от това. Времената се менят, светът няма да загине, споко ;) Още Аристотел се е жалвал от тогавашната младеж и разпад на ценностите, ама ей го на̀, още се върти земята и сме си живи  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Аз съм китарист, но много харесвам саксофона и тромпета като инструменти. Групи като Tindersticks и Morphine успешно са ги интегрирали в създаването на стойностен алтернативен рок. 

Не мога да си обясня защо популярността на тези инструменти спада - сигурно е заради актуалните тенденции. Дано да е преходно явление.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На CyberGene. Не съм успокоен. Музикалната образователна система днес, в някои азиатски страни, САЩ, Русия, Европа е на светлинни години пред нас. Никакъв отлив на традиционни инструменти няма. Това лесно може да се провери на някои чужди  музикални сайтове. Ролята там на музикалното обучение сред подрастващите е уникално!

Това за което говориш е нещо, което съм слушал още преди десетилетия. Но не е вярно. Може стиловете да се променят, модите също, но качествената музика винаги остава. Не младите са виновни, а опростачването на населението. Заключението ми не е грешно. То се базира на дългогодишно наблюдение и анализ. И това няма нищо общо с разпада на ценностите някъде. А с последствията! Живи не значи още културни.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

XAS, за съжаление си много прав, колега. И аз от години наблюдавам същото нещо и споделям същото мнение. 

Няма да изчезнем напълно, но е факт, че процентно ставаме все по-малко.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи форумът първо не е мерило за това колко хора свирят на духови инструменти. Рафо може би ще ми се сърди, но като цяло този форум е основно за метъл-китаристи и доста по-малко за други музиканти :) Просто така се получиха нещата. И съответно дори да има цигулари, тимпанисти, вибрафонисти, валдхорнисти и прочее, те не влизат, не че ги няма.

 

После, Азия - да. Там много наблягат на музика. Европа и Америка - не. Чета доста статии по въпроса. Европейците и американците също са черногледи и са отписали напълно днешната младеж и музикални интереси. Разбира се е най-приятно да си кажем, че ние сме най-голямата помийна яма на света, така в дружен нихилизъм времето минава по-бързо ;) Но това няма общо с реалността, че ценностите в световен мащаб се променят. За нас - в посока упадък. След нас - няма значение, никой не се интересува от нашето мнение.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

Форумът е за всички. А кой влиза вече е друг въпрос. Мисля, че има толерантност към всички стилове и инструменти. Прав си за това, че форумът не може да бъде мерило. Но и колегата е прав за образованието. Той говори конкретно за музикалното, аз обаче бих разширил за цялото образование. Във всяка една област е така. По принцип не съм фен на разните конспирации, обаче според мен тук случаят е точно такъв. Колкото повече прост и необразован народ - толкова по-лесно се управлява и толкова по-евтино ти излиза спечелването на изборите. Няма умен и респективно образован човек, който да гласува за 20 лв. Няма!

  • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи аз не съм твърдял, че форумът е мерило за това, колко хора свирят на духови инструменти. Но когато постоянно във форума виси темата "гайда" не може да не се замислим, а къде са другите! И то напредналите, занимаващите се професионално с музика? Които да учат по-младите! И те не се виждат.  Да се измъкваме с предположението "те не влизат" е несериозно. Най-малко, защото при другите музикални специалности тук, нещата изглеждат къде по-добре. Но и този факт не е за успокоение. Защото наблюденията ми са доста от отдавна и съпоставям  непрекъснато подобна информация от близо и далеч. Дори - сегашна и то непосредствена! Затова с убеждение написах това четиво.

Няма да отговарям колко е приятна някому темата за подхвърлената, ей тъй,  "помийна яма на света". Нихилистичните настроения не са ми в природата. За разлика от, цитирам, "никой не се интересува от нашето мнение". Нямам амбиции да променям света. Чувствах се длъжен да поставя въпроса колегиално. Пък, който както...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм, че образованието е най-важното нещо за България и дългосрочната инвестиция, която всички ние трябва да направим, за да се подобри нещо тук. Но не мисля, че някой умишлено прави нещо срещу образованието. Прекалено конспиративна ми идва тая теория: някой организирано да се стреми да има необразовани хора, за да ги управлява по-лесно :) Такива неща звучат прекалено логично, просто и ясно, за да са реалистични - точно по тая причина са и трудни за реализация, защото държавата не е компютър и не е екип от пет човека. Прекалено много стохастични процеси има в което и да е държавно управление, за да може някой да прокарва коварни планове, които даже да работят и нищо от това да не остане незабелязано. По-скоро е следствие от общото нехайство и некадърност на матр'яла. Както съм казвал и друг път - майстор като ти дойде вкъщи, да не би нарочно да работи калпаво ;) Просто толкова си могат. От там като скалираш нагоре, народните представители и "политици" са същите баш-майстори. 

 

За да се оправи нещо, трябва да се почне пак отдолу-нагоре. Политиците ги правим ние. Нашите деца някой ден ще бъдат политици. Ние трябва да ги възпитаме подобаващо. Трябва да им даваме пример. Да ги образоваме. Другото е бошлаф работа - конспирации, зли планове, Ран и Ът не спят по цял ден да прецакат България ;) Е да, ама не!

 

П.П. И образованието отдавна вече не е да ходиш в университет и да кълвеш някакви лекции от дъската. Информацията днес е навсякъде. Ако нещо липсва, то е любопитството и любознателността. А тази се създава от нас като родители пак. Не бих разчитал на учителите тепърва да правят науката и изкуството интересни за децата, ако не са родителите да ги въпзитават в такива ценности.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не зная защо CyberGene постоянно ме атакува с подозрението си в мисленето ми за някакви потайности и конспиративни теории. Няма такова нещо. Просто съм от хората, които наистина споделят мнението си с неговия пост за "баш-майсторите". Но от това не става по-леко. Иначе съм съгласен с послеписа... И все пак, грижата за културното израстване на давещия се не е само в неговите ръце. Страховете ми са точно в тази посока.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявам се, ако е прозвучало, че те атакувам, не е така. Всъщност аз отговарях принципно срещу разпространената конспирация, за която Рафо спомена - че умишлено се спира образованието.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещата извън София са просто трагични. Във всякаква посока! Но образованието ни май навсякъде е само имитация. С малки изключения, разбира се. Особено в областта на музиката /разб. културата/. Дано не съм прав!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ По принцип не са ми интересни разните теории за конспирации, рептили и т.н. точно толкова са ми досадни колкото турските сериали, чакането по задръстванията :) , обаче тук има някакви факти, които са очевадни. Но това е предмет за друга тема :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Всичко в крайна сметка опира и до пари и материална база в училищата. В Америка например има цели складове с ударни и духови инструменти за техните марчинг бендс. Че дори си правят и състезания за допълнителна мотивация. И хоровете са им развити. Пеят и свирят модерни хитове. Тук в час по музика 4-5 клас слушат безинтересни за децата песни, докато си цъкат телефоните.

И да, времената са други. Малкият не иска да чуе за пиано, но ми вади душата за диджейски конролер.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Навлизането на технологиите и мързелът и ниското заплащане са основите на това децата да не искат да учат инструменти.Всеки може да свири на миксер и грамофон и да натиска копчета, ама е трудно да отдадеш години на даден инструмент като знаеш, че няма бъдеще за развитие в България.Ако си добър и си навън вече е друга работа, но повечето избират, компютри,бизнес и финанси, право и т.н.т.

 

      Също зарибяването става и от родители и учители, но те са все по-заети и не обръщат достатъчно време на децата.Децата пък са незаинтересовани.Всичко им омръзва бързо.Всичко им е скучно, понеже вече на крехка възраст имат тв,телефони, компютри, интернет и достъпа до информация, който ги залива не им дава възможност да са заинтересовани.

 

 Нивото в образованието е много ниско.Няма кандидати по много специалности и за да не закрият многото университети, смъкват нивото до 0.Чувал съм да приемат хора по документи за музикални педагози, непознаващи нотите.

Специално за духовите инструменти наистина няма интерес.Има традиции само в северозападна България и то заради влиянията от Сърбия.Това са предимно цигански оркестри, където това се предава по наследство.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.