Jump to content
Българският форум за музиканти

Преносим Компютър


Black Bird

Recommended Posts

Здравейте!

Искам да си купя преносим компютър , който и да ползвам временно като работна станция

за записи с някакъв аудио интерфейс към него.

 

Най важното за мен е батерията. Ще пътувам към Сащ.

 

Да има поне 512 рам и минимум 80 ГБ хард. 17 инч матрица. И да не е Целерон.

 

До сега не съм работил с Лап Топи . Нямам си напредстава от качество, фирми , модели и съотношение цена и перформънс.

 

Ще се радвам на предложения и съвети...

 

Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хехе, понеже търсиш това, към което съм се насочил ще ти дам няколко идеи:

 

Най-най-най издържливия лаптоп с батерия е Electrovaya Scribbler. Тънкия момент е, че е таблет, но има и вградена клавиатура и тъчпад. В този смисъл дори би бил по-удобен заради това, че има тъч скрийн.

 

Много добър вариант е и Panasonic Toughbook T5. Отново има тъч скрийн, издържа също много стабилно и е шокоустойчив. Има и много по-добри Toughbooks, но цените им хич не са приятни :)

 

Компромисен вариант е Acer TM 3010- батерията също е желязна.

 

Всички компове от горния списък издържат НАД 5 часа при тежка употреба, а скриблера издържа 11 часа!!!

 

!НО!

 

Всички са пригодени за икономия, т.е. процесорите им са нисковолтови и съответно не са черешката на скоростта.

 

 

Друг вариант на който аз съм се спрял е т.нар. universal external battery- съответно примерно 600$ струваше 140W/h батерия, която е точно колкото долната част на лаптопа, т.е. изглежда като подложка и не тежи много- към 3кг. С такава батерия можеш да получиш захранване за цяло денонощие!

 

Ако се интересуваш допълнително, дай едно ICQ да ти пратя инфо ;)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лаптоп - бюджетен вариант ( 1000-1200 лв ) или нагоре..?ако ще го ползваш само временно , какъв е бюджета ..можеш да погледнеш тук www.multirama.bg имат някой не лоши оферти но предимно 15.4 ,17 вече е друг клас..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1500-1700 лв?

 

 

Какъв процесор трябва да търся за да е енерго-иконимичен а и да не е много бавен?

И има ли 64 битови АМД-та мобилни>?

Редактирано от Black Bird
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има бре- АМД Турион 64... или 64 х2 двуядрен. Но се замисли дали си струва. В тестова обстановка Core 2 Duo(пак двуядрен, 64 битов) на Intel дава по-висока производителност и най-важното има вариант с 4мб кеш

 

НО определено тия 2та варианта дъвчат батерията много бързо :) Енергоикономични са Centrino М на Intel, даже имат и специална серия с понижено напрежение на ядрото.

 

Това, което искаш определено е над 1500-1700лв, но ти ще го купуваш в америката, така, че може и да намериш оферти

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе и аз се чудя за някаква портативна версия,колкото и да не ги харесвам :) от 2 месеца оглеждам лаптопи и долу-горе се ориентирах в обстановката.Накратко - предлагат се и стари модели на нашия роден пазар,но на цени... Има добри двуядрени машини,ама над 3000.В щатско са на половин цена,в Дубай са като тук.Колегата май е прав,че там ще ти дадат най-добра оферта.Лично на мен ми допадат моделите на Тошиба,макар че са най-скъпи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мите, препоръчвам ти нещо с още 200 и малко отгоре лева по-скъпо, но е тествано от колегите ми. Лично останах очарован от производителноста на тази машинка. Става дума за лаптоп на MSI. Цената му е 1999лв. ако не се лъжа. Машината е следното:

 

- ПРЕНОСИМ КОМПЮТЪР - MSI MEGABOOK M677X

- CPU AMD TURION 64 X2 TL-52 1.66GHz

- 15.4" WXGA TFT GLARE TYPE

- RAM 1 GB DDR

- HDD 100 GB

- VIDEO DISCRETTE NV 7600 256MB

- DVD-RW DUAL LAYER

- FAX/MODEM 56.6 K,LAN GIGABIT,

- INTEL 802.11 B/G, BLUETOOTH,

- WEBCAM 1.3 MPX

- MMC/SD/MS/MS PRO 5-in-1,AC'97 AUDIO

- ТЕГЛО 2.9 КГ

- BLACK CARRY BAG

- МЕЖДУНАРОДНА ГАРАНЦИЯ

 

 

GAM2073CC_lg.jpg

 

Това смятам, че би покрило доста изисквания, но батерията не е от най-издръжливите, тоест стандартно към 3 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^3 часа не е зле за такъв комп- ако му забраниш от биоса половината неща, които не използваш и му забавиш малко процесора, може и да го докараш до 4.

 

А колегата с тошибата- въпреки яките характеристики и цени, шибите имат НАЙ-скапаните батерии, които съм виждал- като онези дето ги продават на вестникарските будки за по 40 стишки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля,моля,без критика,колега :) тия стишки дет ми ги приказваш са купени от некой битак :D Питаш за лаптоп с възможности за сериозна работа предполагам,а не да си слушкаш мп3-ките. .Такова животно по принцип нема и го знаеш не по-зле от мен.А и настройките на комп-а не се правят само от биоса,и това го знаеш :P Говорим надявам се за приемлив преносим вариант на машина,която ще ти позволи да поработиш донякъде в/у конкретен аудио проект.Такъв компромисен вариант и аз търся,че доста напоследък ми се налага да пътувам и да поработвам в движение.Или ще е ASUS,или Тошиба,това е моят избор,а ти си избери по твое усмотрение нещо и сподели.Поздрави! :D

ПС:

Имаше преди време един виц за часовник с много екстри,ама батериите,ех батериите.... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Asus се държат по-добре от Тошиба, говорейки за напълно идентични параметри.

 

Лошото е, че с новата година повечето фирми затриха някои евтини попадения от миналогодишните си каталози и сега има по 1 бюджетен САНДЪК и всичко останало 2 хилядарки и нагоре :P Инак компромиса е Acer, но е световно прокълната от "професионалисти"(:D) марка в стил Behringer :P

 

Между другото има един виц за АМД, който ще спестя от съображение за флейм :) Пък и сега нещата долу горе се изравниха м/у интел/амд

 

П.П. Защо си направил извод, че Тошиба са най-скъпи? :D

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Митко, най-добре си го купи там на място - ще имаш доста по-богат избор и цените са по-ниски.

 

Колкото до марката - това са машини с изключително кратък морален живот (обикновенно около 1 - 2 години), за който трудно се скапват физически, така че конкретната марка и нейното дълголетие не те бърка особено. Батерии се продават отделно за повечето лаптопи, така че можеш да си купиш една или две допълнително ако смяташ да го ползваш без ток, нещо което ми се струва, че няма да се случи - най-малкото останалата част от звукозаписната ти техника и муз. оборудване вероятно ще се нуждае от нормално захранване.

 

Ако визираш времето, което ще го ползваш на борда на самолета докато пътуваш - въобще не се притеснявай за това - никак няма да ти е до лаптопа, а и ще зяпаш разни филмчета или ще слушаш музика от слушалките които са на твоето място. Ако ти се слуша нещо различно - по-добре си вземи мп3 плейър - лаптопа е най-неудобният мп3 плейър който съм ползвал до момента.

 

Животът на батериите е в пряка зависимост от употребата, но като цяло повечето батерии държат около 2 - 3 часа на сериозно натоварване (примерно постоянно работеща база данни Oracle 10g и т.н.). Ако не се ползва със сериозно натоварване (примерно четеш нещо или пишеш някакъв текст) и е в енергоспестявщ режим може да изкара часовете, които са официално обявени от производителя. В тази връзка имаме едни служебни Dell лаптопчета с Intel Core 2 Duo, които при яко натоварване държат спокойно 3 ч , а при спокойна работа избутват до към 4 часа и половина. Имаме и няколко Sony Vaio-та, пак с Intel Core 2 Duo, но за тях все се намира захранване и не съм ги тествал на продължителна употреба само на батерия.

 

Колкото до батериите на Тошиба, имам личен Toshiba Satellite и батерията си държеше първите 2 години точно колкото дава производителя - 2ч и 30 мин (това беше 2003-та година и за тогава 2 ч и 30 мин си беше много добра батеия). По него време доста активно го тормозех с MS Visual Studio .NET, Oracle 8i, MS SQL Server 2000, така че имам доста добра представа как работи. От лаптопите на които съм попадал до момента е в челната тройка като качество, да не кажа на първо място.

 

Митко, с тези 512 РАМ ще си за никъде. Това не е десктоп машина , където използването на swap file е "евтин" вариант за осигуряване на достатъчно памет - тук хард диска е изключително бавен (обикновенно 5400 оборота) и колкото повече РАМ сложиш, толкова по-малко ще се налага да използва swap file-a. Вземи си поне с 1 GB и гледай да е само 1 модул, за да може в последствие да добавиш още един когато решиш. Паметта тези дни не е толкова скъпа - модулчета за лаптоп са в порядъка на 90 лв за 512Mb и около 160 лв за 1 GB.

 

Преди около година си играх да пресинталирам един лаптоп, който се ползваше за аудио запис и обработка. Като процесор беше нещо съвсем стандартно (не си спомням точно), имаше достатъчно РАМ, мисля че 1 Gb (съжалявам, но не си спомням какво съм ял вчера и такива детайли от преди една година ми се губят). За самите записи се ползваше външен хард диск на 7200 оборота (нормален хард диск като за десктоп през Firewire, а аудио интерфейса беше Echo Indigo на PCMCI слот.

 

пс. Да не забравя - една малка, но важна дреболия, за хора които са свикнали да ползват shortcuts от типа на Ctrl-C, Ctrl-V - на доста от лаптопите (вкл. моята тошиба), на мястото на левият Ctrl клавиш стои Fn клавиша (този с който се сменят функции от типа на кой монитор да е избран, осветеност на матрицата и т.н). Ако не работиш постоянно на него (т.е. ако не му свикнеш) е доста неприятно, защото уж натискаш Ctrl-C, а в същност натискаш Fn + C, което не прави нищо. Това е основното, за което се оглеждам аз като си търся лаптоп.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за изчерпателната информация!!!!!!! :greenball:;)

Наистина има много фактори и тепърва ще се срещам с "проблемите" на пренсимите компове.

 

niki123bg

Явно в твоя пост намерих най-правилната посока ,за което съм ти благодарен от сърце...

Мисля ,че няма да ми е проблем да дам над 2000лв , но явно да купя от там ще е най-добре ,

за да имам и гаранция , която може да ползвам там недай си боже...

 

Мерси още еднаж :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко поправки

Колкото до марката - това са машини с изключително кратък морален живот (обикновенно около 1 - 2 години)

А тогава как ще обясниш лудото търсене и не много ниските цени на IBM Thinkpad-овете на по 5-6 години? Когато едно нещо върши работа, НЕ остарява. Остарява бързо ако си геъмър.

 

Животът на батериите е в пряка зависимост от употребата, но като цяло повечето батерии държат около 2 - 3 часа на сериозно натоварване ... Имаме и няколко Sony Vaio-та, ....

Поне за мен 2-3-4 часа нямат нищо общо с "издържлива батерия" :unsure: А нови ли са тези вайо-та? Защото типично в стила на сони е да развалят серията си с времето и явно са успели- преди седмица тествах едно чисто ново лаптопче, направо с извънземни параметри, а се държеше като старата щайга вкъщи. Старите серии на вайо... стават... що годе. Ама новите- за тези пари ще си вземеш компютър, а не 3кг папка :D

 

Колкото до батериите на Тошиба, имам личен Toshiba Satellite и батерията си държеше първите 2 години точно колкото дава производителя - 2ч и 30 мин ... От лаптопите на които съм попадал до момента е в челната тройка като качество, да не кажа на първо място.

Е щом те устройва- браво :) Тошиба е сериозна фирма, но не познавам човек, който е доволен от комповете им.

 

тук хард диска е изключително бавен (обикновенно 5400 оборота)

Защо има такова едно всеобщо заблуждение, че оборотите на харддиска имат нещо общо със скоростта на трансфер? :unsure: Дори вече за предпочитане са тези на 4500 оборота, защото твърдата тава е един от факторите, които солидно хапят батерията. Ако искаш намери си инфо защо няма разлика в скоростите на трансфер. Иначе за рам-а си прав, че е хубаво да има в повечко.

 

П.П. за подробността си прав и май вече са го усетили и производителите, защото напоследък се срещат все повече модели, в които control-а си е на мястото :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^амвиждам, че си в бизнеса обаче аз от 10 години използвам в ежедневието единствено и само лаптопи. Compaq (&HP Compaq now).

Оборотите са от значение за сърч тайм и съответно аксеса до данните. Вервай ми разликата между 5400 & 7200 за лаптопа е фрапираща. И въобще твърдението, че оборотите нямат значение за бързината на HDD-тата го намирам за леко несериозно точно пък от теб, ще ме прощаваш :unsure:

А иначе батерията на моите лаптопи е карала винаги между 2:30-4:30 часа в зависимост от това как го гърча. Иначе за играчките с мощ на ПДА и размер на лаптоп не знам :unsure: Няма ли поне 15" екран, Гигабайт РАМ и Сентрино Дуо и над 80ГБ диск, не е мойта машина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

По тази логика дай да вземем всички оная геймърската билярдна маса с 21" екран :unsure: А ако искаш да ти покажа защо не си прав за дисковете и оборотите им, прати едно ПМче да не флудим темата.

 

Хората, които РАБОТЯТ с някакъв уред се стремят да вземат най-удобното им средство, а не най.............гъзарското :) Аз примерно веднага ще те оборя с този 15 инчов екран с репликата- ми че аз нали искам преносим комп, за кво ми е да нося билярдна маса със себе си? По-хубу да взема компа и ТФТто и един акумулатор в раницата и да си бачкам на full power :D За мен повече от 12" лаптоп не е лаптоп ами гъзария, щото се губи основния замисъл за лесна преносимост. :unsure:

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.