Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да давам уроци по пеене


Recommended Posts

Здравейте!Миналата година завърших музикалното училище в Ст.Загора!Искам да започна да давам уроци по пеене,но една приятелка ми каза,че ми трябва лиценз,фирма...и да.Искам някой да ми обясни какво точно ще ми е нужно!Благодаря ви

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То по тази логика всичките учители даващи частни уроци, трябва да имат фирми. Ако толкова искаш да издаваш фактури и касови бележи, намери някой познат с фирма, и се разбери с него. На който му трябва фактура, вземаш такава от фирмата на познатия и готово. Иначе става сложно - счетоводство, реклама, адвокати, наеми и т.н. Ако намалеят приходите, а разходите си продължават, какво правим?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако намалеят приходите, а разходите си продължават, какво правим?

 

Граждански договори...но не познавам нито един, който да го прави. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Здравейте!

Да, ако искате да работите сама и да нямате главоболия - ЕООД :) Така ме само ще можете да се осигурявате и да имате доказуем доход ( ако кандидатствате за кредит/ ипотека), но и да Ви се признават направените по дейността разходи, които - поне при мен, не са малко :) 

Повечето частни учители, които познавам ( вкл.тези, при които съм ходила на уроци като дете) си преподават нелегално - у дома, примерно, без да отчитат печалба, без да се осигуряват. Има и такива, които се присъединяват към школи - общински, частни, където са на договор.

За лиценз за пръв път чувам, лиценз за какво точно?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11 February 2018 at 5:07 PM, Dan said:

То по тази логика всичките учители даващи частни уроци, трябва да имат фирми. Ако толкова искаш да издаваш фактури и касови бележи, намери някой познат с фирма, и се разбери с него. На който му трябва фактура, вземаш такава от фирмата на познатия и готово. Иначе става сложно - счетоводство, реклама, адвокати, наеми и т.н. Ако намалеят приходите, а разходите си продължават, какво правим?

Затваряме фирмата, естествено.

То, ако се стигне до момента, в който като теглиш чертата това, което остава за теб е под това, което си определил като бизнес цел, значи си объркал бизнеса ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Работете към някое читалище, така хем ще имате стая за преподаване (без да е у вас това), в същото време всичко ще е законно и цялото счетоводство и административна бумащина ще я изпълнява счетоводителя на читалището.

А Вие, завършвайки музикално училище, имате квалификация професионален музикант, отделен въпрос е че е добре да имате и педагогически профил в бъдещата диплома, за да е всичко тип-топ, но и така имате диплома за професионална квалификация.

Обиколете всички читалища и вижте с кое ще се договорите да ползвате стая когато имате уроци и какви условия могат да Ви предложат те - какъв тип договор, на какъв хонорар и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

аз пък да попитам - ако учител по китара дава уроци в едно училище, но училището плаща на фирма (дейността на фирмата е друга, но включва "незабранени от закона"), която е наела учителя - трябва ли фирмата - посредник да има в предмета на дейност "обучение", защото всъщност тя само ги свързва и не издава диплома на ученика, нито проверява компетентността на учителя? И също така, трябва ли фирмата - посредник да има лиценз или пък да се вписва в регистър към Агенция по заетостта? Идеята е да се услужи на човека за оформянето на плащането.

Много благодаря на отзовалите се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Здравейте,

по последният въпрос - фирмата да издаде фактура на училището и да наеме на граждански договор лицето - преподавател, като му заплати доход, удържи авансов данък и внесе дължимите осигуровки. Тук фирмата може да реши да пусне договор за изплатен доход от авторски и лицензионни възнаграждения - няма осигуровки, голям процент на нормативно признатите разходи, удържа се само данък. Но е уязвимо - положен е труд, а трудът от една страна е доход, за който се плаща данък, а от друга страна означава риск, за който се дължат осигуровки. Няма проблем, че фирмата - платец на дохода няма конкретната дейност в основната си регистрация, стига тази дейност да не изисква специфични разрешителни режими, каквито в случая няма. Оттам и следващите редове :

Доколкото ми е известно, преподаването у нас все още не е регулиран пазар на труда с лицензионен режим. Съществуват определени квалификации, които, в спортния свят например, се наричат лицензи и дават правото за упражняване на професията в различни страни, които признават лицензията. Но като цяло, за извършване на дейностите, които се описват тук, не се изисква регистрация в специализиран регистър или лицензиране. 

Данъчна администрация търси положен труд,  оттам доход, оттам осигуровки и данъци.

Най - общо, според мен 

Един от вариантите за реализиране на нормална дейност по преподаване беше казана -  Юридическо лице - дружество, например ЕООД. Тук лицето регистрира фирма в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, регистрира се в качеството си на собственик на капитала - управител на Дружеството като самоосигуряващо се лице, избира си осигурителен доход, върху който на месечна база удържа и внася осигуровки, независимо дали има доход. Тук може да подаде декларация за прекратяване на самоосигуряването, но! това значи, че не трябва да генерира никакви приходи и разходи. Когато фирмата има доход, данъчните търсят ресурсната обезпеченост за извършената дейност - т.е. човешкия труд. Затова ЕООД - то пуска доход на собственика си (личен труд на собственика), удържа осигуровки и данък, подава Декларации обр.1 Данни за осигуреното лице и Декларация обр.6 Данни за дължимите осигурителни вноски. За приходите си издава фактури, в зависимост от плащането - следва да издава касов бон (при плащане в брой)  или не ( ако е по банков път). За разходите си - ползва ДДС, ако е регистрирано по ЗДДС, намалява облагаемата си печалба с присъщите за дейността си разходи. Тук принципът е за доходът от една дейност да има направени разграничими разходи, какъвто е нормалния начин на икономическия цикъл. При Дружество има по-сложна счетоводна отчетност, отчита се корпоративен данък и т.н. Има и по-тежка процедура по ликвидация (закриване) в случай, че дейността не потръгне. За тази процедура ще ви трябва дипломиран счетоводител. При кредит, например, носите отговорност само да размера на капитала, с който участвате в юридическото лице. 

Мога да предложа още един вариант - т.нар. "свободна професия" - физическо лице, което извършва за своя сметка и на свой риск професионална дейност в сферата на образованието, в случая. Лицето подлежи на регистрация в Търговския регистър към Агенция по вписванията но като физическо лице. В НАП следва да се регистрира като самоосигуряващо се лице като избере осигурителен доход, върху който ще внася на месечна база осигуровките си. Подава се ежемесечно Декларация - обр.1 Данни за осигуреното лице. Данък се удържа и внася, когато лицето покаже доход. За приходите си то издава фактури с данните си по регистрация. Не сте длъжни да имате касов апарат. Междувременно, независимо дали има доход или не, следва да внасяте осигуровки върху избрания осигурителен доход, освен ако не се подаде декларация, че спирате да се осигурявате. Абсолютен недостатък е, че свободната професия може да ползва само разходи в размер на 25% от реализираните приходи. Т.е. независимо дали имате фактури и други разходни документи, можете да ползвате сума само до 25% от доходите си. При кредит, например, сте физическо лице, отговаряте в пълен размер.  Счетоводството е по-облекчено - подавате веднъж годишно данъчна декларация като физическо лице и веднъж годишно само Декларация обр.6. 

При всички случаи, добре е да потърсите счетоводител, който да ви разясни ситуацията. Предполагам, че ако дейността ви е ограничена, можете и сами да се справяте .

Поздрави и успех в начинанията! 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.