Jump to content
Българският форум за музиканти

Организиране на ел. компоненти - кутии/рафтове/чекмеджета/други


Recommended Posts

Чудя се какво да си купя за организиране на ел. компоненти (резистори/кондензери/други) и реших да пусна една тема, за да събера инфо от хора с идеи и опит. В момента моите компоненти са в безброй найлонки и малко ме дразни. Намерих няколко варианта, но се чудя кой е по-добър, пък и винаги може да има още някой хитър модел... ;)

 

1. Прости кутийки с отделения, има модели с променливи брой/размери на отделенията (май са най-евтини, но трябват няколко и няма да са заедно):

49309.jpg

2. "Шкаф" с чекмедженца като този:

7688_img_2.jpg

3. Отделни чекмедженца, които могат да се стакват до безкрай в коя да е посока (тия май са най-скъпи):

250_s.jpg

Имаше и някакви мега про, дето ще струват 3 заплати, така че ги прескочих тях. Приемам мнения и предложения... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен лично се налага първия вариант който си посочил - кутийки с отделения. Причината е че са лесно преносими - тоест като почна да работа мога да взема кутийката и да сложа на масата да са ми под ръка. Като не ги ползвам отиват в един шкаф една над друга. Купих си 3 размера по-малки и по-големи. Примерно 10 малки + 6 средни и 4 големи - за да събирам всякакви компоненти.  

 

 

Шкаф с чекмедженца също става - обаче при него проблема е че трябва да бъде на някоя стена или маса и да не се мърда, ако леко го размърдаш тея чекмедженца тръгват да се изсипват и става една. мястото което заемат е повече и трудно ги местиш - с две думи тоя вариант го отхвърлих опитно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант 2 използвам аз и понеже няма много място за достатъчно на брой такива - налага се и някоя друга кутия от вариант 1, който не ми харесва, защото ми седят разхвърляно някак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който и вариант да избереш (аз предпочитам чекмедженца на стена), гледай първо, чекмеджетата (или там, каквото е) да са изработени от по-гъвкав материал, за да не им изпотрошиш дръжките, както стана с едно от моите сглобяеми полски чекмеджета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам такъв като вариант 2 - подобно. Хубавото е, че чекмедженцата са дълги и разделени на 2 така че все едно имаш двойно. Но лошото е че като си го купиш го запълваш за нула време и пак почваш да слагаш където можеш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко зависи от работното място, когато бях ерген розполагах с огромно старо писалище където събирах всичко, сега съм изгонен и заврян в гаража. Ако нямаш работно място вариянт 1 е за предпочитане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз дълго време се мъчих с всякакви торбички, кутийки и други подобни. Купуване на части за конкретни проекти и държането им отделно също не е много удобно. След завършване на проекта остават винаги по няколко чарка дето се чудим къде да ги денем. Чекмедженца, добре. Възможните стойности обаче са твърде много, съответно и необходимите чекмедженцата ще се твърде много. Трябва удобна система за групиране.
За резисторите използвам стандартния ред Е24. Реда е разделен на четири групи разположени по редовете. Множителите са по колони. Малко използваните множители (х0.1, х1, х1М) липсват. Резисторите с тези множители се поставят в крайните колони.
038462777-thumb.jpg
С кондензаторите е по-сложно. Имаме три оси: стойност по реда, множител и работно напрежение. Тък като работното напрежение при керамичните SMD кондензатори не го пише, а и не може лесно да се измери, то трябва да присъства. Другия параметър кой да бъде?... Множителя е неудобен, хем е труден за ориентиране хем заради него ще се съберат много подобни кондензатори заедно. Реших да бъде стойност по реда. По този начин в еднно чекмедже ще се съберат, например: 47 pF, 470nF, 4700 uF. При такова групиране нужния ни кондензатор се намира веднага.
Базиран е на реда Е12. направени са малки размествания за да излязат най-използваните стойности (1, 2.2, 3.3, 4.7) на предна линия. Дали ще е удобно времето ще покаже. Стандартния вариянт с Е12 е: 1.0-1.5; 1.8-2.7; 3.3-4.7; 5.6-8.2.
С напреженията... Първата отправна точка беше: напреженията 16, 50 и 100 волта да са в отделни колони. Керамичните SMD кондензатори които използвам са с тези работни напрежения. След това към 16 добавих нисковолтовите (електролити обикновено) 10 и 6,3 волта. Една колконка за 25-35 волта. 63 отиде при 50 защото са близки. Накрая ни остана и една колона за 200 и нагоре волта.

038462776-thumb.jpg

Вкъщи използвам стелажи с по-голям брой малки чекмедженца. Там подредбата изглежда така:

038462785-thumb.jpg

 

За постоянно работно място, според мен, стелажите с чекмеджета са най-удобни.

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Comet.bg гледам аз, левче на чекмедже е някъде. Има модели с 35, 50, 60... 5 бройки са на ширина и вече нагоре според зависи. Има и комбинирани с няколко по-големи чекмеджета отдолу. Пусни в търсачката MARS, това е производителя (някакви чехи).

 

Някой ако има по-добри оферти да не се скатава! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че е добра идея за съпротивленията да е нещо такова - понеже са най-много като бройки-видове, а за останалите елементи може и чекмеджета. Поне аз мисля скоро да ги организирам така че всичко е разпиляно по-кутии. 

 

9262687F.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен нещата са "организирани" така. 27999095_1565128700190691_1245459580_oXo


С времето стана ясно, че това е крайно недостатъчно. Имам няколко от тия органайзерчета. 

28033680_1565131836857044_649685244_o1jW

Както и от тоя тип, май ги ползват за рибарски принадлежности, но са ми удобни за една идея по-един елементи. 

27951110_1565129426857285_55197837_oDvx3

Но в момента всичко това ми е малко и благодарения на темата ще се снабдя с необходимото, за да се въведе някакъв ред за по-лесна и точна работа. 

И винаги присъства кутията със всичко останало. :D 
 

27989873_1565129786857249_1243804658_ovG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята с класьора я бях видял и така на снимка изглежда супер, но си мисля, че като почне вадене/слагане и ще се разпилеят за нула бройки...

 

Май ще взема две органайзърчета с чекмедженца и ще донаждам като има нужда по-натам. Само да не спрат вноса дорде се наканя да повторя :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.