Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с Peavey 6505 MH


Recommended Posts

Зравейте,

Понеже съм нов във форума се надявам да не съм сбъркал мястото на този пост. 

И така - от месец притежавам Peavey 6505 MH закупен втора ръка от чужбина. По принцип ампа си работи нормално - звук, контроли всичко, но преди няколко дена

забелязах, че отзад буксата и по - скоро крачетата на т. нар. MSDI OUTPUT след 20-30 мин. работа се нагряват много.  Престраших се и го отворих и установих, че нагряването е от два най-вероятно резистора, който са на платката, на която е монтирана буксата. На резисторите пише съответно - 15W4.7-ома и 15W10-oма. Въпросните резистори се напичат здраво и предават тази топлина на буксата. Тъй като живея в провинцията и тук майстори на такава техника няма, ще съм благодарен ако някой има опит с подобен проблем, и може да ме ориентира това нормално ли е или е дефект, който трябва да се оправя.

Пропуснах да отбележа, че ампа ползвам без кабинет /защото все още чакам да ми доставят такъв/, като взимам сигнал от SEND на ефект луупа и го пращам в usb интерфейса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това вероятно са съпротивленията (резисторите), които изпълняват ролята на товар при липсата на колона (т.нар. speaker defeat/ dummy load или както там го продаваха Peavey).

 

Нормално е да се нагряват - като няма колона - има топлина - енергията не се губи, както се казва ;) Виж ако като дойде колоната продължават да се нагряват (при изключен Speaker Defeat .......) тогава би било проблем...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако на магазина има МОЩНИ резистори можеш лесно да си направиш външен товар и да използваш ампа с него, вместо с посочените по-горе печащи вътре резистори. Става дума за 8-16 ома резистори с мощност 50-100W. Не са стотинки обаче, особено в БГ. Ето моят Dummy Load товар правен за подобни цели:

 

DummyLoad2.0.jpg

 

2x 100W, 15Ohm, паралелно. Тези ватове обаче са сметнати при наличието на радиатор с определена площ, на голо държат наполовина май беше. Затова и съм използвал нещо от стара видеокарта.

 

П.П. Ако ти идва скоро кабинета няма голям смисъл от начинанието, освен за собствено успокоение. Но пък ако и за в бъдеще ще го използваш на тихо - защо не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друга опция е да ползваш атенюатор.Не само че ще ползваш опция за намаляване на мощноста (когато се търси стабилен тон при ниски нива),но и може да се ползва като изкуствен товар(dummy load) заедно със опция за линеен изход и изход за слушалки.Инж.Манов (Parni_Valjak във форума) има много добра гама атенюатори в зависимост от мощноста на усилвателя.

http://forum.muzikant.org/topic/55960-power-attenuator-by-soundman/

http://forum.muzikant.org/topic/98945-iia-iiaeaae-aoaaithaoidh-ia-soundman/

http://forum.muzikant.org/topic/59370-iiaey-iiaeaae-power-attenuator-io-soundman-sm-4102/?do=findComment&comment=441166

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Превключих, усилвателя на 1 ват и нагряването значително намаля :yes: , но това май стана за сметка на качеството на звука, който е с една идея по - замазан като, че ли..., но докато дойде колоната ще се търпи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми звучи логично да е така, може би е нещо от фазата на Луната. :)

 

Когато суича за мощността е на:

  • 100% - цялата енергия от лампите се предава към спийкър изхода;
  • 25% - четвърт от енергията се предава към изхода, останалото се поема от мощни резистори вътре;
  • 5% - аналогично.

Когато другата цъкалка е в позиция Speaker Defeat би трябвало 100% от енергията да се поема от резистори и нищо да не ходи към изхода. Нямам схема, която да потвърди това, но не би трябвало при "Speaker Defeat = On" другия суич да оказва някакво влияние. Според мен Speaker Enable/Defeat е преди щракалката за изходната мощност.

 

П.П. Ако все пак (хипотетично) по някакъв начин влияе - то в позиция 1 ват трябва да грее повече, тъй като се пренасочва повече енергия към резисторите. Но няма как да е така, защото това е зле за изх. траф и не вярвам да са го направили така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най разумно е ампа да се ползва с озвучително тяло със съответната мощност и съпротивление.Всичко останало е скъпи експерименти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.