Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за лампов усилвател за домашни записи и репетиции


Recommended Posts

Преглеждам ревюта в youtube на лампови усилватели от 1 до 15 вата. Трябва ми такъв за домашно свирене, репетиции (озвучен с микрофон ако трябва) и може би дори участия. От ревютата, които съм изгледал сякаш като тон най ми допадат (по ред като започнем от този който ми допада най-много) Vox AC10(C1), Vox AC15(C1), Bugera V22(infinium), Vox AC4(C1-12, C1-BL), Fender Bassbreaker(007)!!! Разбира се изгледал съм ревютата и на почти всички останали марки, които съм чувал и дори такива, които не бях чувал. Ако има хора които да потвърдят или опровергаят моето лично мнение (класиране) за споменатите усилватели, но на база на реален опит ще съм много благодарен! Съвети и информация относно плюсовете и минусите на тези ампове също са много добре дошли.

След като съм добавил Vox AC15 (AC15C1) като опция следва, че бюджета може да достигне до 1200 лева АКО наистина сметна, че си заслужава разликата в цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vox Night Train ме изкефи доста преди време като го тествах.

 

Евентуално някой Orange Terror, ама не ги следя кой кой беше. Май имаше някои не-изцяло-лампови модели... :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vox Night Train е много добър, но гейна сякаш ми идва в повече. Пропуснал съм да кажа, че търся КОМБО усилватели, моя грешка наистина.

Колкото до Orange Tiny Terror 15w Combo - преди 10 месеца някъде бях в един от магазините във Варна с 1200 лева (тогава беше намален на толкова сега е 1500 почти) с нагласата да купя точно него, но реших да пробвам един транзисторен Crush 35 RT, който също беше наличен и си тръгнах с транзисторния. Същия този транзисторен сега ми се иска да ми остане резерва на някой от споменатите горе ампове. Ако имаш наблюдение @Baby Thomas над качеството на изработка на Vox и Bugera или опит с това колко трудно се поддържат (смяна на лампи - колко често и колко трудно се достига до там + балансирането им) ще ми помогнеш МНОГО! :) Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен че държиш на комбо не беше споменал и за това дали трябва да е баш клийн амп. Затова и предложенията не бяха супер фокусирани, така да се каже... ;)
 
Принципно: комбо вариант е по-лош избор, поради няколко причини. Първо звучат по-зле от отделни глава и каб. Второ лампите винаги са някак отдолу и греят по цокли/платки/кондензери. Трето си "вързан" с някакъв често смотан говорител, особено в маловатажните модели - ако моделът позволява лесно да се включва външен кабинет по-става, но все пак. Четвърто глава и каб се носят по-лесно ако са поотделно. Единственото предимство на комбото е, че е по-компактно. Но все пак губи с 1:4. Разбира се ако ти си решил да е баш комбо - никой не може да те спре! :thumbup:
 
Дали е Vox или Bugera или друга марка хабенето и смяната на лампи е същата работа. Както и първоначалната смяна на фабричните, което в 99% от случаите е ако не задължително то поне препоръчително. Най-общо казано пре лампите държат примерно 5-6-7 години, крайните 1-2-3 години, в зависимост от натоварването (колко често/продължително и колко силно (за крайните) се използва машината). Не че не можеш да ги търкаляш и 20 години, то и струните свирят по толкова. Но, колкото да се противят някои, е факт, че лампите са консуматив, както струните. Естествено "дълголетието" зависи и от качеството на лампите.
 
Качеството на изработка на усилвателите не мисля че е удачно да коментирам ако не съм виждал конкретните модели. Предполагам че Ориндж за 400 лева изглежда доста по-различно от такъв за 4к. BTW отварях такъв скъп и нещата са много добре вътре! Отварял съм и Бугера (само една бройка) и не видах нищо по-калпаво/различно от типичен китайски амп, каквито са Фендър, Маршал, ДжетСити, Рандал. Всеки с убежденията си, де, но според мен (от това, което съм отварял) Made in USA/Germany е доста по-качествено от Made in China. Вероятно зависи и каква е серията и цената й. Сигурен съм, че Vox HW или Marshall Astoria не изглеждат по същия начин. То и касовата бележка изглежда различно... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:))) аз пък бих си взел за половината от тези пари принстън-а на Владо Балев. Малък усилвател идеален за вкъщи и озвучен за репетиции.

ако ми се шуми повече, Лейни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на отзовалите се със съвети. Честно казано до сега не се бях замислял за глава към 15вата + кабинет, но ще помисля и върху този вариант. Колкото до бюджета - винаги може да си кажеш "е то ако добавя и още 100 ще взема еди какво си". Докато не стигнеш до 5-6 хиляди лева от началните 1000 :) . Имах някакъв начален ориентир и вие ми дадохте нови идеи върху които да мисля, за което отновоо благодаря.

Темата може да се счита за закрита от моя страна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да е лошо да споделиш, когато направиш избора си и съответно покупката - да споделиш впечатления и доколко изборът отговаря на поставените очаквания :) Късмет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.