Jump to content
Българският форум за музиканти

Лими

Loopers - трикове, хакове и др.

Recommended Posts

Ето една интересна видео илюстрация за хората с много педалчета. На десетата минута е цитирано и мнението на Джо Бонамаса. А и дискусията под видеоклипа е интнересна и забавна.

 

Can you still play guitar with a pedalboard this big?

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това ще е темата за лупърите. За момента е при китарите, но няма да се ограничаваме от към инструментариум и техника.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето един туториъл как  да се използва лупер за песента на Ед Шийрън Shape of You и как той изпълнява на живо с лупер същата песен.

 

Аз използвам лупер по два-три начина.

Най-простият е когато предварително в къщи съм си изсвирил и записал някаква подложка върху която след това на живо свиря соло или пея, като си добавям акомпанираща китара без да правя никакъв лууп запис в момента.

Другият начин е когато съм записъл предварително някаква подложка, но при живо изпълнение добавям/записвам още линии/рифове.

И третият начин е най-труден, когато изграждам/записвам в лупера дадена тема от нулата, защото има опасност от грешки, които налагат триене(undo) в момента на изпълнението.

Най-често практикувам вторият начин, но зависи каква е ситуацията.

С една дума - трябват си много упражнения за едновременно свирене/пеене и натискане на педалчета.

Никога не ползвам на живо други("фабрични") подложки, освен такива правени/изсвирени лично от мен и нарочно с леки грешки без студийна обработка за да звучат като "на живо". Но въпреки това понякога се случва да ме подозират, че всичко ми е на плейбек и само имитирам свирене/пеене.

Edited by Лими
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам един успешен опит да използвам лупър  при свирене на сцена с банда .  Имахме няколко инструментални   парчета и се престраших да     използвам лупър на живо , което си крие сериозни рискове , поне за мен.  Успях да си  запиша подложка докато примерно свирим нещо , което образно може да се нарече куплет,  да го пусна да се просвирва и да вляза със соло . За по сложни наслагвания не посмях, но и не мисля , че имаше нужда.  Направихме това на няколко парчета, които  се оказа че са били записани  от  озвучителя, така , че после имах възможност и да чуя резултата и  останах доволен, Преди това доста се притеснявах дали барабаниста може да следва  записа  от лупъра , дали ще го чува добре, дали аз ще направя добър синхрон с превключванията докато свиря, ще успявам ли да го спра когато трябва  и т.н. 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имах RC-2, сега RC-3.Общо взето го взех за да си записвам предварително ритъм китара, само където е солото в песента.Но с двойката не ми стигаха 11 записа.В тройката може да се запишат 99 което е крайно достатъчно.Става дума за акустична китара и певец.Тоест свиря и пея беквокали.Вокалиста си пее само, а на солото пускам ритъм китарата и си импровизирам отгоре, после спирам луупа и продължавам да свиря ритъм.Хубавото на тройката е и че може да изпълнява веднъж записа, one shot така наречен и не се налага да го спирам аз.Другото готино е че може да си репетираш с луупъра или да си наслагваш някакви идеи.Също може да си пускаш бекинг тракове и да свириш върху тях или само ритъм за упражнения като с метроном.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да споделя и моят скромен опит с RC-3 BOSS

По мое мнение изключително удобен за свирене на живо, съвсем малко тренировки са нужни за да се уцели началото на записа на силно време. както и края. Оттам нататък кефът е пълен!

https://www.youtube.com/watch?v=FTbID0RwqBs&feature=youtu.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз съм на тема лупър-тема сега,BTW ей този модел много ми хареса,ако бях китарист щях да си го купя.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.