Jump to content
Българският форум за музиканти

Loopers - трикове, хакове и др.


Лими

Recommended Posts

Ето една интересна видео илюстрация за хората с много педалчета. На десетата минута е цитирано и мнението на Джо Бонамаса. А и дискусията под видеоклипа е интнересна и забавна.

 

Can you still play guitar with a pedalboard this big?

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще е темата за лупърите. За момента е при китарите, но няма да се ограничаваме от към инструментариум и техника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един туториъл как  да се използва лупер за песента на Ед Шийрън Shape of You и как той изпълнява на живо с лупер същата песен.

 

Аз използвам лупер по два-три начина.

Най-простият е когато предварително в къщи съм си изсвирил и записал някаква подложка върху която след това на живо свиря соло или пея, като си добавям акомпанираща китара без да правя никакъв лууп запис в момента.

Другият начин е когато съм записъл предварително някаква подложка, но при живо изпълнение добавям/записвам още линии/рифове.

И третият начин е най-труден, когато изграждам/записвам в лупера дадена тема от нулата, защото има опасност от грешки, които налагат триене(undo) в момента на изпълнението.

Най-често практикувам вторият начин, но зависи каква е ситуацията.

С една дума - трябват си много упражнения за едновременно свирене/пеене и натискане на педалчета.

Никога не ползвам на живо други("фабрични") подложки, освен такива правени/изсвирени лично от мен и нарочно с леки грешки без студийна обработка за да звучат като "на живо". Но въпреки това понякога се случва да ме подозират, че всичко ми е на плейбек и само имитирам свирене/пеене.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Имам един успешен опит да използвам лупър  при свирене на сцена с банда .  Имахме няколко инструментални   парчета и се престраших да     използвам лупър на живо , което си крие сериозни рискове , поне за мен.  Успях да си  запиша подложка докато примерно свирим нещо , което образно може да се нарече куплет,  да го пусна да се просвирва и да вляза със соло . За по сложни наслагвания не посмях, но и не мисля , че имаше нужда.  Направихме това на няколко парчета, които  се оказа че са били записани  от  озвучителя, така , че после имах възможност и да чуя резултата и  останах доволен, Преди това доста се притеснявах дали барабаниста може да следва  записа  от лупъра , дали ще го чува добре, дали аз ще направя добър синхрон с превключванията докато свиря, ще успявам ли да го спра когато трябва  и т.н. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах RC-2, сега RC-3.Общо взето го взех за да си записвам предварително ритъм китара, само където е солото в песента.Но с двойката не ми стигаха 11 записа.В тройката може да се запишат 99 което е крайно достатъчно.Става дума за акустична китара и певец.Тоест свиря и пея беквокали.Вокалиста си пее само, а на солото пускам ритъм китарата и си импровизирам отгоре, после спирам луупа и продължавам да свиря ритъм.Хубавото на тройката е и че може да изпълнява веднъж записа, one shot така наречен и не се налага да го спирам аз.Другото готино е че може да си репетираш с луупъра или да си наслагваш някакви идеи.Също може да си пускаш бекинг тракове и да свириш върху тях или само ритъм за упражнения като с метроном.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Да споделя и моят скромен опит с RC-3 BOSS

По мое мнение изключително удобен за свирене на живо, съвсем малко тренировки са нужни за да се уцели началото на записа на силно време. както и края. Оттам нататък кефът е пълен!

https://www.youtube.com/watch?v=FTbID0RwqBs&feature=youtu.be

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.