Към съдържанието


Снимка

Това нормално ли е? Да свети фазомера на корпуса на ефект?

ток ефект фаза маса

  • Please log in to reply
13 отговора на тази тема

#1 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 13 януари 2018 - 14:40

Вижте сега какъв ми е случая.

 

Имам един ефект, включвам го с неговото си захранване без никакви аудио кабели, само захранване. Пипам с фазомера на копчето за превключване на ефекта и фазомера леко свети. С едната ръка държа фазомера, с другата пипам ефекта за корпуса и фазомера спира да свети. 

Това номално ли е да е така?


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#2 Лими

Лими

    Heavy безПристрастен

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2199 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Акуст. и ел китари, вокал

Публикувано 15 януари 2018 - 15:35

Този въпрос ме накара и аз да си изпробвам с фазомер всичките ми ефекти с всичките им захранвания и никъде не се появи фаза. Опитай да обърнеш щепсела в контакта и пак пробвай с фазомер.


Няма по-красива музика от изсвирената и изпята с талантлива човешка ръка и уста, с минимум компютърни подправки(преебавки)
Мои Видео уроци с Ак. китара , Yakety Axe My FusionRock Есенна импресия


#3 exxct

exxct

    MSEE

  • Members
  • PipPipPip
  • 202 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Österreich
  • Инструмент:китара

Публикувано 15 януари 2018 - 18:55

Вижте сега какъв ми е случая.

Имам един ефект, включвам го с неговото си захранване без никакви аудио кабели, само захранване. Пипам с фазомера на копчето за превключване на ефекта и фазомера леко свети. С едната ръка държа фазомера, с другата пипам ефекта за корпуса и фазомера спира да свети.
Това номално ли е да е така?

Не трябва да свети. Щом свети, означава че има напрежение по корпуса на ефекта, а и на струните на китарата, когато е включена в него. Доста опасна ситуация. Потърси специалист най-добре.

Sent from my E2105 using Tapatalk

#4 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 15 януари 2018 - 19:28

Когато китарата е включена и ръката ми е върху струните, не свети.

Също и когато не е включена но пипна с едната ръка ефекта - не свети.

Днес провериха контактите и всичко си е на ред. Странното е че няколко ефекта, които са чисто нови ми го правят това.


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#5 ciriljhonson

ciriljhonson

    Тежко пристрастен

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1059 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара

Публикувано 16 януари 2018 - 12:15

Защо не провериш с друг измервателен уред?
Не ти знам фазомера, но това не уреда който ти трябва.

#6 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 16 януари 2018 - 14:37

Какво да проверя и с какво?


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#7 ciriljhonson

ciriljhonson

    Тежко пристрастен

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1059 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара

Публикувано 16 януари 2018 - 16:17

Фазомера е глим лампичка със съпротивление, нещо абсолютно неточно и подвеждащо.

Провери с мултицет например...



#8 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 16 януари 2018 - 16:19

В смисъл предлагаш да проверя колко волта излиза на корпуса ли?


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#9 DreamTh

DreamTh

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 83 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia

Публикувано 16 януари 2018 - 16:54

Човешкото тяло е проводник с голямо (високо) съпротивление. При теб има разлика в потенциалите между земя и корпуса на ефекта, затова като се допреш до корпуса на ефекта фазомера спира да свети.Фазомера не е точен уред той е само за проверяване на фаза (затова му казват и фазоуказател). Не съм експерт но според мен нещо със зануляването(заземяване) на контактите може да не е наред. Може да се укаже, че е малко напрежение но е добре да се провери.

Ако е с мутицет сложи на променливо напрежение на 1000V, и виж между заземяване-то на контакта (малкия жълт извод(пластина) на контакта) и корпуса на ефекта какво показва.


Този пост е редактиран от DreamTh: 16 януари 2018 - 16:56


#10 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 16 януари 2018 - 20:46

Нямам толкова професионален мултицет. Моя мери до 300V. Като го сложа там при докосване нещо мърда и после веднага пада на 0. Това става много бързо и е стойностите са в широки граници.  Като пусна от корпуса, пак се вдига за много кратко време и после пада на 0. Точно както при докосването.

Като го сложа на 2000m, нещата са по-ясни, там варира между 001 и 007. При докосването и при пускането пак вдига повече, но не мога да кажа точно понеже варира.


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#11 ciriljhonson

ciriljhonson

    Тежко пристрастен

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1059 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара

Публикувано 16 януари 2018 - 22:53

Друго за което се сещам, е positive и negative ground.При педалчетата има и от двата вида.

#12 lyu_records

lyu_records

    Не се знае!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1523 Мнения:
  • Gender:Male

Публикувано 16 януари 2018 - 23:17

Имал съм много случаи в стари читалища и общински сгради в които сме свирили, като пипнеш струните на китарата и "земята", ако е на замаска или примерно метална врата да ме хване ток. В сегашната репетиционна положението е същото там сме на замаска и ако влезнеш с мокри обувки редовно те хваща ток от корпуса на ефекти, струните на китарата, всичко което е на маса. Проблема е в ел. инсталацията! Не си занулен как си трябва, проблем няма докато не почне да те тресе ток около, иначе всичко си е в ред, няма бруове и други нежелани звукови ефекти. 

Примерно сега в репетиционната ако са ми мокри обувките усещам как леко ме гаделичка, като пипам струните на китарата, ако пипна струните и вратата която е метална с метална каса направо си ме хваща ток. 

Нищо притеснително стига да не ти е вкъщи!



#13 rettere

rettere

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 69 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:к`вото хвана

Публикувано 28 януари 2018 - 02:07

Нормално е да ти свети, щото захранването му е импулсно! Импулсните имат кондензатор между ниска и висока страна на напрежението! Има и такива захранвания дето не пускат фаза на изход! И да обръщаш щепсъла все тая! Фазопоказателя ти е точния инструмент! Не се връзват на мултицети и др. Ако останалата ти апаратура ползва контакт и щепсъл шуко, провери заземителните/зануляващите пластни! Ако усещаш гъделичкане.......не е добре! Ако усещаш ток само като си с тая джаджа, без други неща закачени към нея, търси рекламация! Уреда е опасен!

П.С. Я пробвай зарядното на телефона когато не е в телефона, май и то се офазява :-)

Този пост е редактиран от rettere: 28 януари 2018 - 02:10


#14 musicman

musicman

    мракобесник

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6906 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 28 януари 2018 - 09:19

Да, и на телефона и на компютъра зарядното също офазява :)

Не ме гъделичка нищо, само свети. 

Никифена ми каза горе-долу същото, явно не е опасно това.

 

Има ефекти, които не офазяват обаче, явно наистина си зависи от захранването. 


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!





Also tagged with one or more of these keywords: ток, ефект, фаза, маса

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни