Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов микрофонен усилвател - размисли и страсти :)


Recommended Posts

Днес пак малко се занимавах с предусилвателя. Установих, чи има един брум който е много малък -90дб. абсурд да се чуе де -  това е при изключен предусилвател, дори разкачих първичната на изходния трансформатор и пак го има. Явно изходния се влияе от компютъра който е бризко до него на 30-на см. Като го отдалечих изчезна. 

 

9295773O.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Платката почти съм я начертал и скоро ще я давам да се прави. Само се колебая за едно нещо - за входния xlr. Дали да е отпред или отзад на кутията. Кутията ще е рак 2U. Ако го направя отпред ще е добре че връзката от него до входния ще е максимално къса. Но пък гледам че на почти всички професионални входовете са отзад и 15см. кабел едва ли ще влоши нещата - разбираемо е като се сложи в рака да няма кабели отпред. То като се замисля за про-студио е удобно отзад на кутията а за вкъщи отпред. Дали ако направя 2 входа в паралел отпред и отзад и кой където си избере може да влоши нещо.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно малко семпълче което записах днес за проба -  Цък  - изпълнението е на жена ми . Микрофона е  akg 1000c. Компютъра е в стаята и доста шуми от вентилаторите. Инъче е моно без никаква обработка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи, като да има много приятен характер предусилвателя. Но може и да е от микрофона, а естествено, и от жена ти.

Шум или брум, не може да се чуе на записа. Така или иначе, ако човек не разполага с някакви екстремно глухи помещения,

поради фонови шумове, на практика при запис с микрофон, рядко може да се постигне динамичен диапазон над 60 децибела.

Например, шума в началото и на опашката, е трудно да се прецени, дали е собствения шум на микрофона, на предусилвателя, или е фонов шум от помещение, компютър...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не винаги е най-правилното решение:

 

http://www.valvewizard.co.uk/Grounding.pdf

 

http://www.aikenamps.com/index.php/grounding

 

Предполагам, че на автора са му известни, но все пак :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да чел съм ги тези и още доста други статии. Общо взето накрая подходих проба-грешка - пробвах най-различни начини и се спрях на най-добрия за мен. В момента почти всичко е в обща точка като масите на отоплението е по-далече от общата точка както и масата на високото захранване. Кутията контактува с масата само в една точка и това е входната букса. Изхода е свързан със масата през съпротивление и кондензатор като ще има и ключе за дирекна връзка. По-големия ми проблем беше във лампите и като ги смених се реши. Всичко в момента е много добре  - дано да е така и на оригиналната платка която скоро ще поръчам - чакам с нетърпение да я налепя. 

След време ще запиша още един семпъл като използвам  един лаптоп за да няма толкова фонов шум от компютъра, но след като го сглобя във по завършен вид. Ще направя и измерване на честотната характеристика. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Направих едно замерване на честотната характеристика.  Общо взето при максимално усилване на -3бд.  е от 13hz до 23khz. Когато намалям усилването започва да слиза и по-ниско във долната граница. Синята линия е със ниско-срязващ филтър - който е към 50 херца на -6дб. направих ключе за него. 

 

9311417q.jpg

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ами снимки ще кача на по-късeн етап когато нещата изглеждат по-про :)  Сега всичко е нахвърляно и е макарони.  Ама ето една, но не се смейте на  оригиналната ми кутия - жена ми да ми прости за тавата, но изкуството иска жертви :)   

 

9325347S.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Вчера налепих платката със захранването. Тествах я и работи без грешка. Скоро ще сглобя и основната.

 

9330903d.jpg9330904w.jpg

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснах преди да пиша че мнооого приятно звучи преампа. Като го налепиш “официално”, драсни пак някой семпъл ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност ще има и още семпли. Сега се двуомя за нещо - предвидил съм на платката ключе за U-pad и се чудя как да го направя. Да го направя както на повечето микрофонни предусилватели просто -20дб. пад или да го оптимизирам със стойности на резисторите така, че микрофонния вход да може да се използва като линеен вход. И ключето просто да е mic-line. От друга страна пък малко биха ползвали лампов предусилвател за линеен вход. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Малко фалстарт при първото пускане на предусилвателя, но сега всичко е Ок и работи без грешка. Ама и аз съм един разсеян - разменил съм кабелите на захранването - за анодното и отоплението.  Гледам радиатора на волтаж регулатора на отоплението грее много, кондензатора преди регулатора се надува - меря напрежението на отоплението наред - ааа. Добре, че се усетих навреме разминах се само със нов кондензатор и смених волтаж регулатора въпреки, че работеше, но за всеки случай.  Странно, но  регулатора lm350 издържа на това напрежение и не ми прецака лампите. 

Сега всичко е наред :yahoo: .  

 

9348109H.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето 2 пробни записчета които направих вчера. Този път не записвах със компютъра, че много шуми а с лаптоп извън стаята. Чува се в началото и края на записите че е много тихо преамчето.  Записите са моно без никаква обработка записани с един микрофон Rode-nt2a

1. - цък

2. - цък

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.