Jump to content
Българският форум за музиканти

Променят ли звука на китарата ефектите, които не са TRUE BYPASS?


ven555

Recommended Posts

Ами то нищо не пречи като не са тру-байпас да си ги направиш. Аз моето  Crybaby GCB 95 му махнах входния буфер и сложих едно 3dpdt ключе. 20-на минути занимавка. Но не усетих никаква разлика та си викам - за какво се занимавах с глупости. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен беше коментарът , че нито един BOSS ефект не е true bypass въпреки, че на него пише, че е.,

 

Интересно ми е да знам, кои ефекти на BOSS са true bypass? Имам една рекламна брошура/каталог на BOSS от 2011г., в която пише, че всички ефекти от компактната серия са снабдени с буфер.  Друго - някой знае ли за луперите(RC) на BOSS дали имат буфер, защото и в тях се включват китари?

Аз се стремя след ефект, снабден с буфер да слагам друг без буфер, но не винаги ми е възможно.

Мисля че благодарение на буферите мога лесно и просто да разцепвам галванически сигнала и да го разклонявам в паралелна ефект верига без загуба на качество. Пробвал съм същото разцепване без буфер и става мазало.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хрумна ми идея, но сигурно не само на мен, а вероятно може и отдавна вече да функционира сред китаристите.

Та идеята ми е при китари с пасивни адаптери да се вгражда буфер в самата китара при изходният жак и с ключе да се включва и изключва по желание. Това разбира се ще изисква и вграждане на батерия в китарата и съответно оскъпяване, но решава доста от посочените проблеми.

Какво мислите и знаете ли за такива китари? А как стои този въпрос при активните адаптери, че никога не съм се интересувал от тях и не ги познавам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно има. Аз лично се сещам за Брайън Мей, който от сходни подбуди използва Требъл Буустера закачен на колана, в непосредствена близост след изхода на китарата. Макар да не е баш същото.
 
Относно това дали всички Босс педали имат буфери, в ТОЗИ линк на сайта на Босс се твърди, че наистина е така: "For this reason, all BOSS pedals include buffer circuits" (последният абзац на точка 4). Може и да не са баш 100% от всички техни модели, но генерално е така.

 

Ето едно добро инфо от Пийт Корниш по темата.

 

Най-добрият вариант са суитчинг системите тип Гиг Риг, които имат каквото и където трябва, включително и възможността да е вкл./изкл. Сещам се, че Файърсаунд 3 на Никифена (и вероятно много други читави ефекти) също има изключващ се буфер, в зависимост от това къде в системата ще се сложи педала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От китарен и електротехнически опит, мога да кажа следното:

 

-True Bypass означава, че когато ефекта не работи, сигналът от китарата минава от входния жак, през механичен ключ, към изходния жак, и така получаващата се верига е напълно изключена от останалата част на ефекта. Също, това често означава, че когато ефектът е "байпаснат", входа на самия ефект (вътрешната схема на ефекта) е окъсен към земя, а не влиза там китарният сигнал, за да не се създава паразитен сигнал, който би могъл да се прослуша в чистия байпас сигнал.

 

-Добре изпълнения електронен байпас почти не променя звука, но ако навържете последователно множество ефекти,

неблагоприятните неща се наслагват и накрая се получава сигнал, който има твърде малко ниски честоти (поради многото последователни HighPass филтри на всеки вход на ефект) и е ненужно ошумен от няколкото последователни буфери.

 

-True Bypass e доста подходящо решение за ефекти, които нямат голямо усилване (модулационни ефекти, ехота и т.н.) но не е много подходящо за high gain ефекти като овердрайв и особено дисторшън педали, понеже когато ефектът е включен, често се получава нежалана обратна връзка през самия ключ, и ефектът започва да пиши и да се самовъзбужда. Според мен, най-добрия True Bypass би бил с реленца, но това не е много battery friendly решение.

 

-Ако китарният кабел е добър и капацитетът му не надхвърля 300-400 пикофарада, не мисля, че той указва някакво лошо влияние върху звука, което да ни пречи.

 

-За мен, най-добре е, ако имаме ефект, който не е True Bypass, като първи ефект след китарата (или пък свирим с активни адаптери), след което можем да наредим няколко TrueBypass ефекта. Така ще сме сигурни, че захранваме ефектите от нискоимпедансен източник и е твърде вероятно да се отървем от всички нежелани ефекти. Дори "пищенето" при овердрайв/дисторшън тру-байпас ефектите вероятно ще изчезне, понеже ще захранваме входа на ефекта от нисък импеданс и така, няма да е много вероятно сигналът от изхода да може лесно да се прослуша във входа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотни отговори момчета. От вас наистина може да се научи много!

Респект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето още малко допълнителна информация от t.c.-electronic, която потвърждава гореспоменатите обяснения

 

True Bypass and Buffered Bypass explained
True Bypass mode is a hard-wire bypass that gives absolutely no coloration of tone when the
pedal is bypassed. This is the default mode for your effect pedal.
Using True Bypass on all pedals is a perfect choice in setups with a few pedals and relatively
short cables before and after the pedals.
 
If...
  • you use a long cable between your guitar and the first pedal or
  • if you use many pedals on your board or
  • if you use a long cable from your board to the amp,
...then the best solution will most likely be to set the first and the last pedal in the signal chain to Buffered Bypass mode.
 
Can you hear the difference between a pedal in True Bypass or Buffered Bypass mode?
Maybe, maybe not – many factors apply: active/passive pick-ups, single coil/humbucker, cable
quality, amp impedance and more. We cannot give a single ultimate answer. Use your ears and
find the best solution for your setup!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.