Jump to content
Българският форум за музиканти

hegemarth

Парафиниране на адаптери

Recommended Posts

Здравейте! Наскоро си купих нова китара и забелязах, че когато си увелича гейн-а докрай на ефекта, китарата започва да пищи.
Поразтърсих се из мрежата, както и тук и установих, че това пищене е микрофония, от резултат на не (или поне не достатъчно) парафинирани адаптери. Което ще рече, че самите адаптери не са били потопени във восък при изработката си, който восък да оплътни и изулира медните намотки вътре.
Тъ реших да си ги парафинирам сам и да споделя как става чудото. 

 

Моята китара е с Лес Пол хъмбъкъри с капачка, така че ще обясня какъв е процеса при тях. (при другите е същото, само разглабянето е различно)

 

Първата стъпка е да си набавите:

1.парафин на бучки (може и парафинови свещи)

2.пчелен восък (може от тези жълтите църковни свещи)
3.кухненски термометър, който да показва поне до 100 градуса

4.поялник и калай

5. остър нож

6. малка отвертка, с която да развъртите винчетата на адаптерите

7. две тенджерки, които едната да влиза в другата, но не до долу (или нещо подобно с което се прави парна баня)

 

И започваме:

Сваляме струните.

Развиваме четирите винчета, които държът адаптера за тялото на китарата

Обръщаме китарата внимателно, така че да не изпаднат адаптерите и да одраскат китарата и махаме капака, който покрива кабелите на потенциометрите.

След това с леко подръпване на кабела на единия, а после и на другия адаптер разбираме кой от купчината кабели е този, на съответния адаптер. 

Когато разберем кой е кабела е добре да си снимате или начертаете схема, за да знаете кой от двата захранващи кабела на адаптера, къде е запоен.

След като вече знаете и сте сигурни че после ще разберете кое, къде да вържете, разпоявате и откачате от потенциометрите кабела на адаптерите.

След като вече сте ги откачили може да вземете едно дълко тънко кабелче или конец, който да завържете за края на кабела на адаптера, който току що се разпоили, За да може после да го  завържете отново за конеца и с издърпване на конеца да върнете кабела, където му е мястото, а не да се мъчите да го завирате обратно в тесните каналчета на китарата.

 

Добре. Вече извадихме адаптерите извън китарата. 
Сега вече можете да развиете и двете болтчета, които регулират височината на адаптера, така че да свалите рамката и в ръцете ви да остане само адаптера.

След като разкачихме всичко идва най-голямата мъка - свалянето на металната капачка на адаптера.

Взимате поялника и ножа и започвате да пазтапяте калая, като в същото време натискате с ножа, за да може основата на адаптера и капачката да се разделят. 

След като сте махнали калая опитайте внимателно да премахнете капачката (ръчнете с една отвертка лекичко и подбодете адаптера) ако не иска да излезе, то значи има известно количество восък, който е залепил двете части. 

В такъв случай вземете един сешуар и нагрейте малко адаптера, така че восъкът вътре да се разтопи и адаптера да се отвори.

Щом махнете капачката оставяте всичко настрана и отивате в кухнята.

Там вече започваме да правим сместа за парафинирането.

По принцип хората казват, че съотношението парафин:пчелен восък трябва да е 80:20, но не е задължително (според мен), Аз го направих със 6големи парафинови свещи и 3 тънки, дълги църковни свещи и разликата беше, че сместа от бяла, стана жълта. Тъй че може и само с парафин.

Взимате двата съда и в големия сипвате вода до половината (за да не започне да прелива, когато кипне) а в по-малкия слагате свещите/бучките восък.

И слагате на котлона. 
(В случай че не знаете, проверете какво е парна баня, за да не объркаме нещо.)

Ако използвате свещи, не се притеснявайте за фитила. Той не пречи. Пък и ако решите, може след разтапянето на свещите да го извадите с нещо

Пригответе достатъчно течност, за да може да се потопи целия адаптер в нея.

Щом разтопите достатъчно течност, взимате кухненския термометър и проверчвате температурата на течността. Не трябва да е повече от 70 градуса, за да не се повреди нещо по адаптера. Или просто пипнете с пръст и ако можете да го държите вътре, без да ви пече, значи е добре.

Но все пак, не трчбва и да е много ниска, защото сместа ще започне да се втвърдява.

 

След като сме разтопили всичко, сме готови да потопим адаптерите.

(ако съда ви е достатъчно голям и може да потопите всички едновременно е най-добре, защото ще отнеме по-малко време) потапяте ги/го (без да потапяте кабела) и ще забележим, че започват да излизат мехурчета, което ще ни подскаже, че восъка навлиза в адаптера и измества въздуха.

Изчаквате 5, 10 минути, докато изобщо спрат да излизат мехурчета.

След това хващате кабела и изваждате адаптера от течноста, изцеждате го и го оставяте някуде на сухо, да изсъхне.
Оставяте ги така за около час, час и половина, да изсъхнат.
Щом изсънат, връщате обратно капачката, запоявате, както си беше запоена фабрично и отново потапяте адаптера в сместа, за да може да се изкара целия въздух.

И повтаряме същия процес.

След като вече са изсъхнали е време да сложите пак рамката на адаптера, да завържете кабела за конца и с издърпване на другич край на конеца, кабела да се върне, там където е бил.

Завинтвате четирите винтчетата на адаптерите, запоявате кабелите, затваряте капака и сте готови да включите и да се насладите на тиха и непищяща китара.

Надявам се да съм помогнал :)
Ако имате въпроси, питате!
Поздрави!

  • Like 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добро и подробно експозе.Евала за труда. :thumbup:

Само едно въпросче -каква промяна във тона забелязваш след гореописаната процедура ,ако има такава.

Редактирано от jorog

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма никаква понеже намотката е лакирана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма никаква промяна. Или поне аз недолавям такава

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.