Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво точно трябва да знам за да свиря по професионално на китара.


Mechanize

Recommended Posts

Компромисен, но не достатъчно ефективен вариант е уроци по СКАЙП или някоя друга видео мрежа, но по-добре си е да имаш учител до теб.

 

Та на въпроса: - "Какво точно трябва да знам за да свиря по професионално на китара?" - Отговора според мен е най-малкото троен.

1. Трябва да знам, че имам страхотно силно желание да свиря професионално.

2. Трябва да знам, че ме чака убийствен и дългогодишен(дори цял живот) ежедневен къртовски труд.

3. Трябва да знам, че ми трябва учител/и.

 

Познавал съм, а и сега познавам уникално талантливи китаристи, които още от деца с лекота схващаха бързо и лесно възпроизвеждат по слух мелодия и бързо намират акордите и. Имат страхотна и бърза памет, интуитивно се ориентират в теорията и то без да са учили. Но повечето от тях си бяха въобразили, че това е достатъчно за професионалист и затова почти не се упражняваха упорито за по-качествено свирене. Като резултат от този мързел е тяхното мърляво свирене, което не може да ги нареди сред професионалистите. Мърлявото им свирене най-ясно проличаваше дори и за тях самите, когато трябваше да правят някакъв по-важен студиен запис. Този плачевен резултат ги караше да се упражняват заради записа и бях свидетел на мъчително и безрезултатно действие, тъй като за няколко часа усилени упражнения не може да се наваксат дълги години в мързел.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^Kъртовски труд е истината. И аз познаам мега таланти, които имат минимална техникана свирене, защото не намират нужда да се упражняват. :>

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mechanize, помисли за вариант с дистанционни уроци по Скайп - може да са по-рядко, ако финансовата част те притеснява, но полза ще има. Най-малкото ще има грамотен музикант, който да ти препоръчва подходящи материали съобразно възможностите ти и посоката, в която искаш да се развиваш ;)

Виж тук - https://www.youtube.com/user/koliok

Пример за китарист на изключително високо ниво, за който знам, че (поне преди време) даваше уроци по Скайп. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като начало почваш сезоните на Вивалди,после всички действия на Лунната соната на Бетовен и ако се получи доста учители биха ти завидели.Може да ползваш табове,ако не ти се учат ноти.Важен е крайния резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за коментарите, някои бяха полезни за това какво точно искам и ще видя какво мога да направя с учителя ,но за начало:

Книгата Китара For Dummies полезна ли е?

 

И коя трябва да взема Китара For Dummies или Рок Китара For Dummies?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време много хора включително и аз тръгнахме с уроците на Юлиян Марков.

Аз не виждам ползата от учител, поне в малките градове, те преподават класическа китара.Това на един рокаджия не му е много лесно и удобно, и не му помага, даже много хора ги отказва, защото не е това което търсят и очакват.В София може да е пълно с учители във всякакви стилове, но в провинцията не е.

Намери си школите на Юлиян Марков и другите, които ти препоръчаха.Има доста уроци на парчета в youtube.Има и на всякакви скали, арпежи и други техники.Зависи от теб какво търсиш.Само ти знаеш какво ти се свири.

     Професионалист е човек на който му плащат за това което върши.Виждал съм доста хора, които не си заслужават парите, понеже едва свирят, но щом някой им плаща значи са про.

Тука ги има школите качени от съфорумника ни babythomas

http://babythomas.name/#

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Heartman, годината не е 1982 и е доста по-лесно да се намери добър учител по електрическа китара, дори и уроците да са дистанционни. В Интернет има прекалено много информация (къде качествена, къде - не) и за начинаещ ще бъде трудно да се подберат и отсеят подходящите източници.

Според мен нищо не може да замени индивидуалните занимания с кадърен учител, който коментира и коригира личните ти умения и грешки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз питам за книгата, защото тука в книжарниците я няма, и немога да видя коя е по добра.

Но прочетох ревюта и май рок китара for dummies по ми допада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@разбойник Годината не е 1982, ама положението в БГ не е мръднало много.Ако имаш предвид интернет уроци съм съгласен, но не знам някой да дава уроци за 10-20лв на урок.Ако вие знаете препоръчайте.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лошото е,че както е писал автора,иска да е про,което един вид задължава да чете ноти,което без учител -трудно,самоуките за рок музика ,пак са ни показвали основните неща,по големите от нас,много вадене на слух и така..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се питал какво означава да покриеш очакванията на един кандидат ученик при положение,че той нищо не разбира и дори е възможно никога и да не разбере ;) и колко е "изпитателният" срок ,в който учителят трябва да се докаже ,че е добър пред един "ученик" ;)И защо хората си мислят,че от youtube можеш да станеш приемливо свирещ музикант.А защо не приемат ,че през youtube можеш да се научиш да плуваш примерно,което е много по-лесно...или да караш кола.Стане ли въпрос за музика-няма пробрем ... всичко има в youtube,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво е нивото на кандидат ученика.Ако ученика знае всички арпежи,пикинги и музиката на любимите си групи,а учителя не е чувал за тях.За абсолютно начинаещ учителя трябва да има подход и да не демотивира ученика с уменията си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не си купиш и двете школи  Китара For Dummies или Рок Китара For Dummies?

Цената ще е малко на 30, а материала, който е вътре, при учител ще ти излезне поне 300.

Аз предпочитам да уча от книжни издания пред пдф-ките им.

Тези на Марков, вероятно няма да ги намериш в печатния им вариант, тях си ги свали.

Дотук имаш доста материал за научаване, може да ти отнеме година - две. Не ги претупвай.

 

И след, като си усвоил достатъчно теория, понатрупал практика, последвай и съвета на хилбили -

вади по слух и развивай слуха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги ми е било забавно, как хората се пазят да не просвирят класика, се едно ще отрови едно такова музикално вдъхновение дето само за блус и метъл става, ма за Сор и Каркаси - сакън.

Всъщност и ден днешен няма измислена читава китарна педогическа система за начинаещи освен класическата. Всичките школи " Блус в 10 лесни стъпки" са глупости.

И понеже се споменава името на Юли Марков. Аз съм учил при него и при Юли първата година се свиреше само класика. После се добавяше рок, джаз и кой каквото вече иска, ама класиката си оставаше. И системата работеше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.