Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарата ми пищи


hegemarth

Recommended Posts

Здравейте! Наскоро си купих нова китара и забелязвам, че когато се увелича малко и започва да пищи много и постоянно. Когато сменям адаптерите със суича, спира. Което ме навежда на мисълта, че проблема е в бридж адаптера. Мислех, че е твърде високо и дава смущение, обаче когато го свалих максимално надолу, пак пищеше. Със старата ми китара нямам такъв проблем.

Накакви идеи, на какво може да се дължи това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този писък се нарича микрофония.Адаптера трябва да се парафинира.Wax potting се нарича на западен жаргон.Намери си парафин(например от стеаринови свещи) и пчелен восък(продава се по пазарите).Смесват се 80% парафин със 20% пчелен восък.Разтопяват се на водна баня.Трябва температурата на сместа да е поносима при допир с пръсти.За да не се разтопят макарите на адаптера.Потапя се адаптера и се оставя за около 5 минути.Или докато спре да излиза мехурчета.После се изважда ,избърсва се восъка от повърхноста му и се оставя за 1 час да изстине.

https://www.youtube.com/watch?v=-nwL0FPQo6M

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, адаптерите с капачка са парафинирани, или поне са запечатани с восък. Надявам се да не е от това, защото после става дълга и широка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И парафинирането е последното нещо, което бих се хванал да правя. Има други решения по веригата. Като опре до там, топи смело :>

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви са другите варианти? Не ми се ще да си правя такива експерименти. Не съм много запознат с хъмбъкерите, но нещо, ако поразвъртя винтчетата, които са под струните няма ли да помогне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами значи ще трябва да се парафинира. Което поражда в мен два въпроса:

1. Може ли този процес да навреди по някакъв начин на адаптера?

2. Трябва ли да сваля металната капачка, или може с нея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е Gibson PAF - много от тях не са парафинирани наистина (включително и моите). Може да навреди ако го "превариш". Течността трябва да е топла, не гореща. Металната капачка не я сваляй - после ще я избършеш. Има вероятност звука на адаптера да се промени в някаква посока, което не знам до колко ще е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо няма да се прецака.Освен ако не е прекалено гореща сместа (над 60 градуса) и не се размекнат бобините или лака на намотките.Освен да се подобри звука и да изчезне микрофонията нищо друго няма да се промени.Щом другия адаптер не пищи значи е парафиниранНяма нужда да се маха капачката.И може да се парафинират дори и китайски EMG ментета.

http://www.stewmac.com/How-To/Online_Resources/Learn_About_Guitar_Pickups_and_Electronics_and_Wiring/Wax_potting_pickups.html

https://www.youtube.com/watch?v=lQS1IKg5j3s

https://www.youtube.com/watch?v=eeXVEvzWXTM

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви! Разучих доста по въпроса и вече съм обеден, че това пищене е от липса на парафиниране. Към края на седмицата ще го сготвя (тъй като сега китарата не е при мен) и ще пиша за резултата. Само да попитам има ли значение какъв ще е парафина и восъка. Тъй като, до колкото проучих има течен и твърд парафин и восъка трябва да е бял или

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Проучих доста по въпроса и вече съм обеден, че това е проблема. Към края на седмицата ще го "сготвя" и ще пиша за резултата.

Благодаря на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.