Jump to content
Българският форум за музиканти

"Пукане" при включване на усилвател


Recommended Posts

Здравейте. Много ме дразни "пукането" при включване и изключване на усилвателя, който както се сещате, е нискобюджетен. Чудя се не вреди ли това пукане, (което според мен е своеобразен токов удар ) на говорителя. Та въпросът е,какво може да се направи за да се избегне. Сетих се единствено за прекъсвач на говорителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пукането се получава най- вече когато се пуска или спира усилвателя без да е намален от копчето за усилване(Volume ,Gain ,Level) до нула.Вредно е за говорителя ,понеже се явява пик във амплитудата и го натоварва силно ,но краткотрайно.Просто си изгради навик преди да загасиш/пуснеш усилвателя да намаляш силата до нула.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак за какъв усилвател става въпрос с два ключа стенбай и пауър или само с един он оф.Да намаляш на нула всичко всеки път е смешно,вероятно ще върши работа при втория тип.При първия тип изключваш първо стендбай,изчакваш 5 секунди и после изключваш пауър и тишина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички. Става дума за евтин Stagg. Евтин, ама си е мой и си го харесвам. Вчера монтирах прекъсвач на говорителя. Сложих го на задния панел. Добре се получи. Сега "Елегантно" първо изключвам говорителя, после включвам усилвателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има такива специализирани платки за усилвател - водят се защита за Озвучителни тела. Функцията им е точно такава - при пускане на усилвателя се забавя пускането на говорителя примерно с 5 секунди. А при спиране говорителя се спира моментално - докато усилвателя обикновено се изключва след 2-3 секунди заради кондензаторите. Така процеса се автоматизира. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Става дума за ето такава схема - принципно не би трябвало да е проблем за няколко секунди. Ако все пак е жизнено необходимо може да се направи еквивалентен товар с някакви големи съпротивление който да се превключва от релето. 

 

http://hobby.neomontana-bg.com/kit113.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С товар трябва да са ламповите усилватели.Ако е трябвало да има прекъсвач на ОТ щели са да му сложат струва 20 стотинки едва ли е проблем за производителя.Друг често срещан „проблем” е какво да му добавим да го засилим малко,че идва слаб.Решението винаги е закупуване на стотарка или кемпер или брадва тогава имаш от всичко по много и е точно сметнато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Да не пускам друга тъпа тема, да попитам в тази:

По принцип, има ли някакъв риск от повреда при включване на транзисторен усилвател (комбо), ако говорителя не е свързан с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1% колкото да не кажа, че няма. Иначе - зависи от усилвателя, има и особени схемни решения, при които би било проблем, но масово няма грижи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При ламповите лекуват пукането с малък резистор на двете крачета на главния прекъсвач - позволява да протече малко ток и да почне да пълни филтърния кондензатор - в повечето случаи помагало... не може ли да се взаимства нещичко...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малък като съпротивление, мощност, физически размер? Кой е "главния прекъсвач" и на кои точно крачета се слага? Питам сериозно, защото не съм го чувал тоя "лек".

 

Ако не съм 200% сигурен аз не бих пускал такова потенциално опасно за живота на апаратурата и свирещия инфо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.