Jump to content
Българският форум за музиканти

Серийна 8-струнна китара от Ibanez


Recommended Posts

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз пък искам тия дето толкова я желаят тая китара да ги чуя как свирят на 6-струнна!

 

Иначе по поръчка този инструмент не е проблем да се изработи, въпросът е доколко си заслужава!

 

Поздрави!

 

е, по тази логика аз пък би трябвало да питам тези, които свирят много добре на 6-струнна, как свирят на ... банджо ..., или добрите конвенционални басисти как биха свирили на 2-струнния fretless бас на оня от Морфин, лека му пръст ... то, музика и на гребенче може да се прави, ама не пречи човек да иска да пробва и нещо по-така :metalist:

 

 

Не си ме разбал правилно! Ти на 6-трунна как си - съвършен виртуоз ? Може би вече си и изчерпал възможностите?! А на 7-струнна? За 8 нямам желание и да питам! Преди да поискаш нещо се запитай дали наистина имаш нужда от него и в състояние ли си да използуваш напълно възможностите които предлага!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Meshuggah от край време свирят на 8 струнни китарки с 2 дисторшъна един след друг така че там няма какво да се коментира :metalist: Ама и китарите и адаптерите са custom made от няква северняшка фирма, май бяха по 300 ойро парчето(адаптера де)- евтинийка

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

P1010052.JPG

P1010016.JPG

5 piece maple/wenge Wizard-8 Prestige neck, basswoo body, EMG808 neck and bridge pickups, jumbo frets on a rosewood board, Fixed EDGE III-8 bridge, available in GK [ Galaxy Black]. $1999.99 List price, Includes [probable] J Craft case.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А дали е удобна на ниските струни? Всеки път като я погледа ми прави впечатление колко адски ДЕБЕЛ гриф има

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

малко са хората, които могат да покажат нещо различно на 7, 8 или 100 струнна китара :metalist:

аз се кефя на Steve Vai, но в същото време, се чудя защо Joe Satriani продължава да си свири на 6 струнна :metalist:

Редактирано от solo5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък искам тия дето толкова я желаят тая китара да ги чуя как свирят на 6-струнна!

***

Ти на 6-трунна как си - съвършен виртуоз ? Може би вече си и изчерпал възможностите?! А на 7-струнна? За 8 нямам желание и да питам! Преди да поискаш нещо се запитай дали наистина имаш нужда от него и в състояние ли си да използуваш напълно възможностите които предлага!

 

 

Аз не съм виртуоз и никога няма да бъда:), но ме провокираш да направя някои коментари за отношението първо към седем- и повече струнните китари и китаристи и второ към свиренето на китара въобще.

1. Въпреки че са популяризирани от Стив Вай, да се свети името му:), седмаците не са предназначени за виртуози, а за нов и по-различен от традиционния звук в един разширен диапазон от тонове. Стивън Карпентър и китаристите на Корн хич не са виртуози, ама и хич не им трябва, щото са направили нов звук и музика, която повечето виртуози не са и сънували и която с кеф слушат 100 пъти повече хора, и именно в това е тяхната ценност.

2. В България и навсякъде по света има страшно много супер добри и технични китаристи, сред които, не се съмнявам, и много от вас, пичове, и евала за това! Ама какво правят те, какво правите и вие? В повечето случаи кавъри, или стандартен хард рок или метъл, в което също няма нищо лошо (и аз свиря Мейдънкси тип метъл в една група и си е много забавно). Е, затова пък тия, дето не могат да свирят на 6-струнни, та затова се прикриват със седемструнни, горките, вдъхновяват милиони хора по целия свят. Май някои неща не опират само до майсторство, а?

За мен китарите с повече струни не са "награда" за най-добрите, на които вече 6-струнната им е тясна от майсторлък. Те са нещо, с което можеш да направиш малко повече и по-различни неща. С моята седемструнка мога да си свиря както бързи метъл солца и рок рифчета в стандартен строй, така и тежки акорди в А-drop, а често в една песен съчетавам и двете. Това си ме кефи. Пък дали съм добър китарист .... де да знам, бате, ама не ме и вълнува, честно да ти кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала за горния пост

 

Само искам да добавя, че все пак и двете са електрически китари, така че ако си виртуоз на 6 струнната, като се преместиш на 7 само биха ти трябвали няколко месеца (или дни, зависи от човека) да свикнеш на горната струна. Аз лично често се чудя, дали не би била интересна идея някой новак да започне със 7 струнна китара, тъкмо по-широкият гриф ще му създаде правилна постановка, без да може да си лепва палеца отгоре, например (макар че и това не е точно грешно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз едно време си настройвах 6-струнната китара по следния начин (6 -> 1):

 

B F# B E G# C#

 

и доста страдах от липсата на по-високите тонове, както и от възможностите за акорди с празни струни.

После си я настроих "нормално" в италиански строй на 440 Hz, със заветната мечта да си купя 7-струнна китара.

Ок...дойде един момент в който си купих и това ми дойде дюшеш, щото ми отвори доста повече възможности и то възможности не само откъм метализми. Това си беше един цял нов свят от акорди, обръщения, арпежи, скали и т.н., както и възможността да се свирят солови китарни композиции с богата бас линия, акорди и мелодия, също и липсата на досадното пренастройване.

Обаче когато се появи случай с парче в Ла...кво правим? Сваляме 7-ма струна в Ла...и оттам пак се появява проблема с пренастройването, което на китара с флойд роуз си е мъчително и дълго занимание, ако разбира се, това се прави както трябва с оглед на баланса на флойда, пружини, настройване на октави и т.н.

С оглед на тия неща, първата ми 7-струнка, която беше със стандарт тремоло съм я дропвал цялата един тон надолу и 7-ма струна на сол, което обаче ме връща в позицията на описаните случки със 6-струнната.

Между другото, не е трудно човек да забележи тенденцията в музиката да се появяват все по-ниски тонове, което пряко се отразява на китарите и басовете, но пак ще попитам - защо за сметка на тия ниски тонове трябва да губим възможността за високите тонове?

Именно по тая причина никога не съм се кефел на баритонови китари и т.н., щото за мен те са малко или много осакатяване в полза на бруталния метъл.

От тази гледна точка какво да кажем за рока от 60-те и 70-те години, когато партиите на баса рядко отиват на 4-та струна?

Ако това си беше останало така до ден днешен, щеше ли да има развитие?

Де речем, че човек разполага с една мажорна гама в една октава тонове във света изобщо. Колко мелодии могат да се направят от тая гама? Нека математиците сметнат и си кажат.

Когато мелодиите се изхабят, то тогава или се правят ремикси, или се появява някой, който си позволява дързоста да излезе от тая гама, било то чрез добавяне на тонове вътре в нея, било то чрез разширяването и във втора октава. Това е един опростен пример за това как се развива музиката...нека не забравяме, че блуса, от който са излезли джаза и рока, е построен на основата на забранените неща в класиката, а именно паралелни кварти, квинти и октави, както и безумното за мен твърдение, че не можа да има субдоминанта непосредствено след доминанта.

Оттам насетне - да, бих си купил тоя 8-струнен Ibanez с голям кеф, още повече, че съм си мечтал за такова нещо, преди изобщо да разбера, че се произвежда и дори има хора, които правят най-различни музики с такива китари.

 

 

П.П. Един от мечтаните ми варианти за 8-струнна китара беше с една по-ниска струна (под 6-та, настроена на си) и една по-висока (над 1-ва, настроена на сол или ла от първа октава).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък да се изкажа относно това, за какво е нуждата от такава китара - нямаш такова ограничние като 6-струнната (в случая приказвам за 7, а не за 8струнна - тя ми е прекалена)! А относно това, че такива китари били за хора, които нямали техника, замислете се - тогава за какво са първите струни, след като ще слушаме само рифове от ниските тонове? А веднага ще ви дам и пример за гениална музика със седем струнна "цигулка" - Nevermore, който е слушал, знае, за какво приказвам. И относно Сатриани и 7-ца -ами песента Seaching, за която се сещам в момента е на 7 струни - който не ми вярва, да гледа Г3 с Петручи и ще се убеди сам. Такааа идваме на Meshiggah - някак си не ми допаднаха - уж технична музика и прочее - 3-ма китаристи са, а в посления албум свирят от началото до края 1 риф, с малко промени - еми на мен не ми се връзва с понятието :технична музика", въпреки, че е доста нестандартна.

 

Всики, който е станал виртуоз на 6 струни, има още какво да каже и на 7 струни - за мен там е бъдещето. За 8 струни не знам- май зависи от строя - при Мешуга май 8-ма беше F#, но според мен няма смисъл - така пък пада нуждата от бас (една октава по-ниско и няма да чуеш нищичко), но пък ако може да се направи като 7-струнна, но с допълнителна по-тънка струна най-отдолу (мисля, че трябва да дойде ла) - в тогава пък не знам, що за солца и прочее изгъзици ще приказваме (ама пък колко тънка трябва да бъде такава струна и как като свириш на най-дебелата - в случая 52-54 размер и изведнъж скочиш на най-долната май ще я поскъсаш съвсем лекичко - за това 7 струни и това е, но пак зависи от строя.

 

Друго, което се сетих относно китарката на Мънки, дето не си "заслужавала" - ами то ако не си заслужава - той няма да свири на нея, не мислите ли? Айде ситга толкоз от мен, че си имам и друга работа... :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(Относно едната по-висока струна над Ми) бях чел някакво интервю (или реферецния към такова) със Стив Вай, в което обясняваше, че това му била първата идея за 7-струнна, а именно да сложи една по-висока над 6-те стандартни. Обаче технически такава струна, дето това да го издържи, нямало:jazzband:, затова минал на вариант една по-ниска. Та, сори, хора, ама явно не става тая работа ...:metalist:

Впрочем, беше ми много забавно да разбера, че в крайна сметка съвременната седемструнна се е родила от чиста гъзария, просто щото с Ibanez решили, че трябва да измислят нещо по-така;). Във всеки случай обаче, добре се е получило!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе това е Ибанец все пак!!! Няма значение, че е 8 струнна, ако има и с 3 ще си купя, ако имах парите за оригинална!!! Това ми е мечтата, от доста време, да събера към 2000$ и да си поръчам някоя от китарите на Сатриани!!! Но все пак, най-важното е не на каква китара свириш, а как свириш на нея!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С оглед на това, че на 12-струнните китари дублиращата на 3-та е настроена на сол от 1-ва октава и е .008 като размер, не мисля, че е невъзможно да има такова нещо.

Освен това не знам дали някой има наблюдения върху Ръсти Кули, обаче неговата 8-струнна китара е именно с ниско си и високо ла ;)

За справка ввв.йоутубе.цом

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.