Jump to content
Българският форум за музиканти

Вредни навици


Black*Sabbath

Recommended Posts

Про4етох във важните теми 4е всеки когато се у4и сам има опастност да придобие вредни навици които в последтвие ще му струват много.Бихте ли споделили кои са вредните навици от които самите вие сте си изпатили.Имам един въпрос също така.Когато свиря нещо в същото време си го тананикам на ум и там когато спира вси4ко и се ударят 4инелите например примерно си поемам дъх или издишам.Това грешно ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 50
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Aха ясно :) , инче по темата , аз не знам какво да кажа...вредните навици според мен са много много, а това за поемането на дъйх не знам , не можах да те разбера какво имаш предвид , но според мен на такиа места на които се прави пауза е най добре да си тактуваш ;) Дали с дъх м дали с крак ;) , ама най добре с крак.

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вредни навици могат да се появят при неправилна постановка на тялото, ръцете при свирене. Например,ако при продължително свирене получаваш болки в ставите, не е на хубаво. Вредни навици също могат да се появят при самообучение, за жалост, като в повечето случаи са свързани с техниката на звукоизвличане.

Това са според мен най-честите вредни навици, които се появяват при навлизащите в света на струнните инструменти, пък и не само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-тарикатския начин да не се придобиват вредни навици е да се гледат и слушат Големите (щото те не свирят с грешни постановки). Кеф ти YouTube, кеф ти торенти. Сега ако кажеш, че и тва не можеш да си позволиш, значи си едно обикновено мрънкало.:metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля, придържайте се към темата... Дотук има само един смислен отговор по нея и съдбата й е неопределена, ако няма развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен мина доста време докато започна да използвам баса като бас!

В началото трудно си се чувах и следваше непрекъснато усилване, докато един ден случайно открих, че ако свиря в средния и (особено) високия регистър, ще съм по-"изразителен"... настана ужас след това! Направо ме е срам като си спомня...

 

Мина още много време и пак един ден открих, че ако свиря в ниския регистър, ще съм много по-"определящ" Музиката!

 

Мина още време и минах на контра-октава с моя контрабас (но това е друга тема)!

 

Та при мен най-вредният навик, от който трудно се отървах беше използването на баса като не-бас и споделям това защото виждам, че днес е доста срещано явление, и при добрите, и при не-чак-толкова-добрите инструменталисти.

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря от няколко часа като преди не съм пипвал китара освен за да дранча след няколко бири. Та открих че от време на време не редувам прастите ами плескам с един и същ два пъти. И то това винаги на едно и също място в това което свиря. Искам да ви питам дали това ще изчезне с рутината или да се съсредоточавам за да го отстраня?

 

Сащо искам да ви питам дали е нормално (вземайки предвид че не съм свирил никога) това че ме болят пръстите на ръцете от цялото това разтягане натискане на струни и протягане (те вазглавничките знам че е нормално да ме болят ама аз и в някои стави усещам болка). И освен това трябва да държа рамото на лявата си ръка малко по-високо от нормалната ми стойка за да свиря. По този начин след известно време то ме заболява също... май не е на добре, а?...

 

Плс кажете си мнението като хора минали през периода за обучаване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеи,про4етох мнението ти,ако имаш скаип или ICQ пиши ми на ЛС.И аз съм новак и ще е добре да се развиваме заедно ако искаш.Та за пръстите знам 4е е нормално да те болят.Ако те наболяват ставите,по4ини малко и не свири със студени пръсти.А този проблем с пръстите-казаха ми 4е когато се свири с 2 пръста (среден и показалец) се редуват каквото и да става и се запо4ва със среден.Това са ми казали-опитвам се да го правя.Дано ти е от полза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми имам скайп ама само сестра ми и майка ми го ползват... аз от известно време не ги почитам тоя тип програмки и не ги ползвам... даже може да се каже че ги мразя...

 

Така и правя. Гледам като почнат да ме наболяват да спра да свиря и да се занимавам с нещо друго за 10-15 мин. (както сега пишейки този пост :metalist:)

 

А относно рамото сега се усетих че ми се налага да го надигам само защото не мога да нацелвам прагчетата без да гледам грифа :О Ако не го гледам не ми се налага да си дигам рамото ама така нищичко не мога да изсвиря... (не че инак свиря кои знай какво де...).

 

Айм аут. (пак да дрънкам!)

Редактирано от sPkEnNy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако получаваш каквато и да е болка в мускули или стави, просто си с грешна постановка... Замисли се много внимателно, защото така можеш да си ПОВРЕДИШ ръцете много сериозно. Това се прави изключително и само с уроци или много помощ от някой, който има идея как се държи баса. Лично съм възпалявал връзки на дясна ръка и много трудно се оправих след това. Просто наистина само с почивки повреме на свиренето няма начин да направиш правилна постановка. Другото, което е, погледни този линк http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=4928 и прочети много внимателно. Това много важи за колегата, който сега започва със свиренето. Успех, хорица, защото много ще ви трябва! <_>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда таз темичка я прегледах обстойно веч няколко пъти. Само че проблема е че ми се струва невъзможно да не изпитвам каквито и да било болки... Рамото ме заболява ако не друго заради това че му се налага да поддържа тежестта на лявата ми ръка за дълго време. Не мога да си отпусна ръката защото центъра на тежестта на баса е изместен по към грифа (поне на инструмента на който аз свиря де...) и ако си отпусна ръката грифа ще увисне. Освен това ме заболява палеца на лявата ръка защото ми се налага да "стискам" грифа за да натисна достатъчно силно съответната струна на съответното прагче. Не виждам друг начин да се избегне тази болка освен с тренировки/достатъчно калена мускулатура, което предполагам ще се случи с времето докато свиря. Дано да е така... :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се замислите за позицията на баса върху вашето тяло. Не гледайте да стой гъзарско и да го изсулвате като някое рапе гащичките си. Важното е да ви е удобен и да не се налага да си чупите много китките!

Хубаво е да пробвате с различни позиции докато не намерите правилната.

Ако сте свирили предимно седнал в началото ще ви е много по лсено да вдинете баса на високо.

А колкото до проблема с центъра на тежестта на баса, ако не се лъжа имаше такава тема наскоро някъде...и имаше добри предложения как да се оравновеси тялото с грифа.

Тежести или пък по-практичен и широк колан, който от своя страна ще ти бъде много по удобен и няма да те боли толкова рамото...да не кажа и никак!

Има едни такива сгъвки за чъцете...као скоби които се сгъват с юмрук.Обикновенно ортопедите ги исписват на хора имащи проблеми със ставите за разгрявка и подсилване..няма да е лошо да си намерите нещо подобно и да поприсвивате умруци 5-6 минути преди да поччнете да свирите...Така се загрява китката и пръстите и се предполага че няма да ти е толкова болезнено след това след като си привикнал....( аз съм пробвал, действа )

Айде успех и умната! - НЕ СЕ НАРАНЯВАЙТЕ! ;);)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Освен това ме заболява палеца на лявата ръка защото ми се налага да "стискам" грифа за да натисна достатъчно силно съответната струна на съответното прагче. Не виждам друг начин да се избегне тази болка освен с тренировки/достатъчно калена мускулатура, което предполагам ще се случи с времето докато свиря. Дано да е така... :metalist:

 

Не бива да стискаш грифа с палеца. той не сграбчва грифа, а го подпира с първата фаланга. Пръстите на лявата ръка не е нужно да натискат много силно, стига да натискат на правилното място - непосредствено преди прагчето на съответната позиция. Опитай да свириш, като възможно най-слабо натискаш - даже да бражди, после увеличи малко натиска - докато откриеш колко най-леко можеш да натискаш, за да имаш добър тон. Ако усетиш, че се стягаш и стискаш - спирай за малко да раздвижиш китката и рамото. Не трябва да има стягане!

 

При подобни занимания е добре да има някаква система - ако веднъж - два пъти седмично свириш по 2-3 часа незагрял и нахъсан - много вероятно е да те болят ръцете. По-добре всеки ден първо по 15- 20 минути, да свикне тялото с новото натоварване, после по 1/2 час - 40 минути и така. За тая работа се иска издръжливост.

 

Успех!

 

Влад

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех да можех да свиря само по 10-20 мин. на ден... щях да имам малко повече социален живот ;) ама не! Аз си дрънкам от парвия ден по няколко часа като свиря 15 мин. след това 15 мин. почивка и така през цялото време. Вече май станаха четири дена се така поне по 3-4 часа :D .

 

А за палеца - ми аз свиря "на сухо" :О . Демек без усилвател и още не съм се чувал :metalist: . И честно казано си нямам идея колко е достатъчно да натисна за да се чуе свестен звук... Инак мерси за съвета... от сега нататък няма да съм толкоз настървен с лявата ръка. Спести ми доста мъки! Мерси =]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.