Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

На къде отива Светът?

Чета топик : Гибсън ще фалира което ме озадачи.

И в тази връзка реших да попитам някой знае ли каква е хватката с Фендер и това, че са заменили масово палисандъра с някакъв Pau Ferro ? Четох, че имало същите тонални качества като розууда ама не точно. И в тази връзка някой знае ли дали това е окончателно за всичките им производства - американ, мексикан и т.н. или все пак ще пазят дървесина за някои модели?

Така или иначе пазете си палисандровите Стратове и Телета. Един ден и то  съвсем скоро ще струват още повече....

И честито на печелившите с палисандрови фингърборди де!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди 7-8 години, Джон Сър препоръча Pau Ferro при специфицирането на една китара.

Там специално нямаше съществена разлика ценово, включително с бразилския палисандър (от който обаче се отказах, поради притеснението, че ще я конфискуват някъде по пътя, въпреки документацията)

Не мога да кажа, че съм недоволен - даже май обратното ;) 

 

Щото имам и един парчекастър, който ми е изключително любима китара, за който един наш прекрасен лютиер, казва че палисандъра на грифа е неокачествяем - някъде в отрицателните категории е - но пък ми е удобен и ми звучи добре :) 

 

Има още доста примери - въпрос на изпълнение и конкретно парче дърво. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз не оспорвам звуковите и други качества на Pau Ferro само споделям, че производител които от половин век използва определена дървесина е принуден да преустанови. Чисто естетически въпросната нова дървесина ми изглежда по-светла на цвят което не ми допада много, но това е въпрос на вкус де.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Все повече такива еко промени ще виждаме при всички производители. Нищо учудващо. :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е това понякога се прави и като маркетингов трик, след време ще се завърне на хоризонта.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By Axer
   Здравейте,готини хора!
    
   Мисля,че е време да си нанеса масло на фретборда(от палисандър/rosewood).Въпросът е какво масло да бъде?Напълно съм премахнал от въпроса лимоненото масло на Дънлоп и други фирми,защото както в този така и в други форуми съм чел,че е вредно за фретборда.Преди време някой в някоя тема бе писал за бадемово масло,а в чуждестранните форуми мисля,че също споменават и бадемово масло.Също казват-да не съдържа силикони и парафин!
   А също самият процес на нанасяне ми е леко нейзвестен,дали не беше капваш,разпределяш и бързо след това изтриваш излишното.
    
   Благодаря за отделеното време!
   Поздрави!
  • By Бицев
   Ще съм благдарен за съвети от лютиери, но не само (те имат високи критерии), а и от дърводелци или просто добри домашни майстори.
    
   Китарката е малко необичайна, показвал съм я във 'Фукня' преди доста време - Traveler Pro, някой може да има подобна или да сте я виждали по магазини и сайтове. Миналото лято на една яхта (винаги я нося по ваканции) успях да я спраскам  и оттогава чака да се наканя да я поправя и все 'нямам време' (=мързи ме + не умея). Доста трудно е да я разнасям по лютиери, трабва да има саморъчно решение? То се затруднява от моите обстоятелства:
    
   - НЯМАМ иснтрументи и условия. Е, имам малка любителска дрелка и някои елементарни домашни инструменти, но например - никакви стеги/менгемета/захвати нито стойки и други устройства за контролирано водене на бормашинката в една посока. С други думи: ако може ремонтът да става с джобно ножче и универсално лепило тип 'Плюнка'...
    
   - ИМАМ две леви ръце и каквото захвана го правя нескопосано
    
   Детайлът е отделен сгъваем 'крак', с който китарката се подпира на коляното ти при вирене седнал (а аз предимно така свиря). Съдържа половината електроника (потенциометрите, жака) и понеже за това има кухини - по-лесно се разцепи, точно където е пробиван за жака (най-слабото място, не е изненада). Ето:
    

    

    

    

    

    

   Както се вижда, не е просто пукнат, а напълно разделен на две части. Отзад в момента го държи само плочката (капак на куината), но това е колкото да не се разпадне и изпогубят чарковете - не е използваем по предназначение в този вид (макар, че електрическите връзки не са прекъснати и си свири - само няма на какво да я подпреш и е много неудобно).
    
   Ако само го залепя - дори с някое "супер яко" лепило, опасявам се, че няма да държи и ще се разлепи (или счупи в съседство с лепеното) - защото все пак носи тегло, макар не много голямо.
    
   Представям си, че правилният начин е с някакви дюбели или щифтове, които да влизат и в двете части - но без специално приспособление е изключено да пробия насрещни дупки, които не само да съвпадат по място, но и по посока - да са съосни (по една права линия и в двете части). За това предполагам рябва някакъв водач при пробиването, какъвто нямам и няма откъде да взема
    
   Хайде сега да чуя решения - и по възможност, без подигравки 
  • By drago hazart
   https://www.youtube.com/watch?v=SBMTWRHlu0E&feature=youtu.be
  • By stefanm981
   Здравейте, нов съм тук и не знам дали вече има такава тема но... Искам да ви питам, дали знаете къде в София се продават китари gibson les paul и epiphone и също така има ли оригинална , нова китара на gibson под 1000 лева и ако да - добра ли е?
  • By Tozi
   My one and only love
    
   https://soundcloud.com/tozi-3/my-one-and-only-love-1
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.