Jump to content
Българският форум за музиканти

При запис- за дефекти при запис


Recommended Posts

Здравейте 

от скоро си записвам песнички в къщи  но се получава  в пеенето едни дефекти- едно дълго ,избиващо и дразнещо шшшш или  ссс-кания, въпроса ми е дали това е хардуерен проблем- за н,какъв филтър става въпрос да си взема пред микрофона- или  от еквилайзера слагам много високи, който  се преекспонират в тези звуци шшшш  и сссс 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си поп филтър за микрофон и сложи de-esser плъгин за да изчистиш ссс и шшшш.

 

Полезно четиво:

https://www.soundonsound.com/techniques/techniques-vocal-de-essing

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въпроса ми е дали това е хардуерен проблем

 

Обикновено винаги е 'хардуерен' проблем - колегата вече ти каза как да го решиш. Аз само ще добавя, че някои хора по дефолт си имат повече "сссс" и "шшшш" в дикцията, както и че някои евтини микрофони също могат да го подсилят. Последното пък ме подсеща да попитам с какъв микрофон записваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря  за съвета  за   поп филтър и за de-esser- теова е нова материя за мене, ще изкарам още едно висше образование  с тези техники.

За  микрофона -от това лято си купих Sennheiser E 945, хубав микрофон е, По лесно се  пее от колкото със Shure SM58. Интересното е,че тези шшшъкания ги прави и по време на работа.Много лесно се пее с него, двойно по скъп е от Shure SM58.И сега на първо време ги пощя едно по едно шшшъканията с Adobe Audition 3.0....Пускам песента......и  като чуя щщщщ....стоп...вече ги познавам визуално как изглеждат .....маркирам ги и на око ги смалявам до пиемливи граници...Малко е  "Мейд ин България"....ама живот....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами най-вероятно с някой софтуерен честотен анализатор каквито има в изобилие. :)

За отправна точка - като правило мъжките "ссс"-та са около 4.5 килохерца, а "шшш"-тата са около 3.38, докато при женските вокали същите звуци се намират малко по-високо - респ. 6.78 и 5 килохерца, но реално всеки един de-esser ги има и като шаблони.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въртиш честотата на параметрика при минимално Q и максимално усилване - като съвсем вземе да бърка в ушите - това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко ми е трудно да се ориентирам  в софтуерите- те  отделни програми ли са...или са част от Adobe Audition ? Бихте ли ми посочили някой примерен софтуеър, или няколко, да ги потърся, ако са  отделно от Adobe Audition....В момента съм  си инсталира; в лап топа три /3/ програми Adobe Audition.....1.5.....3.0.....и Adobe Audition CS5...С Adobe Audition 1.5. записвам и премахвам част от шума.....с Adobe Audition 3  пощя сссс...шшш....канията..Визуално ги познавам,,.едни като таралеж са. Намалявам ги до приемливи граници. Не става много гладко, но по не  дразни толкова. Понякога  за отделни фрази  използвам de-esser, но ми се струва,че ако  ги използвам за цялото пеене, на целия вокал, малко намалява качеството....а то си дефицит. Ако ми кажете нещо за софтуера за определянето на шшш...сссс....и т.нат...ще ви бъда благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понякога  за отделни фрази  използвам de-esser, но ми се струва,че ако  ги използвам за цялото пеене, на целия вокал, малко намалява качеството...

 

Когато се прилага за целия вокален трак, "де-есването" върши работа ако проектът не е с голяма значимост, но внимавай какъв праг на "де-есване" ще определиш, тъй като процесът неминуемо засяга и останалите полезни звуци - просто потърси златната среда...хем да махнеш това дето трябва да се махне, хем да не засегнеш чувствително останалото. Когато обаче се гони максимално качество, съветът ми е да отделиш повече време и да обработиш персонално всяко "ссс" и "шшш" със съответния алгоритъм. Друг е въпросът, че претенциите на хората варират в широки граници и за някои е съвсем достатъчно дори да обработят вече смесения финален трак (вокал+инструментал) и да останат доволни от резултата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз няма да записвам песни и албуми  за пазара, да ги продавам. Професията ми е на ,музикант надничар по заведения, курорти. Не ми достига талант да си създавам собствени песни, затова плагиатствам.....тези записи ще ги използвам за рекламни цели.

Статията   по-горе я прочетох, но е на висок стил написана, до колкото ми позволява дъ май енглиш.Аз съм си повече в категория Кен Лий, и ми е малко трудно.До колкото разбирам, според мене е важен EQ еквилайзера за появата на  шшш и ссс.  кания. По новите  програми на 

. Adobe Audition предлагат EQ еквилайзер специално   за глас,пеене, и  те имат по изравени  параметри.Докато на по на Adobe Audition 1,5  сякаш са пове  релефни  EQ еквилайзерите. Има един  Premaster, в едни видео го видях, като че ли е по изравнен. Благодаря  за всички съвети. Непременно трябва да си взема  филтър за микрофона. Пробвах  с един дамски черопогащник,...спира много от свистенето.

Дойде ми идеята да използвам de esser  само за проблемните участъци. Тъй и тъй само си правя всичко,  аудио техника ми е безплатен.

Мога ли да ви попитам  за  реда на обработката, мастерирането..дали го правя  правилно....азз правя така.

1 Запис моно вокал...след това конвертитрам в стерео

2.EQ еквилайзери

3.Amplitude ... Dinamics processe...изравнявам линията и напомпам вокала....

4. Изчиствам шшш...ссс...чшшшссс....канията

5.Ефект-реверб

6 Смесвам инструментала с вокала...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.