Jump to content
Българският форум за музиканти

Контрол на влагата


DaftFunk

Recommended Posts

   Привет, реших да публикувам тази тема тъй като смятам,  че е важна част от поддръжката и експлоатацията на всеки инструмент. И особено за онези от нас които живеем в региони със сериозни нива на атмосферна влажност от порядъка на 70-90 процента в зависимост от сезона. 

    Аз например направих глупостта да изхвърля пакетчето със силициев гел от куфара на ел.китарата си още когато той пристигна. После си дадох сметка, че това е било много глупаво и сега мисля да си купя нови пакетчета.

    Можете да споделите опит с вашите куфари... имат ли вграден хюмидометър /влагомер/ и как се борите с влагата. Ако е със силициев диоксид /силициев гел/ то споделете по колко грама държите в кейса си и дали сте си купували влагомери въобще... както и респективно за акустичен или електрически инструмент става дума.

Реших, че дори и тази тема да е застъпвана в миналото тя е все пак интересна и винаги е полезна особено за онези които не са се замисляли за влагата и нейното влияние над инструмента им.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако температурата е примерно 20 градуса в стаята където ти е инструмента и не се променя драстично и по ъглите няма мухъл няма от какво да се притесняваш.Големите температурни колебания са проблем,защото влагата кондензира при охлаждане колкото и малко да е във въздуха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замислял съм се, но мисля че става проблем предимно при акустичните инструменти.По морето наистина има проблем с влажноста, но повече съм виждал ръждясъл хардуер отколкото мухлясала китара или изкривен гриф примерно.Не знам всъщност какво може да се случи от прекалена влажност с инструмента или пък от прекалено изсушаване?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се притеснявай ,че си изхвърлил силикагела ,тук на морето дори сме привилегировани от влажността за инструментите . При мен влажността се движи между 45%-60% , понякога е малко повече , но не много . Имам акустична Ayers повече от 10 години ,изцяло от масив стои окачена на стена , няма никакви проблеми . За тези , които ги съхранявам в кейс пък направо нямат мърдане даже тръсроуда с години не се налага да го коригирам . Евентуално , ако живееш в "Гръцката махала" там влагата е малко в повече  :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От личен опит знам, че когато отида на морето с акустична китара забелязвам, че китарата ми след като е извадена от калъфа до половин час загубва "блясъка" си, т.е корпуса като попие повечко влага от въздуха губи високите си честоти. Така и не разбрах как да се предпазя от този проблем, но свикнах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.