Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля, препоръчайте кино микрофон :(


xVEGANx

Recommended Posts

Здравейте, тия дни ще си взема един рекордер - zoom h6 set.  Той си има два микрофона в комплекта, но хора които работят в кино индустрията и се занимават с това са препоръчали на моя позната, която помолих да ги пита за препоръка rode "4" или Sennheiser MKH-416. И от тук започна голямото двуседмично лутане из нета, преглеждане на хиляди ревюта и тестове на десетина микрофони - все модели на Sennheiser и Rode. Абе накратко попилях си сумати време в това и не успях да разбера какво ми трябва - просто защото съм твърде некомпетентен, не разбирам, не знам кое ще е най-добро (след зенхайзера) за целите ми :( Попитах и още стотици хора, които ми дадоха супер противоречиви мнения, от които само се обърках повече. Затова моля за разбиране, ако задавам глупави въпроси моля не ми се гневете, наистина имам нужда да разбера кой микрофон ще ми свърши работа. 

 

Значи както винаги проблема е и в парите. Sennheiser MKH-416 звучи перфектно, но е 1700лв. А на мен не ми се дава повече от 1000-1200макс. Всички ютуб ревюта и тестове слушах с мониторните ми слушалки, така че би трябва да съм ги чул реално.

Целите за които ми трябва този микрофон е заснемането на един игрален филм в Грузия, Сванети или с други думи във високите места на Кавказ. Ще има игрални сцени. Така че звукаря и оператора ще се местят. Видеото оператора ще го снима с мизерният ми DSLR (хакнат canon EOS 550D+TAMRON SP AF17-50MM F/2.8 XR DI II LD; CPL B+W), видеостатив и glidecam. 

 

Сега, основният ми проблем при избора на по-евтин вариант от 1700-левовият Sennheiser MKH-416, се появиха други възможности, които открих в ровенето сред ревюта и тестове в ютуб - например друг зенхайзер модел Sennheiser MKE 600 (струва само 600лв), него изобщо не са ми препоръчвали, той записва обаче само моно, което не ме кефи. Попаднах и на Sennheiser MKE 440 който е стерео. Той има готина функция да реже звука зад себе си. Така например ако духа вятър от една посока лесно може да се сложи гърба му да гледа срещу духащият вятър - така няма да се чува вятъра. И е 819лв, което е доста окей.

 

Когато ровех и гледах ревюта за варианта с Rode 4 (като по-евтина алтернатива със същото качество на готиният скъп зенхайзер) открих следните неща. Първо! Съществуват няколко различни модела с "4-ка" в името на модела. Това са  RODE NT4, RODE NTG4 и RODE NTG4 plus. А видях, че има модели rode 5 и 6.. които също са с няколко 6-ици и петици. Как да разбера кой от всичките е наи-добър за игрални сцени в планината?

 

Някои хора ми казаха, че за Sennheiser MKH-416 ще ми трябва и preamp да купя за zoom h6. Необходимо ли е наистина? И ако да кой бихте ми репоръчали?

 

Простете за глупавите въпроси, но наистина се нуждая от помощ :(

Редактирано от xVEGANx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно ще се използва "бамбукар", т.е човек, който държи една дълга пръчка (бамбук - на жаргон), на края на която е закачен микрофона за запис на диалозите между актьорите. Та най-добре е да се пита съответния човек с какво е свикнал да работи. А и само с микрофон няма да стане - задължително при снимки на открито се използва "дирижабъл" - ветро- и влаго- защита на микрофона, примерно: https://www.amazon.com/Rode-Deadcat-Wind-Microphone-Cover/dp/B000BH437S

Модела се избира в съответствие с избрания микрофон. Допълнително е задължително да се ползва звук за foley от допълнителен рекордер + микрофони, за улесняване на постпродукцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.