Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене с три пръста


Nqkuv si tam

Recommended Posts

Здравейте, свиря от 1 година на бас китара, и бих искал да ми дадете някъкви съвети за свирене с три пръста. Защото не съм почитател на перцето и искам да свиря чисто. Благодаря предварително за съветите! :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какъв стил на свирене "гониш" ? Ако целта ти е да подлагаш рокаджийски и да свириш скали си струва да гледаш видеата на Били Шиън,където ще намериш обяснения как и какво свири и защо така го свири - т.е. не ми се преразказва.От друга страна,ако ще кросваш струни често и ще гроовиш по фънки ( без да слапиш като в порно от 80те ),дядо Гери Уилис има достатъчно видеа също.И двамата са ми любимци,поради факта,че са уникални към подхода си за свирене с три пръста.За всички останали - сори за чуждиците,одъртявам и съм изтъпял.Хубав ден и  успех. :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг басист към който да се насочиш за съвети е Джон Миунг - на Dream Theater. Също превъзходен музикант и техниката му включва употребата на повече от 2 пръста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! :)

 

 

 

Зависи какъв стил на свирене "гониш" ? Ако целта ти е да подлагаш рокаджийски и да свириш скали си струва да гледаш видеата на Били Шиън,където ще намериш обяснения как и какво свири и защо така го свири - т.е. не ми се преразказва.От друга страна,ако ще кросваш струни често и ще гроовиш по фънки ( без да слапиш като в порно от 80те ),дядо Гери Уилис има достатъчно видеа също.И двамата са ми любимци,поради факта,че са уникални към подхода си за свирене с три пръста.За всички останали - сори за чуждиците,одъртявам и съм изтъпял.Хубав ден и успех. :thumbup:

Ами, искам да свиря дет метъл. Иначе благодаря за съвета! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да комбинираш някои фигури с два,някои с три - ето ти пример:

Сам можеш да се убедиш,че не става дума само за техника на дясна ръка,но затова се свири в къщи,нали? :D

P.S.Не случайно ти писах за Б.Шиън.

Редактирано от evernas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата от форума demiurg е майстор на тези стилове:

https://www.youtube.com/watch?v=G6u1bXUKKEU

 

И аз чат пат пресвирвам, но съм бая зле. Пусни си го направо от 4:12, да не се мъчиш с цялото видео:

https://www.youtube.com/watch?v=4D_Af2ovV3A

 

При мен е  321 321 321 321 (3 ти е безименният, 2 - среден, 1 - показалец). Струва ми се че между тях няма 2, т.е. 321 2 321 2 321 2 321, но не мога да ти кажа със сигурност. По-скоро е първата конфигурация. 

 

Повече свирене му е майката. Няма да стане от днес за утре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия конфигурации от три пръста, с преобладаващ среден ;-) са силно променливи, в зависимост от пръстовката ти по струните.  Понякога ти е удобно по един начин да вкараш безименния, на следващия риф - по друг... няма универсална рецепта.

 

Като начало задължително мускулите на безименния трябва да заякнат, защото принципно са по- слаби дори и от на малкия пръст (който пък не става за свирене, щото е прекалено къс). Пробвай да забравиш за показалеца, вдигни го нагоре да не пречи, и тренирай базови неща на една струна само със среден и безименен. Да свикнеш контролирано да дърпаш струната, а не просто да я "перкаш".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Много благодаря за съвета! И по между другото това без показалеца го правя и не знаех че така трябва. Иначе пак благодаря, сега поне знам какво да правя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.