Jump to content
Българският форум за музиканти

Начинаещ кларинетист, но не и с тъпи въпроси


Recommended Posts

Здравейте колеги. Преди няколко месеца си купих кларинет, но не ми оставаше време да се науча да свиря на него. Пробвах преди няколко дена и в средния регистър изкарвах звук, но в ниския и високия се получаваха киксове. Поразгледах платъка, но видях, че е за смяна (има 3-4 цепнатинки в началото) и сега си поръчах от всички размери по 2 броя за да намеря точния за мен платък (почетох из форума преди да пиша :D ). Кларинета е Амати Класлице полубиом и не знам в какъв строй е. Можете ли да ми кажете как се проверя това ?

Имам и друг въпрос. Понеже обичам като си свиря да се връзвам към уредбата вкъщи си поръчах безжичен микрофон, но не съм сигурен дали искам да пробивам буренцето за да му сложа от стационарните. Поразгледах из интернет и видях, че има пиезо микрофони които се залепят с двойно залепваща лента към кларинета. Искам да ви попитам дали като качество са добри или да си прежаля бурето и да го пробия на стойката (мога да го направя и сам така, че спестете коментарите относно това), защото както всеки един музикант залагам на качество, а не на евтиния ?

И като финал - препоръчайте ми школа по кларинет в хартиен вариант за купуване. В краен случай съм съгласен и на електронен, но предпочитам хартиения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Платъците все ще ги уцелиш някак. Навярно мундщука е с някакъв стандартен отвор и предполагам, че Vandoren 2ри номер ще ти върши работа, най-много 2,5. Доста време трябва да мине, за да изчезнат киксовете. :)

Кларинета ти най-вероятно е Си-бемол строй (Б-кларинет), тъй като този строй е най-разпространения по света. Много лесно ще разбереш какъв е строй е със сигурност. Свириш тон Сол - на кларинета това е грифът, при който пръстите ти не натискат нито една клапа и самият ти не запушваш нито една дупка, а само надуваш и с десния си палец го подпираш. Ако този тон отговаря на тон Фа на пианото, значи кларинетът е Б-строй.

 

Това със залепващата лента не те съветвам да го правиш. Чувал съм че не е особено сполучливо и пуска ток понякога. Щом искаш директно да го озвучиш, по-добре пробий бурето. Но трябва да си наясно, че всичко трябва да е много добре уплътнено, без да минава въздух. 

 

Не съм в течение какво има на пазара като школа и към момента не мога да препоръчам никоя. Аз преди 15-16 г. се учих от школата на професор Сава Димитров. Твърде вероятно е и към момента тя да е най-разпространената, но наистина не знам.

Редактирано от Мартин87
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега. Наясно съм, че ще трябва доста "боб да изям" докато спрат киксовете, но просто няколко дена мъчения и не можах да изкарам и тон в горните и затова :D

Знам и по принцип, че трябва да е плътно. Преди години си пробивах гайдуницата за да си слагам микрофон и на нея. Кофтито е, че при гайдата този тип микрофони ми пречат малко ама не е болка за умиране.

Ще потърся малко школата из нета, че в моят град по книжарниците няма нищо като литература за кларинет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можах да си редактирам горният пост, но и не можах да намеря "Българска кларинетна школа" на проф. Сава Димитров в нито една онлайн книжарница в наличност, но си поръчах по новата му книга "Пътят на кларинетиста". След няколко дена като пристигне ще я разгледам и ще пиша пак.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пристигна ми безжичната станцийка, микрофона и платъците, но книгата я нямат и в този магазин налична ... Вчера ми се обадиха да ми се извинят, че е изчерпана, а следващо издание надали ще има. Както и да е и без книга ще се справя някак си - все пак съм учил в музикалното училище в Котел и не съм бос откъм музиката въпреки, че в момента си свиря просто за кеф, но просто ще трябва да го разучавам без никаква помощ. Но бъдете в готовност, защото ако има нещо неясно ще питам Вас. Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Като за начало микрофон не ти трябва,купи си един мундщук вандорен Б40 или Б45 и свирене на дълги тонове,бавно без да бързаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами мундщука ми е точно Б45. Опитвам се с дългите тонове, но в ниския и високия регистър ми се получават киксове. Само тези тонове, на които дясната ръка не запушва нищо излизат добре, ама ще продължавам да се опитвам.

Мартин87 позна - кларинета ми е си-бемол

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво ще е някой да ти покаже,виж как е корка м-у горната и долната ,дали уплътнява хубаво,падушките трябва да затварят добре и да не са се спеклили.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.