Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
elfish

Начинаещ кларинетист, но не и с тъпи въпроси

Recommended Posts

Здравейте колеги. Преди няколко месеца си купих кларинет, но не ми оставаше време да се науча да свиря на него. Пробвах преди няколко дена и в средния регистър изкарвах звук, но в ниския и високия се получаваха киксове. Поразгледах платъка, но видях, че е за смяна (има 3-4 цепнатинки в началото) и сега си поръчах от всички размери по 2 броя за да намеря точния за мен платък (почетох из форума преди да пиша :D ). Кларинета е Амати Класлице полубиом и не знам в какъв строй е. Можете ли да ми кажете как се проверя това ?

Имам и друг въпрос. Понеже обичам като си свиря да се връзвам към уредбата вкъщи си поръчах безжичен микрофон, но не съм сигурен дали искам да пробивам буренцето за да му сложа от стационарните. Поразгледах из интернет и видях, че има пиезо микрофони които се залепят с двойно залепваща лента към кларинета. Искам да ви попитам дали като качество са добри или да си прежаля бурето и да го пробия на стойката (мога да го направя и сам така, че спестете коментарите относно това), защото както всеки един музикант залагам на качество, а не на евтиния ?

И като финал - препоръчайте ми школа по кларинет в хартиен вариант за купуване. В краен случай съм съгласен и на електронен, но предпочитам хартиения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Платъците все ще ги уцелиш някак. Навярно мундщука е с някакъв стандартен отвор и предполагам, че Vandoren 2ри номер ще ти върши работа, най-много 2,5. Доста време трябва да мине, за да изчезнат киксовете. :)

Кларинета ти най-вероятно е Си-бемол строй (Б-кларинет), тъй като този строй е най-разпространения по света. Много лесно ще разбереш какъв е строй е със сигурност. Свириш тон Сол - на кларинета това е грифът, при който пръстите ти не натискат нито една клапа и самият ти не запушваш нито една дупка, а само надуваш и с десния си палец го подпираш. Ако този тон отговаря на тон Фа на пианото, значи кларинетът е Б-строй.

 

Това със залепващата лента не те съветвам да го правиш. Чувал съм че не е особено сполучливо и пуска ток понякога. Щом искаш директно да го озвучиш, по-добре пробий бурето. Но трябва да си наясно, че всичко трябва да е много добре уплътнено, без да минава въздух. 

 

Не съм в течение какво има на пазара като школа и към момента не мога да препоръчам никоя. Аз преди 15-16 г. се учих от школата на професор Сава Димитров. Твърде вероятно е и към момента тя да е най-разпространената, но наистина не знам.

Edited by Мартин87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря колега. Наясно съм, че ще трябва доста "боб да изям" докато спрат киксовете, но просто няколко дена мъчения и не можах да изкарам и тон в горните и затова :D

Знам и по принцип, че трябва да е плътно. Преди години си пробивах гайдуницата за да си слагам микрофон и на нея. Кофтито е, че при гайдата този тип микрофони ми пречат малко ама не е болка за умиране.

Ще потърся малко школата из нета, че в моят град по книжарниците няма нищо като литература за кларинет.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не можах да си редактирам горният пост, но и не можах да намеря "Българска кларинетна школа" на проф. Сава Димитров в нито една онлайн книжарница в наличност, но си поръчах по новата му книга "Пътят на кларинетиста". След няколко дена като пристигне ще я разгледам и ще пиша пак.

 

Поздрави

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пристигна ми безжичната станцийка, микрофона и платъците, но книгата я нямат и в този магазин налична ... Вчера ми се обадиха да ми се извинят, че е изчерпана, а следващо издание надали ще има. Както и да е и без книга ще се справя някак си - все пак съм учил в музикалното училище в Котел и не съм бос откъм музиката въпреки, че в момента си свиря просто за кеф, но просто ще трябва да го разучавам без никаква помощ. Но бъдете в готовност, защото ако има нещо неясно ще питам Вас. Поздрави

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като за начало микрофон не ти трябва,купи си един мундщук вандорен Б40 или Б45 и свирене на дълги тонове,бавно без да бързаш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами мундщука ми е точно Б45. Опитвам се с дългите тонове, но в ниския и високия регистър ми се получават киксове. Само тези тонове, на които дясната ръка не запушва нищо излизат добре, ама ще продължавам да се опитвам.

Мартин87 позна - кларинета ми е си-бемол

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хубаво ще е някой да ти покаже,виж как е корка м-у горната и долната ,дали уплътнява хубаво,падушките трябва да затварят добре и да не са се спеклили.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.