Jump to content
Българският форум за музиканти

Приличен MIDI footswitch за китара


H.R.

Recommended Posts

Здравейте,

 

Искам да ползвам някакъв по-компактен MIDI Footswitch с AmpliTube. Сякаш може да се контролира само чрез MIDI.

 

Да го включа във външния интерфейс Taskam US122-mkII, и вероятно да си се захранва направо от него и толкова - Две студийни колонки, PC Labtop , USB interface, китара и MIDI footswitch  - при  възможно най-малко кабели. 

 

IK - не предлагат кой знае какво - iRig BlueBoard.

 

Behringer FCB1010 - ми се струва твърде голям , а и се захранва външно с още един кабел 220 v.

 

Порових доста - ако някой се сеща за нещо .......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Behringer FCB1010, който преработих да се захранва през МИДИ кабела. Не е мега сложно, но си е играчка. А и наистина е доста голям и тежък контролер!

 

Rocktron имат по-компактни и леки предложения, но са и по-скъпи. Може да се добави Волюм/Експрешън педал (поне на Midi Mate).

 

Има разни миниатюрни, но не стават за настъпване с крак пък...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, кажи какви са минималните изисквания? Щото има страшно много миди педалиери и големи и малки. Например колко суича, колко експрешъна, какви миди команди ще ползваш и т.н. Ако теглото е важно - кажи максимума който искаш, ако размера е от значение - дай нещо да се ориентираме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами нещо с един експрешън (може и без него), 3-4 суича за пресети и примерно 2 за функционални - например за включване на метроном или пък тунер или включване на даден ефект от даден пресет - delay . Размер до 50x25 cm примерно. Най-добре да си се захранва през MIDI кабела - да се спести един излишен кабел и контакт. За домашно свирене е и няма нужда да е от 4 mm стомана :) 

 

FCB1010 сигурно не е лош, но за момента и целта е излишно голям. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено педалиерите се програмират за такива специални опции като мют, метроном, тап темпо и т.н. (в смисъл няма отделни специализирани за това бутони). След това за активирането на конкретната функция се изпращат само СС команди. Също и дали само да включва дилей, това също се командва с СС команди. Така педалиерите работят в т.нар. stomp box mode, все едно имаш педалборд с 5-10-15 ефекта.

Може да работи и само с РС команди, където сменяш целия пресет, това е по-стандартния метод.

Можеш да имаш и някаква комбинация от двете, но като резервираш даден бутон за примерно вкл./изкл. на дилей - не можеш да го използваш за смяна на пресет.

Ще трябва да се запознаеш набърже с типовете команди и кога какви се използват. То зависи и от конкретната имплементация в даден контролер. Примерно Бери-то може с натискане на един бутон да прати 5 РС команди до 5 устройства, 2 СС команди, да вкл./изкл. двата експрешън педала и да превключи двете релета за управление на преамп/луупър. Roland-ът, на който е клонинг вероятно има сходни възможности. BTW, преди време гледах една сравнителна табличка и Бери-то беше почти с най-големи възможности, като другите в горната част на таблицата бяха по 1000 и нагоре лева. :) Нещо като ТОВА, но имаше и цени.

Туй чудо МИДИ всъщност е БАЯ сложна хава. Аз доста четох и научих и ръчках и програмирах и пак знам/използвам може би 5-10% от възможностите му. :)

 

Малко се поотклоних... По-конкретно: Tech 21 MIDI Moose?
42865_800.jpg
 
 
Разгледай по магазините в категорията МИДИ контролери или както е. Примерно в Томан. Или някакво подобно на ТОВА сравнение.
Има немалко варианти, но са си бая скъпи повечето. Особено ако ампа ти е примерно 600 лева и за контролер ти искат също толкова.. :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за изчерпателния коментар Baby Thomas. Нaистина първо проверих в Muzicworld, а после и в Thoman.

 

Оказва се че има дори и доста евтини варианти

тези двата поне не ги видях вчера:

https://www.thomann.de/intl/bg/eurolite_led_kls_rgb_footswitch.htm?ref=search_rslt_MIDI+footswitch_220069_19          П.П. -  то това е май за осветление :)

https://www.thomann.de/intl/bg/bugera_fsb106a.htm?ref=search_rslt_MIDI+footswitch_384388_87

 

https://www.thomann.de/intl/bg/dv_mark_evo_fc_controller.htm

 

За програмирането на отделните бутони е ясно - поне се Guitar RIG и евтин usb footswitch си изясних нещата - всеки педал може да бъде програмиран да изпълнява произволна функция - логично само една. Да включва или изключва даден пресет или отделен ефект или устройство, или пък функция.

 

При AmpliTube - на пръв поглед нещата изглеждат по същия начин. 

 

Може да работи и само с РС команди, където сменяш целия пресет, това е по-стандартния метод.

Можеш да имаш и някаква комбинация от двете, но като резервираш даден бутон за примерно вкл./изкл. на дилей - не можеш да го използваш за смяна на пресет.

Ще трябва да се запознаеш набърже с типовете команди и кога какви се използват. То зависи и от конкретната имплементация в даден контролер. Примерно Бери-то може с натискане на един бутон да прати 5 РС команди до 5 устройства, 2 СС команди, да вкл./изкл. двата експрешън педала и да превключи двете релета за управление на преамп/луупър. Roland-ът, на който е клонинг вероятно има сходни възможности. BTW, преди време гледах една сравнителна табличка и Бери-то беше почти с най-големи възможности, като другите в горната част на таблицата бяха по 1000 и нагоре лева. :)

 

Няма да имам нужда от програмиране на сложни команди - 3 до 4 пресета и 1 до 2 прости функции най много. Просто искам да си свиря и да сменям с крак, а не с мишката.  Предполагам почти всеки модел ще е подходящ за такава цел. 

Тази сравнителна табличка я видях ровейки из мрежата. Наистина MIDI-to изглежда доста сложна хава. 

 


 

 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bugera контролера не е МИДИ, 99% съм сигурен. Трябва да се прочете, де. Но примерно фуутсуича на Bugera 333 е сходен, с 5-пин кабел е, но НЕ Е за МИДИ управление. Просто използват такъв конектор.

 

Оня за осветлението, пък хептен нищо общо няма, там и конектора е друг.

 

Контролера на DV Mark също може би няма да стане, трябва внимателно да проучиш преди да купуваш. Защото в описанието ТУК се казва, че фуутсуича може да се управлява от МИДИ педалиера. А после пък пише, че има MIDI Out, което противоречи на предното. Може превода им да е неточен нещо... ;) Но дори и да става е с фиксирани параметри: имаш само два пресета и 4 контрол чейнджа, МИДИ каналът също е фиксиран. Това значи, че в Гитар Риг/Амплитюб можеш да избираш клийн и драйв пресет и евентуално да добавяш към всеки от тях хорус/дилей/ривърб/лесли (примерно). Толкоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, това е най-доброто:

81L6Yt9Z5qL._SL1500_.jpg

https://www.thomann.de/intl/bg/keith_mcmillen_softstep_2.htm?ref=search_rslt_midi+footswitch_333410_12

Но не е евтино. Всеки един от тези бутони може да се използва и за експрешън педал. Можеш да видиш в тубата има демонстрации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Е да - този KeithMcMillan си е доста интересен като функционалност, но си е доста скъп. 

 

Нямам опит с MIDI - w момента съм с една евтина трипедална USB китайка, с която си командвам три пресета на GuitarRIG - просто инсталирах софтуерчето, назначих пресетите кой на кой педал и всичко тръгна. Някои функции пък ги заложих на клавиши от клавиатурата на лабтопа.

 

Но при Ampltube сякаш се позволява само MIDI управление, където нямам никакъв опит. Отново благодаря на Baby Thomas за пояснението, че (за мое съжаление )трябва пак да се почете повече.

Да - 5 пинов конектор не означава MIDI връзка :)  

Само се озадачих от израза : "Защото в описанието ТУК се казва, че фуутсуича може да се управлява от МИДИ педалиера"  - може би се имаше в предвид ефекта (рак-системата) може да се управлява от MIDI педалиера (MIDI footswitch).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грешката е моя (офкорз). :blush:

 

Текстът е: "The EVO 1 can be controlled also via programmable MIDI pedalboard." С което имат предвид, че усивателят (EVO 1) може да се управлява с МИДИ педалборд, тоест друг стандартен освен техния. Аз като четох набързо и помислих, че това е педалиерата, чието име е EVO 1 Controller. В което няма много логика, ама... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Посъбуждам стара тема, но предполагам може да е полезно за някого.

 

Наистина се оказва , че към момента почти няма нещо по-просто и евтино, като MIDI педалиера.  

 

Behringer FCB1010 е най-известният за текущия момент, като цена и възможности. Но има доста условности - прекалено голям, с допълнителен адаптор за захранване. В момента дори едни германци предлагат за около 20 евро интегрална схема със firmware, която потребителят сам да си смени и така да отстрани грешките/недостатъците на този фуутсуич, на който офицялният производител вече е прекратил подръжката. 

 

Поразрових още ....

Като пример - един унгарец произвежда по-евтини варианти, възползвайки се точно от тази, моментна пазарна ниша. Произвежда по-упростени устройства точно за свирене със Guitar RIG, Amplitube и др. - показал е и клипове.

 

http://www.ebay.com/itm/322923696411    Аз си поръчах този. 

 

Тук има управление на MIDI през  USB кабел., както и изход за експрешън педал. 

Има и вариант, където изхода е чрез жак петица и трябва да се внимава точно кой от двата модела ни е нужен. (ако му пишете - дава съвет за това).

 

Има и вариант с 12 прекъсвача и 2 гнезда за експрешън педали. Както и по-евтин пластмасов модел. 

 

Друг подобен вариант от друг производител:

https://www.ebay.com/p/Logidy-UMI3-MIDI-over-USB-Foot-Controller/1504071232?iid=352237797523&_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SIM%26ao%3D2%26asc%3D41376%26meid%3D0251f5d0f8b1447b8d5b9f52360317b0%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26sd%3D322923696411&_trksid=p2047675.c100005.m1851

 

Явно MIDI сигнал може да се предава и по USB кабел.

 

Със сигурност и в България много хора могат и произвеждат подобни неща, стига да бъдат известни в подходящата аудитория. 

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Изглеждат  много добре. Кажи като пристигнат дали са надеждни.

 

БТВ, Бери-то няма захранване. Ръгаш кабела директно и бичиш. Това е едно от предимствата му.

Но тези Актитони изглеждат добре замислени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера късно следобад пристигна и го пробвах. Определено да - доволен съм!

Точно от каквото се нуждаех - като цена, размер, качество и функционалност. Лабтопа и програмата го разпознаха директно, като MIDI device. Изработено е добре и изглежда здраво (поне по моите представи). Дойде си добре опаковано, с кутийка от велпапе с точните му размери и лист А4 с инструкции вътре - същите като на сайта. 

Има три мода:

1 - PC команди за смяна на пресетите

2 - CC команди за контрол на отделни устройства. Тук има и momentary mode за контрол non on-off/ функции 

3 - Мomentary mode за контрол non on-off/ функции - този мод е проектиран за контрол на DAW.

 

Кнопките са метални, но не са от онези прещракващите при натискане (сякаш зареждаш оръжие), а се натискат много меко почти без шум. Разстоянието между тях е 7,3 см, което не знам дали би било удобно за всички - мен ме устройва.

 

Може да прозвучи, като реклама, но наистина ми харесва изделието, което предлага тоя пич на пук на големите производители. Ако някой иска подробности в по-горния пост съм дал връзка.

 

П.П. Берито го виждам със бая сериозна букса за захранващ кабел, като за лабтоп или кубе ?  Baby Thomas беше писал, че сам си е преправял захранването. Какво се иам в предвид ?

Редактирано от H.R.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Буксата е за мрежов кабел, захранването му е вътре.

Захранването през миди кабела е удобно, когато другото устройство пуска захранване по някоя от жиците на миди кабела, така не ти трябва външно захранване. Вероятно така е станало по-леко това Бери, и имаш да включиш един кабел по-малко. Което не е малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бери трафчето е малко и леко, та не ми ся вярва да помогне кооой знае колко ако се махне. Аз го оставих, за да може да се използва при нужда, или ако тръгна да възстановявам фабричната схема (надали).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.