Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Преди 4 години купих една джура гайда за подарък на един приятел. Той така и не просвири на нея и ми я даде аз да я „разсвиря“. Аз също нямам никакъв опит в свиренето на именно този народен инструмент, но ми е безкрайно интерсно наична на звукоизвличане.

 

За момента всички тонове ми звучат някак фалшиво и доколкото знам гайдата също изисква настройка, но не знам от къде да започна за да я настроя.

 

Как мога да разбера какъв строй е гайдата, ако запуша всички дупки на гайдата това ли е основния тон? Странното е че като запуша всички дупки (плюс мърморката) издава един тон, след отваряне на последната дупка издава същия тон (мисля че и в други случаи два съседни отвора ми изсвирваха еднакъв тон) това дали зависи от настройкта, изсвирването или е дефект на гайдата?

 

Мога ли да разбера спрямо основния тон, какви други тонове трябва да изкарва, според това кой отвор съм запушил. И гайдуницата ли се настройва спрямо ручилито или обратното? Доколкото разбрах в началото мога да махна ручилото и да запуша отвора, като така свиря - дали така е по-лесно за начало?

 

Интересното е, че въздуха много бързо излиза от мехът и почти постоянно трябва да духам за да издава непрекъснат тон.

 

Ще се опитам да разбера до колко е качествена тази гайда за това ще ми трябва с ваша помощ поне да я настроя и от там да търся ако има дефекти. Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега. Виждам, че никой не ти е отговорил, а и аз самият нямах физическата възможност да влизам в сайта, но ето ме - ще отговоря на въпросите ти.

 

Основният строй на гайдата се разпознава най-лесно по начина по който предполагаш и ти. Масово джура гайдите са от сол строй, и трябва да провериш дали е така на пиано или синтезатор. Когато запушиш всички дупки трябва да се чува нисък тон, а не както като отвориш последната. Това, което се получава е така наречения кикс - не се подава достатъчно въздух или самият пискун трябва да се понастрои.

Тоновата подредба е лесна, но е трудно да се опише чрез писане, но все пак ще опитам. При запушени всички дупки, ако гайдата ти е "сол" трябва да получиш сол. След това подредбата е следната от долу на горе:

- при отворена дупка на кутрето - ла

- безименен пръст - си

- среден пръст - до

- показалец - ре

за горната ръка

- безименен - ми

- безименен + показалец (мърморка) - фа

- среден - фа диез

- среден + показалец - сол

- палец - ла

С отварянето на мърморката се получава покачване с полутон при всички комбинации освен в тези, в които участва + задната дупка (палеца на горната ръка). Дано си ме разбрал, понякога трудно изказвам това, което ми е в главата.

 

По принцип ручилото се настройва по гайдуницата, но така или иначе гайдуницата трябва да се настрои първо. Ако гайдуницата ти е от строй "сол" ручилото се настройва на тон "ре". Първоначално е по-добре да махнеш ручилото, понеже с ручило гайдата изисква доста повече въздух.

За бързото свършване на въздуха в мяха провери първо духалото - има клапа която трябва да се затваря плътно когато не надуваш. Ако не се затваря и издиша оттам я намажи малко със свинска мас или крем и ако това не подейства ще трябва да я смениш. Обаче ако не издиша оттам явно мяха е за смяна. Пробвай първо да махнеш ручилото и да го запушиш, след това виж духалото (запушваш всички дупки с пръсти, включително и най-долната с коляно и надуваш и стискаш с мишницата като навеждаш глава към духалото за да усетиш дали има поток от въздух), проверката за спукан или изпускащ мях е същата само, че надуваш, запушваш духалото с буза и тогава стискаш с ръка мяха.

 

Успех, ако има с какво да помагам насреща съм ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.