Jump to content
Българският форум за музиканти

Моля за съвет за активни тонколони


Teo 1

Recommended Posts

Здравейте,

изправен съм пред дилема какви активни колони да си взема. Спрял съм се на два модела,Mackie Thump 15- и RCF ART 715-A MKII..... моля  за съвет- нямам никва идея кое е по-доброто.като цена и възможности   се приближат една до друга.

 

Mackie Thump 15-
  • Nachfolger der TH-15 A
  • Bestückung: 15" Woofer und 1,4" Kompressions-Treiber
  • Bi-Amping
  • Gesamtleistung: 500 W RMS, 1000 W Peak
  • Maximalpegel: 126 dB
  • Übertragungsbereich: 32 - 23.000 thomann Hz
  • Abstrahlwinkel: 90° x 60°

 

или

RCF ART 715-A MKII
  • 15" Neodym Tieftöner mit 3" Schwingspule
  • 1" Neodym Hochtöner mit 1,7" Schwingspule
  • Bi-Amping Digitalendstufe
  • Leistung: 700 Watt
  • Übertragungsbereich: 50 Hz - 20 KHz
  • Maximalpegel: thomann 130 dB
  • Abstrahlwinkel: 90° x 60°
  • Audio-Controller mit aktiver Entzerrung, Laufzeitanpassung, Frequenzweiche, Schutzschaltungen und Limiter

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да те направят на 3 копейки, нека да задам малко необходими въпроси:

  • за какво ще ги ползваш
  • какъв стил музика ще слушаш/обработваш на тях
  • какво ти е помещението
  • от колко разстояние ще ги слушаш
  • има ли изолация 
  • какъв ти е бюджета

 

П.П. заеби ги, моля те, тия копи пейстове от томан при това на немски

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля  да работя с тях  в един ресторант, ще свиря всякаква музика, без чалга. Ще озвучавам една вътрешна зала, и една тераса /ако това има значение/.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах  ги- Mackie 15", 500 w, модел 2014 г. Нещо ново, тъй и тъй сега работя с едни 15 годишни Канадски колони Pulse, 2 x 350 w,  дето вече ги няма и  в  гугъла. Сигурно аз съм единствения човек дето работи още с тези архаизми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Купих си Yamaha DBR 15'-         клавира направо не мога да го позная-  саунда  е супер. НО ИМА ПАРАДОКС-пеенето в  горния  регистър   е трудно. Ниския и средния регистър се  пее много хубаво-но във високия регистър  е направо трудно- какво да направя ? Със  старите колони клавира думкаше като килим, но се  пееше по-лесно във високия регистър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има начин, но  става много трудоемко  да се занимавам с  3-4 колони. Ние сме халтураджии, трябва да сме по мобилни. Нещо ми се върти в главата за оптимайзер или вокален компресор. Ама  не ми  са ясни,  кое да бъде. Ако направя стъпва в тази посока ще бъде пълно ТОТО 2, /6 от 49/........дали не  е  ето това ?    http://dbxpro.com/en/products/driverack-px

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Топло, топло!... - горе-долу правилно си се насочил! Аз ползвам и препоръчвам нещо по-просто -

goRack

Но може и да комбинираш едновременно един от старите монитори и един от новите. Т.е. така получаваш най-доброто и от двата свята без да увеличаваш хамалогията!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Видях се в чудо с тези нови активни тонколони. Не може да  се работи нормално- гласа не може да излезе.До сега работех с  Yorkville Pulse 315 -това са две пасивни колони,  две по 350 W, и се пее горе долу нормално. Не дава здрав саунд на клавира, но се пее нормално, има среди,, става микрофония......а сега от няколко дена работа с активни колони Yamaha DBR 15, две по 500 W, клавира излиза  много добре, здрав, модерен саунд, чист, здрави баси-излезнаха гласове от  midi file , които преди това не съм ги чувал дори.......ОБАЧЕ ПЕЕНЕТО Е КОШМАРНО ТРУДНО. Не нам къде бъркам-дали трябва да дам повече среди от пулта-преди редовно ми правеше микрофония,което покава,че има доволно среди,средни честоти....сега  изобщо не прави микрофония, Понеже  миксера ми е pawermixer Yamaha, ЕМЗ50 14 C- сравнително нисък клас  на фирмата,взех за 670 евро , и няма хубави ефекти, сега обмислям да купя външен ефект. Намерих се в чудо. Антивни тонколони  Yamaha за 1000 евро, и не мога да работя. Гласа не може    да се "лейе"...да литне,    ами е като "прикован", Ще започна да го малтеритам този  pawermixer Yamaha- на първо време мисля да му дам доста среди от настройките на канала, и малко да прекаля с еквилайзера.И там ще го подпъна с повече среди.Дано да излезе пеенето.Между другото-какъв външен ефект може да  се препоръча ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успях........подпънах го миксера,   отворих канала с всички честоти-ниски ,две средни и високи честоти=ги сложих на "2 часа"...до 2 и половина часа"..... на еквилайзара на миксера сложи 1 кило среди.........и стана.....Саунда се отвори, блесна.......пее се нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и на мен ми беше чудно как така да не може да се оправиш, след като гласът и клавирът са ти на отделни канали, а на миксера на всеки канал си имаш отделно EQ с високи, ниски и 2 среди (както казваш), а всъщност сигурен ли си изобщо, че са 2 среди, а не е един параметричен с 2 врътки - една за честотите и една за +/- децибелите? Питам, защото имам спомен, че на един подобен пауър миксер на Ямаха, с който съм работил преди време, средата на първите 8 канала всъщност беше параметрик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успях, но дадох по-големи нива. Преди време давах по малко високи, и съвсем леко бас, и се работеше така. Средите изобщо не ги пипах. В заведенията където съм свирил са  идвали на участия български  певци като Тони Димитров, Васил Петров- и се включваха на моята  апаратура.Най-масовата настройка на канала за пеене е- всичко  на нула/0/-само високите на 1 и половина....2 часа.....Сега просто нямах среди, не се получаваше никаква микрофония, а микрогонията се получава от средите, където всъщност излиза гласа.  Няма ли среди- няма и хубаво пеене. Което покаа, че  микрофонията е  необходимо зло./край на цитата/. Сега всички настройки на канала   са отворени- бас, две среди и  високи.И на еквилайзера на апаратурата, в разрез с всякакви традиици- сложих доволно среди. Традициите  са   за това,  за да се применят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими, може ли да споделиш повече впечатления от работата с този goRack? Предполагам, че най-добре ще стане в нова тема.

Редактирано от thedirt1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.