Jump to content
Българският форум за музиканти

USB Audio Interface или класическа звукова карта


Teo 1

Recommended Posts

Здравейте,
наскоро си купих един малък пулт Yamaha MG10,с възможност да го използвам като audio interface (24-bit / 192kHz) към лап-топа.Бих искал да попитам за мнeието   за тези usb пултове, може ли да се  разчита ,че ще даде подобно качество, или в края на краищата си е по-добре  да се купи класическа usb  звукова карта към лап топа. Има  usb карти  за около 300 лева,които  дават по указание тези параметри и възможности  за запис.

Благодаря Ви за мненията-поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

24/192 е повече от перфектно. Аз ползвам 24/48 и не намирам нужда от нещо повече. А  и във всички студиа в които съм ходил това е нещо като стандарт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Освен семплиращата честота и битовата резолюция, има още килограми параметри, които влияят на качествата на записа и удобството в продукция. В работата си ползвам USB интерфейс на Antelope Audio, но цената му не е 300 лева. За основно запознаване със звукозаписа въпросния пулт е достатъчен. За работа - не.

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако трябва да сравним пулта с тази карта..The 2-in, 2-out USB interface for musicians

The Scarlett 2i2 is a 2-in / 2-out USB recording interface featuring dual award-winning Focusrite preamps and precision digital conversion. Housed in a rugged anodised aluminium unibody chassis, the interface not only sounds fantastic but looks great too. What’s more, it’s solid enough to take on the road. And inside is 30 years of pro audio design expertise.

Key Features:

• High Quality Mic Preamps
• Excellent Digital Performance
• Rugged Metal Unibody Case
• Truly Portable Interface
• Included Software – DAW and Effects
• Unique LED Gain Halos
• Direct Monitor Function
• Mac OSX Mavericks Ready

Specifications:

• 2 in / 2 out USB audio interface
• 96 KHz, 24-bit conversion
• 2 Focusrite microphone preamplifiers
• Red anodised aluminium unibody chassis

Front panel

• 2 line/mic/instrument combination inputs – high quality XLR/?” TRS Jack Combo
• 2 Line/Instrument switches
• 2 Gain knobs
• 2 Gain halo signal indicators
• 48V Phantom power switch
• Direct monitor switch
• Large monitor level dial
• USB Connection LED indicator
• Headphone output 1/4'' TRS Jack
• Headphone level knob...http://www.musicworld.bg/bg/m_3030000/i_36620/Focusrite_SCARLETT_2i2.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako трябва  записвам със звукова карта- как ще трябва да се включа - кабела от микрофона , или от клавира директно ли в  звуковата карта.......или  ще трябва да включа първо  в пулт, и  да  извадя от пулта кабели към звуковата карта. Питам,понеже,като се записва пеенето, трябва да има ефект, а ако  програмата с която записвам няма ефект,който да слижа на гласа след това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото по-малко връзки, толкова по-добре (по-малко смущения, загуби и други). Особено ако и двете джаджи се налага да преобразуват аналогов/цифров сигнал (не казвам, че в случая е така, принципно).

Но трябва смислен аудио интерфейс подходящ за включване на съответния майк. Не от вградените саунд карти, които са за пиукане в ОС-а. :P

И с правилни кабели (правилно окабелен XLR-XLR).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...ако  програмата с която записвам няма ефект,който да слижа на гласа след това

 

А тоя миксер за украса ли ще си го държиш? Не знам да има мултитрак, който да няма поне някакъв елементарен сет от ривърби, дилеи и хоруси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си  звуковата карта, има два входа. Като включа микрофона -записва моно, само единия канал, предполагам това е нормалния стандарт.След това ще трябва да се дублира единия моно канал с пеенето и на другия,като се смени панорамата ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да запишеш моно сигнал от единия или другия канал, можеш и стерео от двата, можеш и на няколко канала единия вход само... Въпрос на настройки. Какви тракове имаш и какво им е указано на входа.

 

Какво ще се чува после и къде няма нищо общо.

 

Вземи изгледай някакъв пакет с уроци за звукозапис за начинаещи. Ще ти помогнат доста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си  звуковата карта, има два входа. 

Трябват ти два микрофона (за предпочитане еднакви), за да можеш едновременно да правиш стереозапис, примерно на акустична китара - всеки от двата микрофона се записва на отделна пътечка в DAW, след това може да си променяш панорамата. Може да използваш двата микрофона и за едновременен запис на китара и вокал, но тогава няма да се получи стереозапис, ето ти един видеоурок как се прави такъв запис:

Или пък само с един микрофон:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да благодаря на  Тиходрагъ

. Аз наистина съм дилетант в звукозаписа. Искам да  се науча да си записвам  песни с умерено качество, било за реклама  , било  за някоя песен, ако мога  да си  изкомпозирам. Мисля  да работя по лесния начин-  да запиша първо инструменталната част - midi от клавира, или свирене на стил.....и после  да си запиша  пеенето. Като съм правил опити с кикрофона на компютъра- ми е записвал по два канала стерео,  а  сега  със звуковата карта ми записва само по един- дори да искам с един микрофон не мога да запиша стерео два канала, поне така ми го дава на програмата с  която мисля да записвам-Adobe Audition 1.5..... Значи, ако искам да запиша клавира- да  включа двата жака  в двата входа. ......още не смея   да започна.  Първо ще потърся малко уроци   в ввв.гугъл.бг

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....дори да искам с един микрофон не мога да запиша стерео два канала, поне така ми го дава на програмата с  която мисля да записвам-Adobe Audition 1.5....още не смея   да започна....

 

Ами почвай - не боли. :greenangel: А иначе искаш да кажеш, че Адобите са забравили да ти сложат стерео каналите? Със сигурност са си там - не работя с 'АА', но виж там из настройките, не може да няма опция за конвертиране от моно в стерео и обратно. Ако не го видиш, пробвай примерно друго - създай нов трак (търси надписа "Add track") - при създаването не може да не те попита какъв точно да бъде...абе няма ли си хелп тая програма или не си много добър с английския? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има настройки за стерео или моно, когато записвам на мултритрака-  но когато записвам с микрофон, независимо какво съм му задал, моно или стерео- микрофона записва на моно. Имам вариант, като запиша моно  единия . да кажем левия канал- след като го запиша, обработвам,сложа му малко ефект, чубрица, джоджен...  ......и да го дублирам, и дубъла да прехвърля на следващия,по-долен трак, и да му задам да бъде десен-  възможен ли е  такъв ход ? Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.