Jump to content
Българският форум за музиканти

За и против лампов преамп при запис от микрофон и китара


me6

Recommended Posts

Интересува ме в домашни условия дали е добра инвестиция този преамп ProChannel II . Защото при всичките недостатъци на записа в къщи , това дали ще подобри  качеството на сигнала. Или са пари на вятъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да го подобри. Но принципа "Звукът е толкова качествен, колкото най-некачественото нещо по пътя на сигнала" си остава в сила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става ясно какво е напрежението на лампите. В документацията не пише, а от разни мнения в нета (неясно колко верни) може да се предполага 150 или 300. Ако е второто - идеално, иначе... не толкоз. Но поне не е съвсем никак. :)

 

Също така предвиди поне 60-тина лева за две нови и по-истински лампи, защото заводски идва с гадни нонейм китайчета (нормално).

 

Принципно обаче основния проблем за всички начинаещо-домашни потребители са самите те. С аудио интерфейс и микрофон за по има-няма 200 лева можеш да направиш чудеса, стига да знае какво и как. Колкото и милиона да сипеш за гиър няма да напреднеш особено.

 

Edit: Доколкото мога да разчета Figure 4 – Signal Flow Block Diagram от упътването, преампът си е транзисторен, а лампата е добавена после, за да може да оцветиш сигнала. Също така не видях да пише колко и какви лампи трябват, какво е това упътване не знам... :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да за лампите пише , че и чисто нов да го вземеш трябва да ги смениш. И звука става определено по-добър. Напрежението вярно никой не го знае , освен да го е замервал някой. Мисля , че прескочих начинаещата фаза за 15 г занимания. А въпроса е за ограничен бюджет да се изкара колкото може по-добър саунд. Не си правя илюзии , че качеството ще мине това на студиата. И затова задавам такива въпроси , да се съобразявам с опита на другите. Защото времето за музика ми е силно ограничено. Благодаря за мненията на всички.

Редактирано от me6
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах такъв преамп доста време - същия,но първа версия. Във втора само са махнали едната лампа от компресора и той е чисто оптичен.  При първа имаше ключе между оптичен и лампов, но тъй или инъче оптичния беше много по-добре затова са махнали едната лампа. Схемата я имам някъде на първа версия - ще я потърся и кача. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е схемата на първа версия - втора е почти същата - ЦЪК . Това естествено не е изцяло лампов предусилвател за толкова пари няма такъв. Лампата е само за цвят като гледам със 45в анодно. Инъче е добре преамчето - тихо, оптичния компресор си върши добре работата. Но аз моя го продадох защото въпреки че звучи по-добре от този на звуковата ми карта - разликата не е толкова голяма а и ми е по-лесно направо в картата. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля , че прескочих начинаещата фаза за 15 г занимания.

Без да искам да те обидя, но с горното не съм съвсем съгласен, съдейки от въпросите, които задаваш и не само в тази тема.

Относно питането, подобни псевдолампови джаджи има колкото искаш и всички са горе-долу от един дол дренки-бюджетни полупроводникови предусилватели с по една лампа за парлама. Каквато и лампа да сложиш-все тая.

Дали ще усетиш разлика никой не може да каже, защото не знаем каква е останалата ти апаратура (не си си дал труда да опишеш) и колко си податлив на плацебо-ефекти.

При всички случаи, в дългосрочен план са си пари на вятъра. Вероятно сега няма да се съгласиш с нищо от написаното от мен, но след време сам ще стигнеш до същите изводи. Тогава ще видиш и, че подобна техника рядко се продава втора ръка за повече от 50 % от цената в магазина, т.е. ще си изхвърлил няколкостотин лева в канала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Няма обиждане тук, ама и на обезценяването му намерих цаката , взимам ги втора употреба на половин цена и ако ги продавам смъквам съвсем малко и понякога дори печеля. А компа иначе е  с АМД процесор 6 ядрен , дъното не му помня точното название с 8гб  рам . Видеокартата е GEFORSE GT 420 /128 bit. Звуковата карта  е от контролера ДИГИ 003 . Микрофона е хубав но не знам дали е добър за студиини записи , NEUMANN KMS 104 , за в къщи мисля да е достатъчно.

Редактирано от me6
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.