Jump to content
Българският форум за музиканти

микрофон през компресор


me6

Recommended Posts

Искам да питам дали е добра идеята и въобще възможно ли е при запис на глас или китара сигнала от микрофона да минава директно през компресор-лимитер и от там във входа на звуковата карта. Питам защото навсякъде гледам че тези компресори  се дават като свързване чрез инсърт на миксерите. А не като самостоятелно устройство. Може да е тъпичък въпроса , но за мен е важно да знам дали мога да ползвам такъв начин на свързване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Директно никакъв шанс. Сигналът на микрофона е МНОГО по-слаб, а най-вероятно и с неподходящ импеданс. Трябва да мине през микрофонен предусилвател и да се пусне линеен сигнал към компресора. Точно това се случва с инсъртите в миксера, там реално има прекъсване на веригата след майк преампа и преди ЕКю секция/фейдър/пан и т.н.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може да си експериментираш и да решиш как те устройва.

Според мен е възможно да ползваш копресора( естествено след микрофонен предусилвател) при запис на глас, чисти, акустични китари, бас.

За изкривени китари не, защото те са си копресирани и при проба сам ще се убедиш, че е по-добре да са без (поне за мен е така).

Доколкото те разбирам, чудиш се дали да ползваш компресията , когато записваш.

Другият вариант е да ползваш при миксиране, в лупа.

Примерно при запис на вокали. Мисля, че не е проблем, ако се сложи компресия при записа,

а после ако се налага и при микса. Все пак аз също се уча и експериментирам, така че ако някой не е съгласен, да ме поправя.

 

Аз записвам с дигитален мултитрак и мога да ползвам външен преамп с компресор, отделно в машинката си има вграден такъв, който може да се ползва и при тракинг и при миксване.

Редактирано от TONY
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Подрекпям Baby Thomas. Преди да ползваш даденото устройство обаче е добре да помислиш, дали качествата на конкретния хардуерен компресор са достатъчно добри, за да го ползваш на всяка цена и да записваш компресиран сигнал. Когато запишеш директно в аудио интерфейса каквото и да било имаш много по-голяма свобода в последствие чрез софтуерни плъгини да обработваш самия сигнал, докато веднъж записан и компресиран в картата, възможностите намаляват драстично.

Редактирано от Koobenot
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дааааа , за компресията при запис после обработката се ограничава , при неопитни певци има големи амплитудни разлики и пак е мъка за корекций. Като имам пред вид съвсем малка компресия 1:2. И въпроса ми към Baby Thomas , ако микрофона мине през елементарен преам на Беринджър , значи ли , че няма никакъв проблем при ползването на компресора. Още повече , че така си решавам и проблема с фантомното захранване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна, че 1:2 не е компресия, а експанзия. :greenangel:

А иначе и аз съм на мнение, че при запис е по-добре ти самият да играеш ролята на компресора като внимаваш за пиковете, понеже не всички компресори действат добре, а когато вече си компресирал неподходящо сигнала, става доста сложно за самия теб да работиш с кофти звук. На един от евтините ми предусилватели (MIC200) имам разни пресети, половината от тях, включващи и компресор и точно тях никога не съм ги ползвал, защото са ужасни. Хардуерни компресори ползвам единствено на live, а като записвам - винаги компресирам звука след като съм го записал. Особено в началото когато се занимаваш със студийна дейност и нямаш много опит, това е много улесняващо, защото имаш възможност за множество undo-та докато постигнеш това, дето ти се иска. :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е въобще да не използваш компресор при самия запис. Записваш чисто и после, при смесването преценяваш колко точно компресия и с какви настройки ти е необходима. Така процесът е обратим.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колеги , че отделихте време. За инфо да кажа , че китара на входа на този комп-лимитер си се управлява без проблем дори звука става по сочен и чист, за микрофон разбрах вече. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какъв компресор (марка, модел) става дума? Освен ефектите във формат "педал", почти всички останали НЕ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ за директно свързване с китари. Оставяаме настрана факта, че не е умно да се записва през компресор, който в последствие не можеш да премахнеш (но винаги можеш да добавиш обратимо).

 

Съветвам те да почетеш малко за различните  нива на сигнала, балансиране и импедансно съгласуване в музикалните апаратури-ще ти е от полза и ще си спестиш много провалени записи.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен това прилагането на EQ преди компресора може да премахне ненужните честоти от сигнала и да подчертае желаните, което помага при работата на компресора и като цяло нужното общо количество компресия намалява. Това нагледно можеш да видиш тук:

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами компа е за инсърт като включване , но работи и като входен такъв пред китара , изпробвах го проста за играчка и всички и компрессора работеше  и гейна най вече нищо че не се слага ама ако е за работа работи. Компа е  Samsos s .com. A от виртуалните ВСТ та , и аз слагам EQ преди  компресора , но в някои случай може и да е обратното.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз преди 30 години си ръчках китарата в касетофона и всичко работеше. Даже вратичката се отваряше, като натисна копчето, на което пише "EJECT". И копчетата се въртяха и даже антената се изтегляше като я дръпна.  Касетофонът беше Hitachi от Кореком, но модела не помня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Аз горния пост го харесвам неимоверно и затова натиснах "харесвам поста'. Има един дълбок смисъл и минимум пет пласта които се наслагват един върху друг. Още ги разгадавам, утре съм си взел отпуск за да приключа навреме...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави сте си , за поста , не е му е мястото тук. А и чувство за хумор имате , обаче е вярно и това че 6-7 пъти ме е интересувало нещо и само 2 пъти съм получил съвет , който ми е помогнал. Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.