Към съдържанието


Снимка

микрофон през компресор

микрофон през компресор

  • Заключена тема Тази тема е заключена
16 отговора на тази тема

#1 me6

me6

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 77 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:guitare

Публикувано 26 юли 2017 - 08:25

Искам да питам дали е добра идеята и въобще възможно ли е при запис на глас или китара сигнала от микрофона да минава директно през компресор-лимитер и от там във входа на звуковата карта. Питам защото навсякъде гледам че тези компресори  се дават като свързване чрез инсърт на миксерите. А не като самостоятелно устройство. Може да е тъпичък въпроса , но за мен е важно да знам дали мога да ползвам такъв начин на свързване.



#2 Baby Thomas

Baby Thomas

    Professional Hater

  • Mods
  • 10452 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Русе
  • Инструмент:AllTube AppleMac

Публикувано 26 юли 2017 - 08:56

Директно никакъв шанс. Сигналът на микрофона е МНОГО по-слаб, а най-вероятно и с неподходящ импеданс. Трябва да мине през микрофонен предусилвател и да се пусне линеен сигнал към компресора. Точно това се случва с инсъртите в миксера, там реално има прекъсване на веригата след майк преампа и преди ЕКю секция/фейдър/пан и т.н.



#3 TONY

TONY

    Metal Messiah

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8517 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара, бас

Публикувано 26 юли 2017 - 09:03

Може да си експериментираш и да решиш как те устройва.

Според мен е възможно да ползваш копресора( естествено след микрофонен предусилвател) при запис на глас, чисти, акустични китари, бас.

За изкривени китари не, защото те са си копресирани и при проба сам ще се убедиш, че е по-добре да са без (поне за мен е така).

Доколкото те разбирам, чудиш се дали да ползваш компресията , когато записваш.

Другият вариант е да ползваш при миксиране, в лупа.

Примерно при запис на вокали. Мисля, че не е проблем, ако се сложи компресия при записа,

а после ако се налага и при микса. Все пак аз също се уча и експериментирам, така че ако някой не е съгласен, да ме поправя.

 

Аз записвам с дигитален мултитрак и мога да ползвам външен преамп с компресор, отделно в машинката си има вграден такъв, който може да се ползва и при тракинг и при миксване.


Този пост е редактиран от TONY: 26 юли 2017 - 09:06

Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
Stop stealing and committing fraud, the Government hates competition.


#4 Koobenot

Koobenot

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 129 Мнения:
  • Gender:Male

Публикувано 26 юли 2017 - 12:13

Подрекпям Baby Thomas. Преди да ползваш даденото устройство обаче е добре да помислиш, дали качествата на конкретния хардуерен компресор са достатъчно добри, за да го ползваш на всяка цена и да записваш компресиран сигнал. Когато запишеш директно в аудио интерфейса каквото и да било имаш много по-голяма свобода в последствие чрез софтуерни плъгини да обработваш самия сигнал, докато веднъж записан и компресиран в картата, възможностите намаляват драстично.


Този пост е редактиран от Koobenot: 26 юли 2017 - 12:14


#5 me6

me6

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 77 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:guitare

Публикувано 26 юли 2017 - 13:30

Дааааа , за компресията при запис после обработката се ограничава , при неопитни певци има големи амплитудни разлики и пак е мъка за корекций. Като имам пред вид съвсем малка компресия 1:2. И въпроса ми към Baby Thomas , ако микрофона мине през елементарен преам на Беринджър , значи ли , че няма никакъв проблем при ползването на компресора. Още повече , че така си решавам и проблема с фантомното захранване.



#6 yamaha

yamaha

    Пристрастен

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 667 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:студио

Публикувано 26 юли 2017 - 22:27

Само да вметна, че 1:2 не е компресия, а експанзия. :greenangel:

А иначе и аз съм на мнение, че при запис е по-добре ти самият да играеш ролята на компресора като внимаваш за пиковете, понеже не всички компресори действат добре, а когато вече си компресирал неподходящо сигнала, става доста сложно за самия теб да работиш с кофти звук. На един от евтините ми предусилватели (MIC200) имам разни пресети, половината от тях, включващи и компресор и точно тях никога не съм ги ползвал, защото са ужасни. Хардуерни компресори ползвам единствено на live, а като записвам - винаги компресирам звука след като съм го записал. Особено в началото когато се занимаваш със студийна дейност и нямаш много опит, това е много улесняващо, защото имаш възможност за множество undo-та докато постигнеш това, дето ти се иска. :hooray:



#7 blr

blr

    Неспасяем

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2462 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:bass

Публикувано 27 юли 2017 - 06:57

Моят съвет е въобще да не използваш компресор при самия запис. Записваш чисто и после, при смесването преценяваш колко точно компресия и с какви настройки ти е необходима. Така процесът е обратим.



#8 me6

me6

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 77 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:guitare

Публикувано 27 юли 2017 - 10:47

Мерси колеги , че отделихте време. За инфо да кажа , че китара на входа на този комп-лимитер си се управлява без проблем дори звука става по сочен и чист, за микрофон разбрах вече. :godbless:



#9 blr

blr

    Неспасяем

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2462 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:bass

Публикувано 29 юли 2017 - 13:45

За какъв компресор (марка, модел) става дума? Освен ефектите във формат "педал", почти всички останали НЕ СА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ за директно свързване с китари. Оставяаме настрана факта, че не е умно да се записва през компресор, който в последствие не можеш да премахнеш (но винаги можеш да добавиш обратимо).

 

Съветвам те да почетеш малко за различните  нива на сигнала, балансиране и импедансно съгласуване в музикалните апаратури-ще ти е от полза и ще си спестиш много провалени записи.



#10 Koobenot

Koobenot

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 129 Мнения:
  • Gender:Male

Публикувано 29 юли 2017 - 16:42

Освен това прилагането на EQ преди компресора може да премахне ненужните честоти от сигнала и да подчертае желаните, което помага при работата на компресора и като цяло нужното общо количество компресия намалява. Това нагледно можеш да видиш тук:



#11 me6

me6

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 77 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:guitare

Публикувано 29 юли 2017 - 22:07

Ами компа е за инсърт като включване , но работи и като входен такъв пред китара , изпробвах го проста за играчка и всички и компрессора работеше  и гейна най вече нищо че не се слага ама ако е за работа работи. Компа е  Samsos s .com. A от виртуалните ВСТ та , и аз слагам EQ преди  компресора , но в някои случай може и да е обратното.



#12 blr

blr

    Неспасяем

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2462 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:bass

Публикувано 30 юли 2017 - 00:08

И аз преди 30 години си ръчках китарата в касетофона и всичко работеше. Даже вратичката се отваряше, като натисна копчето, на което пише "EJECT". И копчетата се въртяха и даже антената се изтегляше като я дръпна.  Касетофонът беше Hitachi от Кореком, но модела не помня.



#13 jabs

jabs

    Кулинарен Турист

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1600 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Под-Уяне
  • Инструмент:Китара, Поялник, Тирбушон

Публикувано 30 юли 2017 - 19:47

^^ Аз горния пост го харесвам неимоверно и затова натиснах "харесвам поста'. Има един дълбок смисъл и минимум пет пласта които се наслагват един върху друг. Още ги разгадавам, утре съм си взел отпуск за да приключа навреме...

FRONT.jpg


#14 blr

blr

    Неспасяем

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2462 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:bass

Публикувано 31 юли 2017 - 11:04

Наистина дълбокомислен пост. "Тъпото" пак не си е пил хапчетата.



#15 me6

me6

    Навъртащ се

  • Members
  • PipPip
  • 77 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:guitare

Публикувано 31 юли 2017 - 13:38

Прави сте си , за поста , не е му е мястото тук. А и чувство за хумор имате , обаче е вярно и това че 6-7 пъти ме е интересувало нещо и само 2 пъти съм получил съвет , който ми е помогнал. Успех !






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни