Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Привет приятели, от няколко месеца работя като Dj, техниката с която разполагам е добра, но имам колебание само за смесителния пулт със който разполагам, пулта е Yamaha MG 10 XU http://radoslavmusic.com/p/yamaha-studiopa-mg-10-xu 

 

Та имам два въпроса, на които се надявам, че ще получа някакво мнение.

 

1. До каква степен е професионален въпросния пулт, основно го закупих за да звуча добре когато говоря и да мога да ползвам някой от ефектите.

 

2. Опитах се да използвам компресора на микрофона, но най - вероятно, или не мога да го настроя, или не ми е нужен. В крайна сметка реших да не го използвам и се фокусирах върху другите корекции и нещата стоят доста по - добре. Рових се в нета, за да разбера каква точно е функцията на компресора, но не намерих изчерпателен отговор.

 

Това е , поздрави Йордан Караджов

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук има много обширна и изчерпателна тема относно компресорите. Потърси с търсачката и ще намериш.

 

Относно "професионалността" на смеситителя, ти какво точно разбираш под това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....основно го закупих за да звуча добре когато говоря...

 

Щом си го взел най-вече за онова в цитата, защо не кажеш и нещо за микрофона, който ползваш? ;)

 

А иначе миксерчето е базов модел, което за твоята цел ще ти върши прекрасна работа, особено ако се научиш как и за какво да ползваш компресора. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Микрофона който ползвам е  безжичната версия на Shure beta 58 A, доволен съм от микрофона, просто ми трябва още опит по корекциите :singer: и основно по компресора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Beta 58a е един от микрофоните, които винаги съм поставял в топ 5 на динамичните микрофони...когато е оригинален разбира се, макар че китайците основно фалшифицират кабелната версия на SM58.;) Мой приятел озвучител има 2 такива като твоя, понякога съм му помагал при озвучаванията и съм се убедил колко добре звучат на live. Иначе аз имам кабелната версия на Beta 58 (без буквата "А", от най-старите), който (като изключим някои несъществени разлики) на звук е практически същия като новите с "А". Нямам представа какъв тип е гласа ти - нисък, висок, силен или слаб, както и не знам останалия ти сетъп (стъпало, колони...), но с този микрофон дори и на занулени корекции би трябвало да звучиш прилично, без значение какъв глас точно имаш. Що се отнася до компресора - с него май не може да се оправиш, понеже доколкото си спомням в твоя миксер нямаш възможност за ръчна настройка на отделните му параметри, а Yamaha решават вместо тебе кое "би било подходящо". :) Поправи ме ако бъркам, но за теб като че ли оставаше единствено възможността да въртиш един потенциометър, който в зависимост от положението му настройва автоматично прага и компресията, а атаката и релийса са предварително фиксирани ; горе долу като да караш кола на автоматик - улеснява доста, но е възможно да не ти хареса как точно действа автоматиката. :greenangel:

Тъй че ако нямаш достъп до параметрите на компресора и накрая установиш, че нямаш много полза за гласа ти да я въртиш оная врътка, действай с EQ-то - ако ти чезне дикцията, дай малко високи, ако нямаш присъствие, опитай със средните, ако ти бумти, дръпни леко назад ниските или натисни копчето с лоу-кът филтъра (което действа по-добре в твоя случай) - след като нямаш параметрик, общо взето това са ти опциите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за съветите, да компресора се контролира само от една врътка и доста дни си играх по него, но накрая реших да не го използвам, защото само ми влошава качеството на звука. Относно микрофона ми, пише че е произведен в Китай, това означава ли че е фалшив, защото платих за него 750лв и няма да е много приятно да е фалшименто :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е, успокой се. :) Просто си е произведен от Shure в техен филиал там както и много други продукти. По-горе говорех за явните фалшификации, които логично струват 10+ пъти по-малко от оригиналите, като например "Супер качествен професионален микрофон Shure SM58 за 16 лева". :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.