Jump to content
Българският форум за музиканти

Може ли малко помощ за реставрация на "Кремона"


Recommended Posts

Здравейте.Имам две китари "Кремона" и реших да ги поосвежа малко.Едната е чисто нова, другата стара. Занесох ги на лютиер и след като ми каза, че старата вади по-хубав звук от новата, това ме вдъхнови да я върна към живот. В момента я търкам с шкурки за да я боядисам и макар, че доста изчетох тук, имам още 2-3 въпроса за които моля за малко помощ. След като изтъркам грифа ( м/у прагчетата ), с какво да го третирам? Някой казват с байц, други с бадемово масло, трети да се боядиса. Какъв съвет ще ми дадете Вие? И ако примерно го намажа с байц или бадемово  масло, трябва ли после отгоре да го лакирам? Втория въпрос ми е с какво да залепя предното мостче,тъй-като падна?  И третия въпрос е мога ли да заменя задното магаренце. Моето е от тези дето се местят а гледам, че по-новите китари са с направо залепени магаренца. Не знам  как се качват снимки, иначе щях да слагам по някоя от работния процес

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така нъта е свален сложи нов от кост струва 10 лева.Магарето също ново от абанос е 10 лева.Препоръчвам тези операции да се извършат от Лютиера който ти казал,че вади по добър звук от новата.Вероятно ще се справиш и сам,но ще имаш проблеми с екшъна,интонацията.Фретборда ако е от фазер,а праговете от мека жълта сплав не знам какво може да се направи за тях.Успех в начинанието,поне ще разбереш кое как се прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това магаренце което ми препоръчвате, подвижно ли да е или неподвижно (залепено) ? А грифа не ми се вижда да е от фазер. Светло дърво някакво-затова искам да го потъмня, но не знам точно с какво и трябва ли после да го лакирам и него

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, колко е чисто нова едната, но съм почти сигурен, че не е от новото производство (т.е, на над 20 години е). В противен случай, едва ли щеше да звучи по-зле от старата. Новото производство на кремона е доста добро и няма общо със социалистическите приспособления за взимане на мярка за шапка.

 

Не можеш да лакираш върху мазно. Без снимки, няма как да ти се даде много правилен съвет.

Ако грифът е от светло дърво (което по соц време е било боядисвано черно с лак - чудна идея!) то трябва или пак да си го боядисаш черно, или ако искаш да ти е с натурален цвят, да го лакираш.

С масла се маже фингърборд от дървета като палисандър, абанос и т.н., които не се лакират, а периодично се мажат. Когато дървото е лакирано, това упражнение е безпредметно.

 

Почти невъзможно е, ако магарето ти е подвижно, да сложиш "като онези, статичните", защото поддържащата конструкция под предната дъска вероятно е друга и е много вероятно да ти се "изтумби" предния капак с времето, ако смениш магарето със статично. Ако китарата ти е от онези с двете дупки, или други подобни шпертплати, по-добре е, според мен, просто да си вземеш по-прилична китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ето я новата (верно,че е на над 20 год.) ето и грифа който търкам на старата със падналото предно магаренце..http://prikachi.com/images.php?images/711/9144711E.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам преки наблюдения на кремона,но един стаг го разгледах детайлно понеже му се счупи главата.Хванах се да си го направя защото на сцепеното беше хубав розов махагон.Когато ошкурих целия гриф се оказа,че е покрит с махагонов фурнир тънък като косъм и отдолу о изненада грозен салкъм поне е здрав.фретборда беше черен,но под боята мокавичка.Иначе има и тръсрод без да има нужда от него,защото си беше хлабав а грифа бе прав,без бъз и екшъна бе добре.Тялото се отказах да го шкуря,защото е загуба на време и едва ли щеше да ми хареса под боята.Така де само едно парче 15/7 сантиметра е от скъпа дървесина.Залепих я и не я боядисах,няма нужда.Иначе интонацията ми се получи и няма глухи тонове по грифа,може би защото я бях подкарал към печката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрек и всички опити да ме откажете,китарата ще я изтъркам и боядисам!  Не вярвам всички тук да карате Мерцедеси,нали.Но си ремонтирате старите колички,не си купувате нови.Както и да е.Благодаря на всички които се включиха в темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тук изобщо не говорим за мерцедеси, нито за нови коли. Но съгласи се, че 20-годишна Honda е много по-добре от ЗАЗ или както вече предложиха - лагерна количка.

За това говорим!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Въпрек и всички опити да ме откажете,китарата ще я изтъркам и боядисам!  Не вярвам всички тук да карате Мерцедеси,нали.Но си ремонтирате старите колички,не си купувате нови.Както и да е.Благодаря на всички които се включиха в темата.

 

Търкай, боядисвай... лошо няма, човек все с нещо трябва да се занимава. След "освежаването" можеш да я подариш на някой познат, който има кръчма- да я закачи на стената. Старите български китари са идеални (само) за тази цел.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не съм забелязал, някой от нас да се е похвалил с нещо. По-скоро мислим, че свиренето на приличен инструмент е нещо нормално, а времето, за което могат да се изкарат пари за неговоро закупуване (особено на старо) е доста по-кратко и безболезнено от времето за реставрация на разни тояги, а и резултатът е по-задоволителен. Твоето начинание за нас е, като да реставрираш телевизор Рубин или Електрон - не, че не може да стане, но при днешният пазар, може и нещо работещо и по-плосичко да си вземе човек, че вероятно и по-евтино ще му излезе. Ако искаш да реставрираш нещо, разбира се, никой не може да те спре, ние просто гледаме нещата практично. Аз съм се занимавал с подобни начинания като младежче, и съм стигнал сам до някои изводи.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти. Имам един колега размени бартер около 20 лв. една счупена соц. Кремона може би на около 30 години Реши да се прави на лютиер .  С много любов я свали боята -шкурки 5 лв,  лакира -6 лв. лак 4 разтворител , купи и смени прагчета 10лв , смени 2 зъбни колела от стари ключове,нъта липсваше и направи  от плексиглас , моста бе изкъртен -направи го от парче бук ,   Струни найлонови 10 лв. На външен вид отлична . Докара интонацията и като удари два -три акорда му се до щя да я удари в земята .   Глуха и с ужасен звук . Викам му недей, не я троши . Продай я в продавалника / не на този форум в другия / . почна от 60 лв. Горе долу да си избие парите и след 4 месеца , като постоянно сваляше цената , накрая гледам я опакова за еконт за 25 лв. Защо бе питам толкова ниско ...а той - Не мога да я гледам повече...Аз също имам такава с метални струни  възстановена и виси по обявите . Обаче че ми е ясно за какво става въпрос и е в колата в багажника . Като ми прихване я подръпвам . Иначе я чувам на завоите ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствената соцкитара, чиято рестарация ми е доставяла някакво удоволствие (като краен резултат) беше един оранжев електрически Puldin тип "зебра", но беше видимо изработен доста прецизно по някакви причини (може би лютиерът в завода не е бил пиян). Смених и адаптери (навих и нови), ключовете и целия хардуер (с черни, които доста отиват на оранжевото), направих и месингов нът и тогава Панко (pacman) ми смени прагчетата със super jumbo. Стана доста добра китара, помня. Но не по-добра от която и да е нова китара за 400-500 лв. (на старо, може би 350..). Не може да се сравнява с по-висок клас китара. Много добра беше, предвид остатъка от соцпроизводството. Дали сега пах бих се занимавал - не. 350 лева се изкарват по-бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм, че доста от нас имат подобни истории. Защото жалко е да изхвърлиш китара + нали сме фенове. Но като видиш крайния резултат (дори без да смяташ инвестиции/време/труд/нерви) и е просто смешно.

 

Ако искаш да се убедиш сам - няма проблем. Но от практична гледна точка е лоша идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.