Към съдържанието


Снимка

Why my guitar gently weeps - смъртта на ел. китарата?

Washington Post guitar

 • Please log in to reply
94 отговора на тази тема

#31 Dirk

Dirk

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 372 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:Китара

Публикувано 27 юни 2017 - 10:53

Една аналогия.Преди време гледах заснети от Wim Wenders интервюта на най-големите режисьори от 70те.В една хотелска стая всеки един от тях остава сам и мисли на глас пред камера.Повечето разсъждаваха върху проблема-залеза на киното вследствие на навлизането на телевизията масово в нашия дом.Werner Herzog каза нещо,което ме удиви:трябва да приемаме новите условия и среда на творчество и да се развиваме напред...може би не е късно момента,когато филмите ще бъдат буквално носени в нашите джобове.
Аз не забелязвам спадане на интереса към китарата или музиката,като цяло.Вероятно в българското медийно пространство има спад на популярната китарна музика,но това тук винаги е било така.Дори появата на келеш ;) като Ед Шийрън накара доста хора от тинейджърите да грабнат китарата отново.В западната и северозападната част на Европа всеки дрънка малко на китара.Във Финландия в часа по музика е задължително да учиш муз. инструмент и 99% се хващат с китара.В резултат на което трябва да си купят акустична или ел. китара заедно с някакъв амп и някое друго камионче.Относно ретро композирането аз съм против...най-малкото,защото светът трябва да върви напред.Не съм против усвояване на традициите,без тях няма основа за развитие.Никой от композиторите,които харесвам не е тъпкал на едно място или отивал в ретро посока.Продажбите на китари Гибсън,Фендър и т.н. вероятно са намалели, но пазарът за муз. инструменти и техника много се разви.Относно акустичното пиано и дигиталтите у-ва,това е въпрос на личен избор,който уважавам у всеки,но не трябва да се вадят крайни изводи.Рокът отдавна е в залез...бих казал от момента в който MTV и Playboy го "глем"-наха.Или по-скоро за това го глемнаха,но това беше много отдавна.Групи като ФСБ и Тото(и не само)биха седяли много смешно,ако си стоят стилово в годините на славата им.За заклетите фенове не е така,но заклетия фен за мен е повече фен ,отколкото музикант.Иначе всички китарни стилове са доста пъстро представени в момента.За съжаление тези слушатели, които слушат само и преоритетно определени музиканти,които остаряват или излизат от прожекторите,се чувстват все едно музиката е изчезнала.Но за феновете вече споменах ;)

#32 CyberGene

CyberGene

  Неспасяем

 • Mods
 • 3359 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:пиано

Публикувано 27 юни 2017 - 14:24

От смеските с фолклор бих споменал Smallman - много яки!

 

Колкото до класическите музиканти, вие гледате на нещата малко от вашата гледна точка - това, че на вас би ви било скучно да свирите по ноти :) Все пак едно класическо произведение предлага неща, които ги няма в импровизационния тип музика (джаза, блуса и т.н.) Най-малкото защото свири цял оркестър, който няма как да импровизира заедно и да се получи нещо смислено, иска се един човек да хване и да композира музиката предварително  :) От тая гледна точка коментарът за биг-бенда на БНР според мен е малко пресилен, защото всеки един джаз-бенд свири по ноти компинга, като места за импровизация има на отделни солисти, каквото и те правят. Няма как да се получи нещо слушаемо, ако оставиш всички да свирят каквото им дойде на акъла. Е, в ерата на фрий-джаза има и такива експерименти, ама за мен са пълни глупости, които не стават за слушане, като е спорно и дали самите музиканти са се кефели на това, което правят отвъд мисълта, че правят нещо, което е скандално :D

 

Та да се върнем на класическата мзуика - "кълвачите" всъщност са интерпретатори, които имат изключително фин контрол над инструмента си и които могат да представят своя собствена интерпретация на нещо, чиито ноти ние всички знаем много добре. В рамките на това ограничение те имат също толкова безкрайно поле за изява и "импровизация", просто трябва да знаеш какво слушаш и да сравняваш. Щото няма кво да си кривим душата - колко често в джаза дефектът е ефект и слушателите дали винаги разбират, че някоя нота може и да се е появила случайно отнякъде ;) Самият Майлс Дейвис е казал по тоя повод - дори да изсвириш една неправилна нота, следващата правилна е на полутон от нея. И изобщо в импровизационната музика има поставени също толкова тесни рамки, които я правят да звучи понякога доста еднообразно.

 

Нека не делим музикантите по тоя начин. При шредърите, а и изобщо при разните импровизатори-джазмени също има кълвачи, които заучават някакви шаблони, ликове, патърни и подобни неща, които ползват като строителни елементи в "импровизацията" си, което на практика е някакво занаятчийско изпълнение без особена дарба.


Soundcloud profile - piano compositions, arrangements, impros, reharms

#33 TONY

TONY

  Metal Messiah

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 8590 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара, бас

Публикувано 27 юни 2017 - 16:59

Факт е, че голямите композитори от периода на класицизма са били и импровизатори.

Техните последователи, в повете случаи не са.

Като изчезнат големите имена в рока днес, вероятно трибют бандите ще се стремят да са максимално близко до оригиналите.

То и сега е така.

Има много класически музиканти, на които, като им дръпнеш нотите и са до там.

На споменатият Ингви, който си е класически ориентиран музикант, се появиха хиляди мераклии да подражават.

Повечето си останаха кълвачи и копирачи...

Ингви, обаче носи духът на старите класици, излиза със симфоничен оркестър и ако реши, може да си импровизира и го прави.

А пък и сам си композира симфонии. Жалко, че Ренди Роудс си отиде млад.

Същият подход към класическата музика има и Найджъл Кенеди. А това, дали свирят на китара или цигулка е подробност.

 

Относно " Бе-гай" джаза.

Казано е - if you ain't got that swing

it don't mean a thing!

Ако някой чува суинг в изпълнението на Оркестъра на Българското радио, тогава какво за бога съм чул от негърските Орлеански музиканти. Ето какво - един дебел и мазен негър, целият потен, надува тромпета и изцяло импровизира, а оркестърът Сунигира!

СУИНГИРА! И пак - Суингира!

А нашите се опитват, това нЯщо, да го изкарат по ноти.

Сори, ама не им се получава.


Този пост е редактиран от TONY: 27 юни 2017 - 17:02

Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
However, a lot of the results are based purely on the amount of effort and work and commitment and dedication that you make as a musician. Rob Halford


#34 CyberGene

CyberGene

  Неспасяем

 • Mods
 • 3359 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:пиано

Публикувано 27 юни 2017 - 18:29

Темата малко се отклонява, защото импровизацията е начин на музициране, който няма общо с конкретен инструмент или изобщо с качеството на музиката. Това дали някой е добър импровизатор не го прави задължително добър композитор и обратното. Някои стилове се изначално импровизационни - като джаза, блуса, пък ако щете и кючека :D Други стилове са задължително неимпровизационни, например симфоничната музика :) Може идеята за деветата симфония да му е дошла на Бетовен докато си е дрънкал (импровизирал) на пианото, но за да се получи крайният шедьовър, си трябват специфични умения, които не изискват импровизаторски качества задължително.

 

Но донякъде разбирам защо се намесва импровизацията в тема за "смъртта" на електрическата китара. Китарният феномен, китарните рок-метъл идоли и всички тези неща вървяха наистина с умение да се импровизира. С изключение на класическата китара, където можеш да изнесеш цял концерт от нотирана музика, електрическата китара се ползва в стилове, в които се изискват импровизаторски качества. Този тип музика вече не се слуша и съответно спада интересът към музициране в стила, съответно покупка на електрическа китара и джангър :) Такива са времената.

 

Ще вкарам една отметка тук, която ми се струва донякъде релевантна. Оня ден бях на Мальовица и там на хижата някаква група пенсионери пяха стари градски песни сигурно цял ден, не знам как не им омръзна. Толкова скучна и безсмислена музика... Но те си живеят с нея и явно се кефят :) В общи линии музика, базирана основно на прости акорди и блудкави текстове. И макар че е много проста, изисква подготовка - акордеонистът трябваше да се оправя с акорди, певците знаеха сума тесктове, включително мелодиите. Но значи ли това, че тая музика си струва. От моя гледна точка - не. От тяхна гледна точка - всички стилове след старата градска песен са деградантски :D Така че това са естествени явления, трябва да се примирим с тях. От време на време се заслушвам в модерни стилове и откривам, че там се използват някакви изцяло различни принципи, няма я стандартната мелодия, няма ги класическите акорди тип тоника-субдоминанта-доминанта, но въпреки всичко има някакви съзвучия, комбиниране на тембри, настроения. Да, не е свирене на китара, не е джаз/блус/рок импровизация, а е въртене на врътки на миксери, цъкане с мишка по екрани, но недейте да го подценявате изобщо :) Някои от тези хора създават страхотни неща.


Soundcloud profile - piano compositions, arrangements, impros, reharms

#35 TONY

TONY

  Metal Messiah

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 8590 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара, бас

Публикувано 27 юни 2017 - 20:16

Чел съм, че Бетовен е бил добър импровизатор. Как точно е написал 5 и 9- ти Симфонии не знам.

За да композираш добре, ще е в плюс да имаш импровизаторска настройка, освен сериозни теоритични знания, но най-вече фантазия. Която е неразривно свързана с импровизация.

Не е лошо да свириш по ноти и на прима виста, като не е зле и да се оправяш по слух.

 

За мен ерата на великите композитори не е приключила с класиците.

Убеден съм, че като композитор, Джо Сатриани е съизмерим, с това, какво е бил за времето си Бетовен. Просто изразните средства са други. Вероятно в бъдеще, близко и малко по-далечно, пак ще се променят.

 

Относно джаза, сравнете и проверете сами.

 

 

 

Damn right, i m right! Ако някой чува суинг на първият линк, Мая ще го чака с бели маратонки на старзагорската гара.


Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
However, a lot of the results are based purely on the amount of effort and work and commitment and dedication that you make as a musician. Rob Halford


#36 TONY

TONY

  Metal Messiah

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 8590 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара, бас

Публикувано 27 юни 2017 - 20:21Повече линкове няма смисъл да пускам. Пълно е.
Общо взето, всички казват, че проблема си е на Гибсън и Фендер.
Затънали са в дългове, може и да фалират.
Друг ще ги купи, няма страшно.
Аз, да бях като Пъмпкина и да имах едни 16 милиарда за харчене,
ще ги купя тези смотани компании и ще лъснат!

Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
However, a lot of the results are based purely on the amount of effort and work and commitment and dedication that you make as a musician. Rob Halford


#37 RaverWild

RaverWild

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 118 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Toronto, Canada
 • Инструмент:барабани,клавир,хармоника

Публикувано 29 юни 2017 - 18:59

Мерси за статията и аз я прочетох.

 

Чак смърт не бих казал, може би просто липса на продажби както на тях им се иска, но така става като болшинството нова музика дори не се прави с реални неща, а просто един лаптоп. Доста от нея няма нужното качество, но повечето хора също така нямат нужните уши да го усетят или просто не им пука.

 

Другото е кривата на заучаване - с лаптопа се работи доста по-лесно, преносим пакет от всичко-в-едно - как да не го предпочетеш - дори Винс Кларк ми идеше да го фрасна, като каза че вече се мотае само с един лаптоп. Ама на - кот такоа.

 

Китарата няма да умре, щото дори рока да е в застой, кънтрито дрънка с пълна сила. Слушам чат-пат какво ново кънтри излиза и ми прави впечатление че си е 99.99% поп-рок крос оувър - основата са си китари.

 

Просто трябва да направят знанието по-достъпно и някак да стимулират народа да пипне. За първото - вече има толкова много из тубата, че едва ли има накъде повече. Много ясно - винаги има нужда от учител - ето аз примерно гледах тубата, стартирах с хармониката така за известно време, но нещо неможах изобщо да схвана как да направя извивките - отидох на учител.

 

Колкото до второто - преди 10г се занимавах много усилено с бягане на дълги разстояния. Тогава тренерите в началото не им пукаше кой идва на състезание - за тях беше "идва който е сериозен". Дали има публика не им дремеше. След година един от възрастните тренери каза "абе трябва да има публика" - бяха опряли до момента в който няма желаещи да спортуват, а това става като им дадеш някакво вдъхновение, което пък става с модел на подражание. Това е което статията говори за липса на "герои". И съм напълно съгласен. Тоя новия рок, мен лично не ми харесва, но айде, може да се каже че остарявам и не разбирам. Но поне метъл има в изобилие, при това доста хубав.

 

Така. Няма да умре, но явно е в труден период китарата.


Yamaha MM6, Yamaha DTXPLORER, дръм-машини

#38 Heartman

Heartman

  Първий Пентатончо

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2442 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:В.Търново
 • Инструмент:Guitar & Flute

Публикувано 29 юни 2017 - 20:30

Значи, ако вземе много да умира китарата, с радост ще си купя 10/15 винтидж и къстъм шоп китари за 1000/2000лв :greenball: :greenangel: :greenball:


''Until you learn to play what you want to hear, you're barking up the wrong tree'' - Billy Gibbons
"When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace" - Jimi Hendrix

http://www.facebook....om/heartman69  

http://www.soundclou...m/jimistevens 

https://www.youtube....ser/Heartman666

https://www.facebook...123908717642260

https://www.facebook...030908/?fref=ts

https://www.facebook...061506/?fref=ts


#39 ciriljhonson

ciriljhonson

  Тежко пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1060 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара

Публикувано 30 юни 2017 - 11:49

Прави се фундаментална грешка, когато се говори за китарата като продукт, а не като за изразно средство. В този ред на мисли, нещо "умира", когато спре да бъде необходимо, а не модерно.

#40 Лими

Лими

  Heavy безПристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2202 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Акуст. и ел китари, вокал

Публикувано 30 юни 2017 - 23:37

:excl: :yes: :thumbs_up:   Всъщност последното мнение на ciriljhonson :godbless:

"спасява" китарата от умиране. :rockon:


Този пост е редактиран от Лими: 30 юни 2017 - 23:42

Няма по-красива музика от изсвирената и изпята с талантлива човешка ръка и уста, с минимум компютърни подправки(преебавки)
Мои Видео уроци с Ак. китара , Yakety Axe My FusionRock Есенна импресия


#41 blr

blr

  Неспасяем

 • VIP listed
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2463 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:bass

Публикувано 01 юли 2017 - 09:12

Никой не е говорил сериозно за умиране, просто китарната музика вече не доминира популярната култура. Ето как изглежда в момента top 100 на Billboard например:

http://www.billboard.../charts/hot-100

 

Класацията се извършва на база брой просвирвания по радиото+продажби+streaming.

 

Ето я и британската класация за сингли на ВВС:  http://www.bbc.co.uk...1/chart/singles

 

Може да не ни харесва, но това е положението.#42 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 70 Мнения:

Публикувано 01 юли 2017 - 11:28

Класацията се извършва на база брой просвирвания по радиото+продажби+streaming.

Е кой избира кое да се просвирва по радиото? - Няколко души решават какво ще желаят всички други.

 

А известен факт в психологията е че когато се чуе или види нещо достатъчно пъти то се предпочита пред нещо непознато - и хората намират чутото автоматично за по-утвърдено.

Всички естетически избори които масово човек прави като личен избор - са генерирани от повторенията в обществото и силата на по-големите групи(егрегори).

 

А че един инструмент като китарата е толкова масов и всяка поредна песен е болезнено подобна не е ли яко дразнещо?

Или че сигурно 90% от всички хитове са с една и съща структура?

 

Колко поп песни които всички знаем са изградени от една и съща 4 акордна прогресия?

 

Бахти по-добре даже ако китарата умре масово- защото ще добие истинска ценност за хората които харесват звука и - а няма да е просто поза както все още яко се използва.#43 blr

blr

  Неспасяем

 • VIP listed
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2463 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:bass

Публикувано 01 юли 2017 - 11:47

Е кой избира кое да се просвирва по радиото? - Няколко души решават какво ще желаят всички други.

Не. Радиостанциите пускат това, което се харесва за да печелят аудитория и базирано на това да привличат рекламодатели, от които се издържат и печелят. Никое частно радио няма абсолютно никаква сметка да налага каквато и да е музика. Единствената им цел е да печелят слушатели и съответно рекламодатели, а това няма как да стане с налагане на каквото и да било. Явно не разбираш как работи системата. Има тематични радиостанции, но и те пускат каквото се харесва в рамките на стила, с който се афишират. Единственият начин някой да налага музика по радиото е да си плаща за това и то повече отколкото биха спечелили от реклами, но това не се случва защото, отново няма сметка от това. Въобще, конспирация няма. Това си харесват младежите, това си купуват, това си слушат online и съответно това им пускат и радиостанциите.#44 Heartman

Heartman

  Първий Пентатончо

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2442 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:В.Търново
 • Инструмент:Guitar & Flute

Публикувано 01 юли 2017 - 12:11

http://www.billboard...s/billboard-200

Повече ми хареса това за албуми, поне се срещат и Металика и Никелбек.

Кога в поп и денс музиката са се ползвали китари?

Сетих се за Модърн толкинг едно време все се снимаха с китари по клиповете,а грам китара няма в записа.

И през 90 беше пълно с хитове правени на синтезатор върху които няква кака пее, а някой батко нарежда.

Китарата не е в основата на тая музика.Има я в кънтри,блус,рок,метъл и други стилове, няма какво да я търсим в поп хитовете.


Този пост е редактиран от Heartman: 01 юли 2017 - 12:26

''Until you learn to play what you want to hear, you're barking up the wrong tree'' - Billy Gibbons
"When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace" - Jimi Hendrix

http://www.facebook....om/heartman69  

http://www.soundclou...m/jimistevens 

https://www.youtube....ser/Heartman666

https://www.facebook...123908717642260

https://www.facebook...030908/?fref=ts

https://www.facebook...061506/?fref=ts


#45 blr

blr

  Неспасяем

 • VIP listed
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2463 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:bass

Публикувано 01 юли 2017 - 12:45


Кога в поп и денс музиката са се ползвали китари?

 

До средата, да не кажа до края на 80-те, масово. Фънк, соул, фюжън... А посочените класации не са специално за танцувална музика, просто са подредени по продажби. Въпросните класации са били оглавявани стотици седмици от рокаджии, когато рокът беше популярен.


Този пост е редактиран от blr: 01 юли 2017 - 12:48


Also tagged with one or more of these keywords: Washington Post, guitar

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни