Jump to content
Българският форум за музиканти

как да ремонтирам колони


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

За някаква домашна самоцел, подобни сетъпи може и да се сметнат за разумни. Но ако искаш мидито да ти звучи добре, може и да го изкараш през някаква хай-фи система. Китарните говорители имат твърде ограничен честотен диапазон, а и големи изкривявания.

 

Отделно от това, ако мислиш да пускаш различни сигнали в един и същи кабинет (единият говорител да свири едно, другият - друго) не съм сигурен, че ще се получи твърде смислен резултат.

 

Също имай предвид, че въпросът ти, за импедансът на паралелно/последователно свързани говорители има смисъл, само ако включиш И ДВАТА говорителя към ЕДИН канал на ЕДИН усилвател. Ако се пробваш да свържеш два усилвателя едновременно към един и същ говорител или двойка паралелно/последователно свързани говорители, може и да има лоши последствия, тъй като единият усилвател ще товари другия. Изключение правят само някои възможности за BRIDGE режим на работа, но това не го може всеки усилвател, а и е цяла отделна тема.

 

Ако във всяко тяло сложиш два 12-инчови говорителя, и във всяко тяло говорителите са свързани заедно, то общо с двете тела можеш да имаш само два канала. За повече канали ти трябват повече озвучителни тела. Ако пък свържеш всеки от четирите говорителя към 4 отделни усилвателя, ще работи, но как ще звучи - никой не знае.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ясно е, че тук във форума сте открили топлата вода. Аз казах, че ми трябва помощ, за да поставя в две колони по два 12" говорителя и да ги свържа с един стерео усилвател, нищо повече. Аз получих каквото трябва.

   Благодаря

Редактирано от panko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо тези 150 ватови говорители едва ли са китарни,второ усилвателя едва ли ще ги захрани,трето материята не ти е ясна обърни се към специалист.Всеки може да дава акъл,но парите са твои,това за топлата вода е в смисъл,че всичко е измислено и пробвано отдавна.Наздраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами, едва ли ще имаш проблем - сложи говорителите и свържи всеки говорител към един от каналите на съответният усилвател (при транзисторен усилвател, импедансът на говорителя трябва да е по-голям или равен на минималния импеданс, който поддържа усилвателя). При лампов усилвател трябва импедансите на озвучителното тяло и усилвателя да отговарят точно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като искаш и 20 канален риг си направи, щом те влече - никой не може да те спре! Но според мен трябва да оптимизираш малко нещата. Аз също имам многоканална система, но ако използвам отделни усилвател+говорител за всяко нещо... де ще му излезе края... :)

 

И гледай спецификациите на апаратурата и я използвай по предназначение. Мешавици от какъвто и да е вид никога не водят до добри резултати.

 

Което е баш китарно го пусни в китарен амп с китарни говорител/колона. Което е друго (миди, синтове, емулатори и т.н.) - в моно или стерео РА. Някъде между отделните звукогенератори и РА-то сложи миксер или многоканален аудио интерфейс за корекции на нивата и трябва да станат нещата.

 

Аз имам следното:

  • лампов китарен амп за "нормалния" (и директен) звук;
  • аудио интерфейс за майк преамп + миксер;
  • два проца в рак за ефекти;
  • МИДИ педалиера за управлението.

В интерфейса се включват пиезо сигнал от китарата, един-два китарни микрофона и двата проца. След което всички 5-6 канала (един-два директни + два процеснат сигнал + два акустичен с ефекти) смесени отиват към стерео РА по една цижа. В репетиционна или някъде на конц - няма особено значние. Мъкна си китара + амп + педалиера + рака с простоии, нареждам си ги и пускам две жици към централното. Туй-то.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.