Jump to content
Българският форум за музиканти

как да ремонтирам колони


Recommended Posts

Здравейте

Имам две кутии за колони възможно ли е  отново да просвирят?

Всяка колона имаше по принцип по два 12'' говорителя( в момента липсват), един за средите 15вата и един за ниските 50вата.

 

Основните въпроси са :

 

Примерно ако използвам 2х12'' 150w guitar speaker 16 Ohm  на колона. Успоредно или последовтелно да ги свържа. Как се променят омовете при всяка една комбинация? Ако може да ми предложите някоя друга комбинация на говорители и модели също. Стила е блус, джаз и рок.

 

Понеже звука е готов и ползвам повече от 4канала за китара, трябва да използвам микрофонен или друг усилвате, който да е стерео. Понеже реално звука ми е винаги  стерео, значи минимум 2 канала.Какъв модел е подходящ?

 

Аз си харесах :

IBIZA AMP 600 DJ PA Усилвател, 960 W, MOSFET (Моденрна MOSFET технология за мощност до 960 W макс. 4 Ohm (2 х 320 W макс. 8 Ohm))

 

и още един

 

 Auna PRO1-Sing, усилвател за микрофон, 2-зонов (600W макс. мощност - еквивалентна на 2 x 100W RMS)

 

Много трудно е да се обясня максимално кратко, но горедолу това е.

 благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не схващам - какваи са колоните(за музика ли, или китарни кабинети), за какво ще ги ползваш (да свириш на китара с тях ли) и ако са за китара - първо не се ползват такъв тип озвучителни тела и второ - за чий са ти тези усилватели, които не са за китара?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хм, интересен въпрос. Поне за омовете да ти отговоря:

при последователно свързване" R=R1+r2+...+Ri, т.e за 3 говорителя по 8 ома=24 ома

при успоредно свързване- 1/R=1/R1+1/R2+....1/Ri т.e за 3 говорителя по 8 ома=2,67 ома

И... съпротивлението на колоните> или = на изходното на усилвателя.

Редактирано от wiseppman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Балгодаря много

Занчи ако са по два говорителя  по 16 ома в колона и са свързани паралелно. Колоната ще е 8 ома обаче колко вата ще е колоната ако и двата говорителя са по 150вата?

И още ако са свързани полседователно 2 х 16 ома. Колонат ще е 32 ома но колко вата ако всеки говорител е 150 вата?

Опитах се да намеря инфо в нета но за съжаление беше прекалено про. и затова пиша тук във форма. Та да но някой се смили да ми го обясни по човешки. :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пише го на 1000 места в нета, има си даже клакулатори.

 

Но, както каза Евтим, първо трябва да си разясниш какви са тия колони, какви говорители се използват в тоя тип озвучителни тела и оттам вече мощности/импеданси и т.н. Понеже в момента използването на термините, които си опитал да използваш, за да обясниш нещо, е пълна каша и най-много да взривиш нещо... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде точно са тези калколатори ?

Иначе най горе съм написал

Колоните са 2 и всяка е с по два говорителя по 12''  горния беше за среди и високи 15вата а долния беше 50 вата. Ползвах ги с микрофонен усивател вермона 100вата и беше 6 канален.

Сега сами останали само кутиите без говорители и реши, че мога да си ги стегна за репетиции.

Значи поставям в колоната 2х12'' 150w guitar speaker 16 Ohm
обаче ако ги вържа последователно незнам колко вата ще са или ако ги вържа паралелно??????????? Ако ми подскажете малко ще ок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Закон на Ом - P=U*(U/Rt), където P е мощността, U е напрежението в изхода на усилвателя, Rt е импеданса на ОТ. Основния извод тук е - ако увеличиш импеданса на ОТ два пъти, намаляш два пъти консумираната от усилвателя мощност. И обратно - ако намалиш импеданса на ОТ два пъти, то ще увличиш два пъти консумираната от усилвателя мощност.

 

Да почнем от усилвателя - примерно е даден 200 вата при 4 ома. Ако му свържеш озвучително тяло(ОТ) с импеданс 8 ома, то от усилвателя ще се консумират 100 вата само, а не 200. Ако свържеш ОТ с импеданс 16 ома - ще отдадеш 50 вата, вместо 200.

Като гледаш характеристики на усилватели, гледай изрично реалната им мощност - RMS power! Евтините нови усилватели им дават предимно кратковременна мощност, която може да е 2-4 пъти по-висока от реалната дълговременна мощност!

 

За ОТ - ако са с еднакъв импеданс всички говорители, то тогава:

 - при последователно свързване на говорителите, ако са по 8 ома, резултатния импеданс който ще "вижда" усилвателя е 16 ома и ако е горния усилвател, то към цялото ОТ ще се подадат 50 вата, като всеки от двата говорителя ще поеме по половината - по 25 вата;

 - при паралелно свързване на говорителите, ако са по 8 ома, резултатния импеданс който ще "вижда" усилвателя е 4 ома и ако е горния усилвател, то към цялото ОТ ще се подадат 200 вата, като всеки от двата говорителя ще поеме по половината - по 100 вата.

Всички тия обяснения са за идеалния случай - в реалността импеданса на ОТ за различни честоти е различен.

 

По принцип едни озвучителни тела се проектират по данните на избраните говорители, а не първо да се взимат кутии и да им се търсят подходящи говорители!

 

За 16 омови говорители, свързани в паралел, резултатния импеданс е 8 ома. Гледаш усилвателя при 8 ома колко може да отдаде като мощност и това е общата мощност към двата говорителя, като всеки от тях ще консумира половината. Ако усилвателя е 300 вата на 8 ома, то тогава всеки говорител ще консумира 150 вата.

 

Ето ти калкулатор за смятане на импеданси: http://www.speakerimpedance.co.uk/

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сърдечни благодарности за споделеното инфо. Сигурен съм ,че и други шемети като мен ще се възползват от него.

Остана ми един въпрос за потвърждение озвучителното тяло трябва ли да е малко по мощно като ватове от усилвателя или обратното. Ако да речем, че поне омовете съвпадат ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За омовете примерно имаш 2 колони по 4Ω:

  • Ако се свързват последователно се събират 4+4= 8
  • Ако са успоредно се смятат като дроб 1/4 + 1/4 = 2/4 След това се обръщат 4/2 = 2Ω

Ето друг пример с успоредно свързване 4 колони с различни омове:

Поставям картинка:

83UxEf0.png

 

Когато се свърват последователно, съпротивлението се увеличава, а успоредно (паралелно) се намаля. Могат да са смесено, тогава се смятат по двете формули, като се групират на подвериги. Това вече не мога да обясня, трябва много писане, но в нета ще пише. 

 

Твоите примери:

 

- 2х16Ω паралелно свързани = 8Ω.

Мощност: при паралелно свързване двата говорителя ще си запасят своята мощност, т.е. и двата ще работят на 150W. Това е като да имаш две отделни колони. Ако ще ги правиш така, едно че усилвателя трябва да може да ги захване и второ, че той трябва да работи на 8Ω

 

 

- 2 х 16 Ω последователно = 32Ω

Мощност: тя ще падне двойно, т.е. двата говорителя ще работят на 75W. Това е така, защото съпротивлението се увеличава, а то намаля тока, а с намаляне на тока, се намая и мощността. 

 

Трябва да са свързани така, че да се получи съпротивление, което да отговаря на усилвателя. Ако искаш си купи мултицет до 20 лева и мери :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сърдечни благодарности за споделеното инфо. Сигурен съм ,че и други шемети като мен ще се възползват от него.

Остана ми един въпрос за потвърждение озвучителното тяло трябва ли да е малко по мощно като ватове от усилвателя или обратното. Ако да речем, че поне омовете съвпадат ?

За китарни усилватели трябва говорителите да са по-мощни от усилвателя.

За домашно или профи ползване е по-скоро обратното - усилвателя трябва да е по-мощен от тонколоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колоните винаги трябва да са по-мощни от усилвателя. Ако усилвателят е по-мощен от озв. тела и му завъртиш волюма на 10 и ще има бомбаж. ;)

Коефицент 1.5-2 пъти е ОК. Винаги е добре да има запас, макар че Селешчън твърдят, че като пише 60 вата значи може 24/7 да работи така въпросният говорител.
 
По-горе инфото от h_risto е малко фалшиво...

Първо колоните не "работят на Х вата", това е максималната им мощност. Работят на колкото пуснеш от ампа.

Второ твърдението, че мощността им пада според зависи как са окабелени не е вярно. Ето ТУК има калкулатор за импеданс/мощност при различен брой и вид говорители и различни начини на свързване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид, че размерът на говорителя означава просто, че ще пасне на отвора, но не значи нищо повече. Озвучителните тела се изчисляват за ТОЧНО определен говорител, с определени механични и електрически параметри (Thiele - Small parameters). Друг говорител може да свири някак, но толкова. Не очаквай чудеса.

 

Все още не съм наясно с основната идея - защо искаш да свириш на кирата с Hi-Fi озвучителни тела и усилватели. Не се прави така, по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото звука преди да стигне до тези колкони е завършен, както при синтезаторите.  Аналоговия сигнал от китарата  минава през няколко лампи и емулатор, а миди-то си е готово. Така имам 2 канала миди и 2 канала аналогов плюс 1-2 кана с разни допълнителни ефекти и хардуер например digitech trio+.  Затова ползва повече канали. Като цяло максиму по едно и също време ползвам 6 канала. Иначе ако си дрънкам сами или нещо си разучавам и 2 са ми достатъчни.  Много интерсно се получава смесването на дигитален с аналогов при китарата. Понякога ползвам уаhуа на аналоговия звук а на цифровия не, и когато звучът заедно ако и двата звука са добри се получава много интересно звучене. Това немога да го постигна с един лапов усилвател например. Ще ми трябват поне 4бр и ако всеки има и собствени говорители ще се получи една стена от колони. А, ако искам да ползвам и други инструменти с различне диапазон от 80hz до 5 khz  говорителите трябва да са с по голям диапазон. Например от55-60hz до18khz

Имам домашен вариант на това и ми отне 3 години за да открия какво ми трябва и какво не.

 Сега подготвям с банда неща и затова ми трябва нещо с което да мога да репетирам. Та се сетих за тези колкони 90х50х40 в мазето.

Така че, още търся вариант за репетиции, който ще ме улесни за да ползвам всичко което съм си направил. :-)

 С тези колни съм свирил на концерт и тогава бяха с микрофонен усилвател моно с 6 входа. Получаваше се много добре. Понеже има повече честоти и звука на китарата става уникален. Тогава ползвах само 1 канал.

 ами това е .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я дай по подробно за какво са ти четири лампови ампа и един нормален амп с три канала и лууп ти е недостатъчен.Според мен се занимаваш с глупости нито ще става за упражнения,нито за концерт.Само говорителите струват повече от готов каб вече ако държиш кутията да е от специални дървета,толекс,дръжки и жакове може да си поиграеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.