Jump to content
Българският форум за музиканти

Бъз или нот ту бъз...


MetalSnob

Recommended Posts

Такааа, ситуацията е следната.

 

Китарата е ltd ec256 (24,7 мензура).

Скъсах струна онзи ден и си купих нов комплект Ърни Бол 10-ки (10, 13, 17, 42, 52). Нямах представа стария ми комплект какви бяха като размер, защото с тях купих китарата и са тези от производителя, но най-вероятно дебелите 3 струни ще са били по-тънки, защото новите ги усещам по-обтегнати. За тънките три не съм сигурен, защото много не ги използвам, а и новите бендвам що годе лесно. :D

Та сложих новия комплект започнах да настройвам в Е-стандарт (поради невнимание скъсах high-e струната :D), обтягам, настройвам, обтягам, настройвам докато не спрат да се разстройват. Свърших, взех перото ударих СИЛНО някакъв пауър акорд и потрес.... Бъз и от 5та и 6та струна. Без да свържа китара към ампа, акустично почти не чувам нотите от бъз. Тук трябва да подчертая дебело, че при пикване с перото нота по нота на шеста и пета струна нямам бъз, само ако ударя силно с перото тогава се появява на всички прагове и при пауър акорди на всички прагове...

по-дебелият размер струни оказват по-голямо напрежение на грифа следователно трябва да има по голямо разстояние между струните и прагаовете. Проверих го ... Сложих капо на 1ви праг, натискам прага, под който се среща грифа с тялото. Взех една визитна картичка и под 7 8 9 праг има съвсем малко разстояние между прага и струната, а визитната картичка влиза като надига съвсем леко струната... По бриджа не успях да пипна нищо, защото тези врътки отдолу не мога да ги завъртя в никаква посока с ръце.

Искам да знам имам ли някакъв проблем с бъза или това е част от играта ако удряш силно с перото? Някакви идеи?

 

Също така искам да знам с какъв предмет замервате растоянието между струната и 7 8 9 праг при настройка с тръс рода. Нямам от тези пластини с различна дебелина за това и използвах визитна картичка.

Знам, че екшъна е лично предпочитание и разбира се колкото позволи самия инструмент, но все пак ми е интересно да споделят хора, които сами си правят сетъпа на китарите и имат повече опит от мен, защото за втори път през живота си сменям струни и първи на електрическата ми китара.

Благодаря за отговорите предварително...

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Фабрично е била със 10-46 комплект струни.Понеже 4,5 и 6 струна са съответно по-дебели се променя екшъна.Отделно за да се използват пълноценно ще трябва да се настройва тръс-рода ,да се пилят леглата за да пасват струните ,да се настройва екшъна от бриджа(възможно е и при нъта) и т.н.Препоръчвам ти да си вземеш нов комплект 10-46 и да си спестиш нерви ,време и пари.Ако търсиш повече тежест при ниските регистри може да ползваш например Dunlop Heavy Core 10-48 комплект.Ще получиш повече тежест без излишни процедури.Нормално е да има лек бъз при забиване със все сила.Така ,че не е фатално.Даже при нисък екшън е неизбежно.Получаваш удобство ,лекота и бързина.За сметка на други фактори разбира се.

https://www.youtube.com/watch?v=FPhF2X_bdXg

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съгласен с казаното от @jorog, като добавям, че 10-46 се смята за "стандарт" и повечето нови китари са окомплектовани и сетнати така.

Обаче от моя опит и разбирания за китарите, нещо не виждам логиката да стане точно така, както автора е описал...

Ако допуснем, че всичко е било сетнато ок и не е имало buzz с 10-46, подмянта с по-дебели струни означава, че от опъна на по-дебелите струни грифа е получил повече relief (вдлъбнал се е откъм фретборда така да се каже). От друга страна дебелите струни по принцип позволяват по-нисък екшън, защото образно казано "трептят по-малко" за да изкарат същия тон. При комбинация от relief-нат гриф и струни принципно позволяващи по-нисък екшън, моята логика е обратна и ми е странно защо се получава buzz. Аз бих предположил, че по-скоро ако е сетната с дебели струни и и сложиш тънки без да пипаш setup-a, би се получил buzz от изправянето ("изпъкването") на грифа.

Ако бъркам, моля да ме поправят по-знаещите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За извивката на грифа си прав, но по-дебелите струни трептят с по-голяма амплитуда и съответно изискват малко по-висок екшън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво е предимството на корабните въжета и екшън половин милиметър.Очевидно китарата е имала сетъп за нормални струни с минимален екшън.Не виждам никаква драма да се ползват отново струни,като старите без никакви ядове ще струва само цената на комплекта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за разяснението - имал съм неправилна идея за амплитудите на трептене явно. Странно е, че на две китари, на които съм им "удебелявал" струните от 10-тки на 11-ки, се е получавал ефект малко buzz да изчезне с дебелите (което очевидно ме е навело на грешни заключения за амлитудата на трептене), но може би и на двете грифа е бил прекалено прав и допълнителния relief му е дошъл точно правилното "количество" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оправяне на бъз с по дебели струни може да стане само ако по тънките са прорязали нъта и съответно по дебелите стоят по високо в него.Разликата в опъна е незначителна и не влияе на грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За мен няма логика от казаното в 1-вия пост на темата. Трябва бъз да пада от по-тежки струни, вместо да се увеличава.
По-дебелата струна при същата настройка като по-тънката трепти наистина с по-малка амплитуда.

therealbadmadafaka не се е объркал изобщо. Дебелата струна има по-голяма амплитуда само при по-нисък строй (затова и слагат по-дълги мензури на баритон китарите, за да се компенсира тази халтавина/амплитуда/нестабилен тон).

 

Иначе има логика, де... да се поправя: Авторе, на какъвто и екшън да си, щом удариш СИЛНО, навярно ще ти бъзди :) Свири си нормално и се радвай на китарката.

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Само да вметна ,че дебелината на струната ,дължината и опъна пряко влияе на звука като височина и тембър.По-дебела струна ще даде тон Ми например при по-голям опън от тънка.По-дълга струна ще даде тон Ми при повече опън от къса.И по-опъната струна ще даде по-висок тон от отпусната.Елементарна физика.За нисък строй се увеличава дължината и дебелината на струните за да се създаде оптимален опън и тон според търсената височина.Затова баритоните ,бас китарите и 7,8,9 струнните ел.китари са със по-дълъг гриф(мензура) и дебели струни.Съответно 6 струнен стратокастър е със 25,5 инча мензура ,докато Лес Пол е със 24,75 инча.При еднакви условия стратокастъра ще е със по-голям опън на стуните ,леко по-басов тон при ниските регистри и стегнат при високите и също с  "по-твърди" струни от Лес Пол-а.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложих 10-46 струни и бъзът си остана в същите количества.

Започнах да вдигам екшъна с тръс рода и бриджа намалих го значително, но все пак има на 5та и 6та струна до към 9ти праг, ако пиквам мъжката. Чудя се дали да продължавам да вдигам бриджа и респективно екшъна. Не ми е чак толкова неприятно да свиря с висок екшън, но свикнах с фабричния, който беше нисък и ми липсва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

http://www.cortguitars.com/en/support/faq.asp

При бъз от 1 до 5 праг-корекция на нъта.Между 5-12 праг -настройка на тръс род.

Над 12 праг -настройка на бриджа.От по-дебелите струни които си ползвал е възможно да е прорязано леглото на ниските струни по -дълбоко и широко от необходимото.При което 6та и 5та струни ще бръждят при отворен акорд и ще имат бъз до 6ти праг.Не е изключено и да има някое високо прагче.Но щом преди смяната е било ОК се предполага ,че е от нъта проблема.Не пречи да я дадеш на лютиер ако срещаш трудности.Не мисля ,че ще е скъпо.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.