Jump to content
Българският форум за музиканти

Пращене/шум от китара, въпрос за електрониката


enthusiast

Recommended Posts

​Здравейте,

 

​Имам един доста досаден проблем и ще съм благодарен, ако ме посъветвате какво да правя. Китарата съм я взимал втора употреба. Модел - Cort G254.
В началото звучеше сравнително добре (имайте предвид, че ми е първата ел.китара, така че е възможно да не съм имал реална преценка), но с времето се появи дразнещ пращящ шум, който се усилва, когато регулирам потенциометъра. Когато потенциометъра е на 0, няма толкова силно пращене, но първата (най-тънката) струна почти не се чува, като започна да го завъртам - пращенето се усилва и на max леко намаля, но пак е нетърпимо. Когато пусна distorsion от усилвателя, също шуми доста.
Има възможност да е и от усилвателя, защото е китайски някакъв (stagg 10W-ов). С регулиране на настройките на усилвателя шуменето нямаля, но така китарата звучи някак глухо.

​Доколкото четох, китарата играе ролята на антена и улавя всякакви паразитни радио сигнали, затова е хубаво да я облицовам с алуминиево фолио отвътре. Това ще го направя, но като я отворих, попаднах на някакви висящи жици.

http://prikachi.com/images.php?images/240/9120240r.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/242/9120242d.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/243/9120243a.jpg

Бих се радвал, ако някой, който е по-навътре с електрониката на китарите, се отзове. Или някой, който е имал подобен проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този черния кабел вероятно е маса.Пращенето може да е от кабела между китарата и кубето.Може да издърпаш врътките и пръснеш контактен спрей.Колкото до екранирането боята върши тази работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!  Ламби е прав вероятно. Може да е кабел, може и потенциометри да има за смяна. Купи си контактен спрей и ги напръскай, но моят съвет еда не ги пръскаш отпред, а да отвориш отново китарата и да погледнеш внимателно - на самия корпус на потенциометъра има отвор, в който можеш да впръскаш от спрея. Спреят има специална тръбичка, която позволява лесно да извършиш тази операция. След това развърти потенциометъра добре в двете посоки няколко пъти. Все пак, най - добре е ако потенциометъра е доказано проблемен да бъде заменен. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да - провери си кабела между китарата и кубето с мултицет като не разчиташ само на това да си свирне зумерчето на уреда а виж и колко ома показва. В идеалния случай трява да е 0 в реалния - около нея. Че зумерите свирят от около 30 - 60 ома нагоре (според уреда). Така се бях подлъгал веднъж и в резултат - слаб сигнал, пращене, шум и др. екстри. При мен леко се въртеше върха на жака.

Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.