Jump to content
Българският форум за музиканти

Български Инструменти


Recommended Posts

Здравейте , преди време в една тема за екраниране мисля беше подхвърлих идеята за каталог на българските китари .Сега правя втори опит .Идеята е да направим каталог на всички инструменти произведени в родината . Забелязах ,че поне за китари има доста разновидности , незнам какво е положението за останалите инструменти .Тази тема може да е началото на дискусията и предложенията за подобен каталог .Можем да направим снимки на всичко българско що имаме и да опишем години и място на производство евентуално ,ако се знаят.Надявам се ще има повече навитаци .Аз имам 2-3 модела китари в нас и мога да прасна снимки .Айде вие сте ;):D^_^:(;):(:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз имам опит с няколко български китари, но за жалост не мога да направя снимки, защото вече се отървах от тях :greenball: Мога все пак да се опитам да напиша някое и друго кратко 'ревю'.

 

Кремондър Страт:

Страт форма, 3 сингъл адаптера, 2 тройки ключове на главата на грифа без капачета над зъбните колелца, а на са 6 в редица като на нормален страт, 21 позиции (от жълтите, мисля че са месингови??), потенциометри за волюм и тон, 5-степенен превключвател за адаптери тип кранче-от-чешма, стрингс-тру-боди, естествено дъската е от чам. Фигърборда не знам от кво е. Китарата въобще не ми харесва - прекалено дебел (2.5 см на горния мост, 2 см - до тялото), неудобен гриф, характерен за всички Кремони, кофти атака, високи струни, които някак си не успях да смъкна достатъчно независимо какво правя с тръс род-а и бриджа. Трудна (даже невъзможна) за настройване интонация, може би заради отвратително разположените винтове на бриджа, които го захващат за тялото. Китарата много грубо започва да фалшивее от 11-12 позиция нагоре. Странното е, че свободните струни също фалшивеят като се свири на тях, вече в диапазона 1-10 позиция се оправя положението. Общо взето трябваше да избирам кое да звучи фалшиво - акорди с барета или така нараченити open акорди. Харесва ми единствено 'акустичният' звук, когато не е включена никъде. Остро и отчетливо. Вече като се включи в амп става лошо - адаптерите за изключително кофти, слаб звук, на чиста китара се понася, но намеси ли се каквото и да е количество драйв става мазало. Брум, странни шумове, микрофонии, много вградени спец-ефект :greenball: Ключовете горе долу държат, но са с пластмасови захватки, които се трошат изключително лесно и бях сменил 2 такива. Новаторското решение, което видях при един 'колега' е да се заварят монети за захватки, което вече е много къстъм модификация. Ама изглежда пък яко, много гръндж.

 

Кремона (мисля, че крадена от гибсън форма - от симетричните, с рогцата) :

22 позиции, 2 хъмбъкъра, 2 тройки ключве, две двойки тон и волюм потенциометъра - за всеки адаптер, превключвател отново тип кранче (5 позиции, като първите 2 не работят, щото има само 3 варианта за комбинации на адаптерите) и едно ЦК ключе, което така и не разбрах каква точно му е проклетата функция. Подозирам, че идеята е било за койл-кът (да се разделят намотките на двойните адаптери и да станат сингли демек), но нещо някой не беше направил като хората. Отново месингови позиции, отново дебел гриф. Интересното е, че не е захванат с болтове за тялото, ами е залепен - не знам какъв е термина. Този път струните слизаха (почти) доволно ниско, като й се свикне дори е гот да се удари нещо (ако си падаш по такива каскади). Отново трудна за настройване интонация, но е една идея по-вярна от Страт-а. Отново чамова дъска, разбира се - познава се много лесно - като се чукне нейде и боята не се лющи, ама просто вдлъбва навътре. Въпреки че не съм особено сигурен - китарата беше адски тежка, а чамът по принцип май е леко дърво? Адаптерите, слава богу, са далеч от кремонските сингли - понасят прилично количество драйв без особени изцепки. Нек адаптера особено звучеше доста добре - чак се учудих, че това е българска китара. Ключовете са пак с пластмасови дръжки. Но тук не успях да ги строша ;) Но пък си имат капачета над колелцата. Които много лесно падат и се губят, но с малко чалъм се свиква как се закрепват. Бе общо взето не е много зле китарата - дори обмислях сериозно вариант да си я оставя и да модвам с яко тунинг. Предполагам щеше да се получи една прилично звучаща, удобна и по свой вкус направена китара. Но реших, че ме мързи и нямам никакво време за подобни работи, затова я продадох :)

 

Кремона Бас (фендър хм джаз бас форма мисля? с 2 броя адаптери)

Тук много малко мога да кажа - само че беше неудобна, грифа беше огънат като лък и потенциометрите никви ги нямаше. Мисля, че беше с 18 или 19 позиции? Единият адаптер беше изгърмял, а другият звучеше като х*й, с извинение. А, 4-струнна.

 

Кремона Джаксън - не знам дали е серийно произвидство, или просто с рязано тяло. Просто беше изшибан един надпис Джаксън на главата и тялото приличаше малко на Гибсън Експлорър. Същите работи като другата кремона с двойни адаптери. 22 позиции, 4 потенциометра, 1 првклчвтл, цк ключе, 2 хъмбъкъра, но ключове на глава в една редица. Това е най-удобната кремона, която съм хващал - държеше се прилично и не толкова фалшива (до 12 позиция, естествено), изключително ниски струни. Останалото вече го написах за предната.

 

Кремона P650 Popular Series: p650_front.jpg

Това е класическата ми китара, взета преди 4 години от завода. Тогава я избрах на късмет, щото нищо не разбирах от китари, а на ония там не им се занимаваше да ми обясняват какво и що и просто ме пуснаха в склада да избера някоя. Хванах първата срещната, естествено.. Сравнително прилична за парите си китара (стотина лева, нещо такова). Мисля, че беше от орех, но не съм сигурен (edit: на сайта си пишело де - kremona.com). Нормална класическа китара, холандски ключове (така ми казаха), струните са малко височко, но не е нещо прекалено фрапиращо. Звукът е остър и отчетлив, и на мен лично ми допада, въпреки, че съм фен повече на мекия звук. Тоест станах впоследствие, като я купувах бях фен на Металика. Ключовете немат лабаво и си вършат работата, грифа е малко по-дебеличък отколкото на останалите класически китари, които съм пипал (Ямахи основно). Фалшивее на горни позиции обаче - особено като тръгна да лющя акорди след 7-8 позиция. Въпреки, че може да се настрои компромисно, но мисля, че това са вече пинизи, с които не трябва да се обременява нормалният човек с цел да запази разсъдъка си.

*Ще вметна само, че бях докопал замалко една Кремона, пак от тази серия, само че от махагон и беше абсолютен чук - ниски струни, не фалшивее, хубав мек тон и по-тънък гриф. Много гот да се свири на таз китара.

 

Орфей. Ами ето такъв: Orfeus_NoName_2pu_tremolo_Bulgaria_lb.JPG

 

Отвратителна китара. 21 позиции, 2 сингъл-койла, потенциометри за тон, волюм и превключвател за адаптерите и тремоло, дами и господа! Радиус на фингърборда практически липсва, грифа е дебел, но пък затова прав като лопата - нема мърдане за 20 и кусур години. Адаптерите звучат отвратително - нито чистата китара е чиста, нито драйвнатата е драйвната. Пикгарда е много странен, защото прогресивно се разпада по изключително странен начин и се наслоява някакъв много много гаден лепкав слой, който ми е бедна фантазията от какво точно е. Връх на всичко беше тремолото обаче. Такова тремоло се използва Само в Края на Последната песен, която свириш - примерно преди да натиснеш ръчката си в нормална Ми настройка, после излизаш в някаква много странна. Ключете са пластмасови и сдават багажа бързо, не държат, а бриджа освен, че стъдовете за от пластмаса, е и подвижен! Демек пада. И тъкмо си го сложил там където трябва, свириш една песен и съвсееем тактично той слиза надолу и ти мести и ебава струни и настройка и всички. Най-вече нервна система. За интонация въобще не можем да си приказваме. Горния мост пък беше Странен - струните бяха на различни разстояние една от друга и беше много фън. Накрая ми писна, хвърлих го и си направих сам от пластмасова линийка. Еми стана много по-добре пък. Единственото, което ми харесва в тази китара е формата й - няква странна, гръндж. :greenball:

 

Еми тва е от мене и моят скромен опит с български китари.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, забравих :greenball:

Акустичен Орфей ДжиПсон: orfeus.jpg

 

Изглежда готино. Струните бяха адски високо, а грифа - дебел, естествено. И все пак преди като бях дрънкал на нея, ми хареса звука, но не го помня точно. Сега, като съм чул малко повечко китари, не знам дали пак ще ми хареса. Ключовете се бяха строшили - мразя пластмасови захватки на китари за метални струни :greenball: Или просто съм карък. За жалост не мога да си опресня спомените, понеже китарата свърши строшена на две. По невнимание и от друг де, аз китари не троша. Колкото и зле да са :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едит: Червеният Орфей с тремолото се оказа, че не е Орфей, а Кремона. Да се има впредвид. Сетих се, че съм пипал и абсолютно същата китара, но с друго тяло - приличаше повече на гибсънско, и пак червена, само че не с точки по грифа, а трапци (трапеци?!?!), подобно на гибсън. Характеристиката е абсолютно същата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едит: Червеният Орфей с тремолото се оказа, че не е Орфей, а Кремона. Да се има впредвид. Сетих се, че съм пипал и абсолютно същата китара, но с друго тяло - приличаше повече на гибсънско, и пак червена, само че не с точки по грифа, а трапци (трапеци?!?!), подобно на гибсън. Характеристиката е абсолютно същата :)

 

Ами мисля че аз в момента свиря с такава и е добро състояние :bravo:

Picture%2011.jpg

Picture%2012.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 4 years later...

Наскоро ме попитаха, дали зная нещо за мебелния завод в Пловдив, произвеждал китарите Орфей и Пълдин. Та реших да Ви попитам тук знаете ли нещо.

И още поразрових се, но не намерих из форума каталог на произвежданите в България китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навремето имах един роднина, който работеше там и чрез него нашите ми купиха една класическа Орфей, която беше само за износ за Германия. Китарата струваше 144 лв. при средна цена на китарите тогава 30-40 лева. Говорим за 80-те години. Много добър инструмент. В момента е с отлепен гриф и все не мога да се наканя да я занеса на поправка, но и това ще стане. Иначе бях събрал около 7-8 български китарки. Като излезеше нещо в музикалния магазин в ЦУМ и за ужас на нашите цъфвах вкъщи с нова придобивка - естествено скапана като останалите. Но такава беше действителността....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Преди доста години свирех на тази Кремона - купена 95 или 96г.

 

023590439.jpg?r=0

 

Една от най-лошите китари на света. Мисля, че и най-скапаната корейска китара е по-добре от Кремона. За тази работих цяло лято след 1-2години грифът и така се изметна, че и тръст рода не помагаше. Заковах я с яд на стената.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.