Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Атеноатори/Кабинетни Сиулатори + Слушалки


ThrasherDge

Recommended Posts

Здравейте!

Имам запитване отосно атеноаторите и кабинетните симулатори и като цяло устройства, които могат да позволят ползване на примерно, 100 ватов лампов усилвател в домашни условия със слушалки. Може ли някой да обясни "chain-a"?

Guitar -> Pedalboard -> Amp (Combo or Amp + Cab) -> Cab Sim -> Headphones 
Guitar -> Pedalboard -> Amp (Combo or Amp + Cab)-> Attenuator -> Headphones

Бих се радвал някой, който има повече опит да сподели мнение, както и да изрази впечатления различни подобни джаджи. 

Поздрави!


 

Редактирано от ThrasherDge
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушалки ще може да сложиш само ако атенюатора го позволява, демек има line level изход. Не става да ги включиш на изхода му (който е за кабинет). Не всички атенюатори имат такъв линеен изход.

Иначе според моето скромно мнение, няма атенюатор, който да не промени тона на усилвателя - просто принципа на работа на това устройство е такъв. Оттам дали промяната ще ти хареса, всичко е въпрос на вкус (казало кучето...). ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема е една бездънна яма.

Има всякакви версии и типове атенюатори и DI боксове и наистина в огромната си част не стават за нищо.

Казвам го от опит, защото съм сменил един куп подобни устройства и накрая намерих едно което се доближава до истината в много голяма степен.

И не се лъжи че евтините ще свършат изобщо някаква работа, освен да пренесат някакво подобие на звук към звуковата ти карта.

Свършващите работа са няколко модела и всичките са в измерението на четирите нули...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички ползвали атенюатори споделят еднакво или почти еднакво неудоволетворение от тях.Аз също не съм далече от тази категория консуматори,но причината ,както повечето знаят не е само в самия атенюатор или музиканта,който го ползва,а основно в това,че "уравнението" усилвател,лампи,трафове,говорител(и) и т.н. е променено.Също така начина по,който човешкото ухо възприема звук с ралична сила играе кофти трикове ;) Темата е обширна,но трябва да споменем,че атенюаторите имат едно безспорно предимство.Всички са изпитвали в даден момент срив на имунната систева ;)когато отидат на гиг или репетиция и се окаже,че всички домашни настройки на преампи,бустове,овердрайв педали ,дисторшън ,компресори и т.н. са били безсмислени.Атенюаторът е незаминимо устройсво,което ти позволява да поставиш ампа в ситуация в която настройките на този род педали в домашна среда да бъде много близка до гиг ситуация.Малко съм в страни от темата,но това е важно да се знае от тези,които никога не са ползвали атенюатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите!

Поразгледах и аз, като че ли Torpedo Live на Two Notes (https://www.thomann.de/gb/two_notes_torpedo_live.htm) е най-успешният продукт на пазара в момента. 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си решил да трошиш такива пари, виж Fryette Power Station.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво да ти дам/ем акъл, ама дали си готов да го вземеш.

 

 Такива тъпотии, само някоя гербава тиква може да сътвори, не се извинявам.

Guitar -> Pedalboard -> Tube Amp (Combo or Amp + Cab) -> Cab Sim -> Headphones 
Guitar -> Pedalboard -> Tube Amp (Combo or Amp + Cab)-> Attenuator -> Headphones

Е, за това говоря. Кой нормален човек, ще направи цялата тази верига, за да слуша през някакви слушалки...

Ок, мога да разбера, ако ти се налага да свириш през слушалки. Така или иначе накрая ще слушаш на слушалки.

Ми вземи си един лайн сикс моделатор(или нещо такова, процесор някякъв), всички са с изходи и за слушалки и си репетирай, без да тормозиш околните.

Това дето някой лампови криваци ( повече от колкото маниаци) ще ти кажат, че винаги трябва да има изпържени лампета, не е точно така.

 

За всичко си има тайм енд плейс- време и място.

Естествено, ако си на открито, ще бъде супер да "подпалиш" някой лампов стак.

В репетициона или клуб може да минеш и с лампово кубе.

В къщи, ако не можеш да вдигаш много шум, пробвай с транзисторен или моделиращ амп.

Ако и това е много силно и задължително трябва да си на слушалки, има и едни амплъзи на Вокс, те са за слушалки.

Аз ти препоръвам нещо на лайн сикс, симулациите са прилични, може и за запис да си ги ползваш и тн.

Не си усложнявай живота, опрости си го.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, питам да ме образовате относно техологията. Вкъщи имам няколко моделиращи ампа и ги ползвам с голлямо удоволствие. Въпросът е каква технология има и има ли таква. 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблем технология има- купуваш Гибсън за  4- 5 бона, слагаш една педалиера със супер яки педали, за 3-4 бона,

лампова глава с кабинет 3-4 бона, едно Торпедо за 1500, и си слагаш слушалките на ушите и се кефиш на мах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Задължително НЕ МОДВАШ Гибсъна, ако е >2000, иначе звукът не е кристално чист и ясен и губиш точки музикантственост, важно е да се спомене.

Понеже не разбрах въпроса и цялата тема, доколкото схващам, въпросът е как се връзва атенюатор/loadbox? В случая, питаш за атенюатор, после си говорим за Torpedo Live, което е всичко, но не и атенюатор, така че явно нещата регулярно поеха в посоката на гибсъните за четири бинки и ламповите маршали.

 

Ето каква е играта с Torpedo Live-ът. Чейнът е следния: ти - ефекти N на брой - амп - вместо да включиш кабела на ампа в кабинет, боцкаш в TL-а - оттам насетне можеш да ползваш следните варианти:
- включваш цялата горна салата в миксер/централно - чок гюзел, когато нямаш кабинет под ръка за свирене en vivo или не можеш да събереш 40 кг. Mesa Oversized 4x12 в поло-то на баба си;
- включваш в аудио интерфейс - като цяло затова си си купил IR loadbox, нали така, ибаси?! Кой ше си играе да слага микрофони и да се гъзи по два дни да рови къде е на говорителя центъра и колко точно е 15 градуса ъгъл???
- използваш и TL, и кабинет - за моментите, когато явно едното не стига (???), или защото просто може;
- включваш слушалки за direct monitoring - като цяло, продаваш полото на баба си, купуваш си техника и я използваш по безкрайно безсмислен, но за сметка на това не особено ефективен начин.

Като разбира се, това са комбинациите, включващи китарен усилвател във веригата. Може да става дума за преамп, външни ефекти и т.н. Между другото, след кратка справка с интернет, това цялото нещо го пише ама баш на заглавната страница на сайта на Two Notes, за какво образоване става дума, пак не е ясно. Ако искаш пакетът да включва и атенюатор, продуктът (от производството на TN), който търсиш, по-скоро е Reload. Ако те вълнуват лоудбоксове, вариантите са няколко, в момента се сещам за AMT Pangaea и Radial Headload.

Ако те вълнуват атенюатори, темата, както казаха и по-нагоре, е обширна, което в прост превод значи, че ти трябва сертифициран инженер, а не музикант, за да ти обясни, но хората ги е срам да си признаят, че не знаят как става магията.

Ако търсиш вариант да свириш на лампов амп вкъщи, горните две неща са в сила, избираш си вариант, изсипваш торбата с жълтици и след това откриваш тънките разлики, като цяло безсмислено занимание само по себе си, но щом ти е мерак, кои сме ние, че да те спрем. 

Ако вече ситуацията е по-дебела и се интересуваш от записи, как да се хвалиш пред приятелите, че имаш домашно студио и т.н. - взимаш интерфейк, купуваш една 57-ца от кумова срама, взимаш каквото си избереш след това и си ти. 

Ако просто въпросът е за silent rig, има доста по-евтини и задоволителни варианти, като практис амп-ът е само един от тях.

Та, като цяло, повтори въпроса, ама по-ясно - какво точно искаш да постигнеш? Ако просто искаш да научиш нещо, мисля, че отдавна е доказано, че този форум не е най-подходящото място да се задават въпроси, а и има доста по-достъпна и ясно обяснена и онагледена информация, буквално, в ютюб, например.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това с атенуатора никога не съм го разбирал.Много пари на вятъра.Тоест уж намаляш звуковото ниво и изпържваш лампите, ама те всъшност не звучат така когато са наистина изпържени без атенуатора.

Сега преки впечатления:

Имам Маршал 100 вата и си го слушам с бутона намален на 50 вата, е не е същото като на 100, ама иначе не се стои.

Има emulated line out от който може да се вземе сигнал към звукова карта и от там с кабинет симулация да си го пуснеш на монитори/слушалки

Имах по едно време Hughes and kettner 18 вата.Той се превключваше на 5 и на 1 ват.E не звучи като на 18.Имаше dibox out същата хава

Не ти знам усилвателя. но вероятно има такъв изход.Ако няма може да ползваш send/preamp out на FXloop.Ако няма Fxloop значи няма начин.

Не очаквай някакъв страшен звук понеже ползваш усилвателя за преамп.Говорителите и кабинета са доста важна част от схемата и като сложиш симулации/импулси не е точно същото.После е важно и на какви монитори/слушалки слушаш.

Надявам се да съм бил полезен.Експериментирай и търси из интернет.Във форума ни мързи доста, особено на 1-ви май :)

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на 2+2=0 и Heatman за отговорите! 

"то каква е играта с Torpedo Live-ът. Чейнът е следния: ти - ефекти N на брой - амп - вместо да включиш кабела на ампа в кабинет, боцкаш в TL-а - оттам насетне можеш да ползваш следните варианти:
- включваш цялата горна салата в миксер/централно - чок гюзел, когато нямаш кабинет под ръка за свирене en vivo или не можеш да събереш 40 кг. Mesa Oversized 4x12 в поло-то на баба си;
- включваш в аудио интерфейс - като цяло затова си си купил IR loadbox, нали така, ибаси?! Кой ше си играе да слага микрофони и да се гъзи по два дни да рови къде е на говорителя центъра и колко точно е 15 градуса ъгъл???
- използваш и TL, и кабинет - за моментите, когато явно едното не стига (???), или защото просто може;
- включваш слушалки за direct monitoring - като цяло, продаваш полото на баба си, купуваш си техника и я използваш по безкрайно безсмислен, но за сметка на това не особено ефективен начин."

Благодаря за предоставената информация!


@TONY, не знам какъв ти е проблемът, Гибсъна ми не го мисли. :)



 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си решил да трошиш такива пари, виж Fryette Power Station.

Отгоре доста се поизписа. А я колко кратко може :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам едно просто решение. Вземете една кухарка, ама от старите Кремонки дето екшъна е такъв че можеш да си пъхнеш палеца отдоле. И после свирете шред, джаз, блус , ама каквот душа иска. Хем ще е тихо, хем после с пръсти стена пробивате...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.