Jump to content
Българският форум за музиканти

Тъпан


Recommended Posts

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Rocko изглежда кожите са ни различна марка. Свирено е с моя на вън на и поне 30 мин му трябват за да са отпуснат.

 

Доколкото схващам, като говорим за естествени кожи, различна марка би трябвало да означава от различна порода оФца:greenangel:

Редактирано от Rocko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

каде се се продават тъпани ? (аз съм виждал на роженския фолкорен вестивал да се продават тъпани по 200 кинта ,ма във СФ не съм виждал )

 

В едно село до Гоце Делчев преди няколко години направиха работилница за автентични тъпани. Правят ги по стара технология само от естествени материали. Хубост! За цените нищо не знам...

 

Искаш ли да ти намеря координати?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей хора,да знаете къде мога да взимам уроци по тъпан??? :) Мн. ще съм щастлива ако някой ми даде някаква идея... :)

 

Ами......в Перник :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А също така Тъпан можете да си поръчате и от тук: http://www.antonko.com/antonko/tapan.html

 

Каде можете да взимате уроци по тъпан?-освен по-горе изброените варианти може да опитате в музикалното у4илище там могат да ви нау4ат както да свирите хора , така и перкусии и импровизационни техники.

 

Освен това може да пробвате със: "Школа за Тъпан"-Добри Палиев там вси4ко е обяснено нагледо а има и много картинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също свиря на тъпан. :-( От 6 години вече.

За естествените кожи мога да подкрепя мнението, че наистина се отпускат или стягат прекалено бързо спрямо околната температура. Особено като си на сцена и прожекторите те напекат тона много се вдига, което не е лошо между другото <_< Иначе сега моя тъпан е с пластици и съм много доволен. "Пръчката" си я направих от връх за въдица(фибростъкло) като просто го изтъних с шкуркичка. Звука сега е направо убиец, но от време на време се връщам и към добрите стари дренови пръчки.

Занаята го наследих от дядката, той сега е на 81, но още му се иска да почеше крастата с някое трикче от младите години :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

супер :metalist: не се бях сетил че върха на въдизата може да се ползва , а на върха накво направи за да не драска кожата ? щото то нали е търбичка дет е куха от вътре или ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май съм единствения тъпанар (или тъпанджия, все още не знам кое е по правилното :P ) тук, който е взимал уроци по тъпан. За сметка на това съм доста слаб, в сравнение с даулистите (хаха, така звучи по-професионално), вече обадили се в темата, които съм чувал.

Истината е, че когато избирахме инструменти в училище, аз бях единствения, който хвана тъпан - всички на тамбури и дудучета... И в крайна сметка научих най-вече как да изглеждам по-реалистично докато танцувам с тъпан в ръка :P . Наскоро се наложи да се поосъвършенствам малко с тъпана, така че в момента 1/3 от 4те ми часа за свирене се отделя на тъпанчо :P

 

 

а ето снимка на един тъпънар (аз)

и един мини-тъпан

1335928317_m.jpg

 

 

 

Sweet_Child, аз така и не разбрах къде си. Ако си в София може да се свържеш с Галя Христова - тя е най-добрата жена тъпанджийка в България (или поне се славеше като такава дорпеди две-три години, преди да си роди детенцето и да се отдаде на заслужена почивка) и да я попиташ дали би ти давала уроци. В момента преподава хореография в 144 СОУ "Народни будители" (жк. Младост 3). Мисля, че мога да ти дам e-mail или телефон, ако имаш интерес.

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

супер :) не се бях сетил че върха на въдизата може да се ползва , а на върха накво направи за да не драска кожата ? щото то нали е търбичка дет е куха от вътре или ?

 

Не бе човече......въдицата е куха, но върха и е от плътно фибростъкло.....отиваш в някой риболовен магазин и искаш най-тънкия връх за въдица.......даже няма нужда от изтъняване. Азп също ползвам такава пръчка, но тъй-като е хлъзгава заради лака по нея, пробих до средата едно малко дървено топче / около Ф8 / и със поксипол в дупката набих пръчката вътре......и сега ша ми бяга, ама някой друг път. ;)

Иначе....аз също съм учил тъпана при Палиев, докато учех ударни....даже има негов издаден "систематичен курс", мъ некъде го затрих и ме яд........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свирите ли на тъпан ? аз имам много голямо желание :blink: каде се се продават тъпани ? (аз съм виждал на роженския фолкорен вестивал да се продават тъпани по 200 кинта ,ма във СФ не съм виждал )

разбрах че на 1ви янури във Банско се правело надсвирване със тъпани , което звучи доста внушително :blink:

ет ена снимчица и ено филмче :thumbs_up: да стане малко по цветно :rolleyes:tupan_jpg.jpg

Тъпан Видео

[

 

Здравей,казвам се Цветан Велинов на 21 години съм и съм от град Елин Пелин.

Аз свиря на тъпан вече пет години,участвал съм на много фестивали и концерти,а също така познавам и много тъпанджии,от които съм научил много за инструмента. Някои от тях са маистори,които правят тъпани.А такива са Атанас Стоянов - Наско и Симеон Цветанов - Симо.И двамата живеят в София.От Симо имам два тъпана - единият малък(16инча),който е с висок тон и голям(20инча)с нисък тон,но ако се стегне малко може и да стане и с висок тон. Малкият тъпан ми излезе 200лв.,а големият 300,защото съм му сложил прозрачни маслени кожи.Колкото и да им се струва странно на другите барабанисти и тъпанджии на Стоян Янкулов - Стунджи всичките тъпани,които са 8 на брой ги е правил Симеон Цветанов - Симо даже и конусовидния. И той се прави по-лесно от другите,които са с кръгла форма.Ако някой прояви интерес с наи-голямо удоволствие бих обменил опит с него.Нека ако има такива да пишат на имеилa ми или да ме потърсят на телефона за връзка.

 

0883/302666

e-mail ceci_tupana@abv.bg

 

Симеон Цветанов - Симо 0899/794258

 

Атанас Стоянов - Наско 0898/329305

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.