Здравейте,
Иска ми се да обсъдим какъв би бил най-оптималния вграден предусилвател за бас китара - пасивен или активен, с който с най-малко врътки, да се постига необходимото регулиране.
Става дума като концепция, като блокова схема, а не толкова като какви електронни елементи да се ползват.
Говорил съм с някои от вас и ето основните варианти, като говорим за бас китари с два адаптера:
- стандартен с 4 единични потенциометъра - усилване, баланс, ниски, високи;
- троен параметрик с 5 потенциометъра - усилване, баланс(или пак усилване), ниски, среди, високи. Ниските и високите са като на стандартните("шелвинг"), средите е за определена честотна област. Трите тон потенциометъра са двойни - един за определяне на честотата, втория за самото ниво на регулиране.
- стандартен с 4 единични потенциометъра - усилване, тон, усилване, тон.
- пак стандартен с тон контрол само за ниски и високи, но с малък пик на амплитудно-честотната характеристика(АЧХ) в областта на честотите на срез.
Лично за мен като не музикант, а като човек с познания в електрониката, това са двата варианта за активни предусилватели, които бих разработил:
1. Троен параметрик, с два потенциометъра за усилване(или един двоен за по-малко място), три двойни потенциометъра за тон контрола и един три позиционен ключ, с който да се избира ширината на средночестотния тон контрол(качествения фактор на филтъра).
2. Корекция ниски/високи за всеки адаптер поотделно, т.е. два потенциометъра за усилване(или един двоен за по-малко място) и два двойни потенциометъра за тон контрола на ниските и високите. Евентуално три позиционно ключе за повдигане на 2 различни средни честоти.
И в двата варианта адаптерите са буферирани, след което е регулирането на усилването.
Като допълнителна идея е да има опция да се избира входното съпротивление на входните буфери през някаква стъпка - например 1М, 500к, 220к, 100к, 51к, 10к, т.е. да се товарят по различен начин адаптерите и така да им се влияе на звуковата тоналност. Конкретните стойности зависят от това дали адаптерите са активни или пасивни.