Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампа срещу Транзистор


AXE

Recommended Posts

За мометна карам със моя вече поостаряващ Амиго Селерон :P значи ..той лампи няма :P:P Ама ако искарате още една тема за транзистори лампи , нощтни шкавчета и подобни шъ взема да пазарувам да еба .Толкоз ли разлика усещате наистина?Аз щото все от гледната точка на домашния потребител.

междудругото....колко струва приличен екземпляр от всеки вид ( да е с големина на 20'' телевизор поне) а?шъ обадили някой запознат.

Хехе,Амиго ти си типичен представител на моята порода, така че едно 30 вата транзисторно нещо ще те устрои идеално.Като за този клас всичко от 150 до 200 юро би ти харесало.Референци за (то се знае) Line 6,ако искаш мощен метъл звук.Но и почти всичко останало ще ти свърши същата работа като само може да има разлика в това колко "резлив" ще е диста.А ти както си имаш и X V-amp и това няма да ти е проблем.Ако дъжиш все пак на евтиното, обърни се към Behringer,Custom,Laney(имат учудващо евтини неща и те!),както и MG-DFX сериите на Marshall.Ako ти се дават малко повечко парички за нещо по-голямо и с привкус на ламБа - Peavey TransTube!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Лампата е по-яка :idea: В същото време, не мога да отрека, че LINE 6 правят доста сполучливи симулации на лампови усилватели и то много само в една кутия. Ако тръгне човек да си купува оригиналните еквиваленти, ?50,000 не му мърдат.

 

@Edge: Ако под транзисторен имаш предвид Спайдъра, не е баш така. Моделиращите усилватели и др. машинки са на софтуеърна основа. Вярно е, че чиповете са съвкупност от транзистори, но процесът на обработка на сигнала е съвсем различен :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При всичкио положения лампата e Nr.1 като overall.

Разбира се - има и други транзисторни amp-oве с невероятен звук - clean и distrted sound.

Имам hHghes&Kettner Silver Series (сега почти същите са Blue Series).Това е 30W кубе с невероятни възможности откъм sustain и динамика и на МНОООООООООГО изгодна цена. Никога няма да съжалявате, ако се сдобиете с нещо такова!! С него нямате нужда от външен distortion. Вграденят е убииствен - истинско бижу!

Докато например Marshall Valvstate VS100 по същите параметри е направо жалка картинка, макар че има 12АX7 лампа в предусилвателя, а иначе си е с тразисторно PA.

Разликата между кубетата (специално ламповите е също огромна). Просто всяка серия е за различен тип музика.

Имам и Hot Rod на Fender - пълна лампа - убийствен модел с жесток звук!!!!Но не става за истински heavy rock и metal. За блус обаче е незаменимо.

Другото важно нещо е, че транзисторните кубета могат да изкарат солиден distortion и при ниски нива на звука, докато, от своя страна, ламповите трябва да се отворят здраво откъм VOLUME, за да им се изкара истинския тон.

Скоро пробвах един Mesa Boogie Triple Rectifier глава + 4x12 кабинет, който е едно от наи-доброто което можете да намерите днес на пазара, но беше неудобно да го усиля достатъчно в магазина и при нивата, при които го пробвах, звучеше крайно незадоволително.

Както казват хората - ВКУС ПРИЯТЕЛ НЯМА. Така че наи-добре е да пробвате и да намерите това което най ви пасва на динамиката на свирене и на вкуса за звук. Друг е въпросът, че в музикалните магазини в БГ изобщо няма нищо от сериозните модели на preamp Hughes&Kettner Tubeman Guitar Recording Station за клубна работа. Толкова добре е изчислен че е приказна машинка, просто. През директня изход към mixer конзола звучи с невероятна динамика. Така че даже и кубе не ви трябва в тоя случай. Същата работа ще ви свърши и V-Twin na Mesa или подобните лампови преампи. Там вече си личи идеално разликата между лампа и транзистор.

Скоро четох, че JOHN PETRUCCI дублира китарите записани с апаратура, с китари записани през Mesa V-Twin директно в mix-конзолата. По този начин получавал масивен звук с чудесни характеристики.

Така или иначе за мен наи-доброто, което можете да си купите днес на световня пазар е MESA BOOGIE TRIAXIS - най-невероятният лампов preamp който някога е произвеждан (но и на навероятна цена - около 2800 EUR). С пет (5) лампи e - 12AX7 и с наи-жестокия звук, който изобщо съществува - ползва се от Metallica, John Petruci и ... men :) Скоро се сдобих с такъв и съм един от наи-щастливите китаристи в БГ :D

 

Keep Rockin'!

Данчо

 

P.S. Ако някой се интересува повече - може да посети личната ми страница на адрес:

www.visiondann.com

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

 

При следващо мнение от такава величина ще последват наказателни санкции!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как съм пропуснал темата досега??

Безспорно аз съм ЗА лампи , лампи и само лампи!!! :):D

Мойте уважения с какво свирят големите - петручи ала бала металика -

който иска да подражава на някого избора си е негов - професионалните музиканти във форума да ме извинят и моля да не се обиждат.

 

Никой няма нужда да ме убеждава словесно - убеждавам се сам всеки път

когато си пусна ламповия амп 18 W ЕЛ84 (made by me) и веднага след това транзисторното ми кубе - TDA 2030 - крайно стъпало.

 

Мойте уважения за Hughes&Kettner Tubeman обаче вътре има доста операционни усилватели преди самите лампи - тва не е лампов преамп а хибриден - лампите са сложени чак накрая.

При меса V Twin положението е абсолютно същото.

Ако искате да чуете изцяло лампов преамп :

http://www.udaloff.com/

http://www.badcatamps.com/pedals.asp

Толкова за преамповете.

Подяволите спрете със тези симулаций - кво е тва симулация.Или оригинала или нищо!!!

Всичко е лично мнение и факти .

Всеки си има право на собствен избор!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно допълнение от мене ако искате да чуете разликата в звука на хибриден преамп и изцяло лампов :

http://www.guitarplayer.ru/equipment/badcat_vs_tubeman.html

Съжалявам но сайта е на руски

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

P.S. Ако някой се интересува повече - може да посети личната ми страница на адрес:

www.visiondann.com

видях ти страницата за ташака...и ебах ти гърча!! :)

Много си се оборудвал бе батка.. направо си се барикадирал от всякъде.

:D:D:P

леле мале...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

убеждавам се сам всеки път

когато си пусна ламповия амп 18 W  ЕЛ84 (made by me) и веднага след това транзисторното ми кубе - TDA 2030 - крайно стъпало.

Е хайде сега ... TDA 2030 откога стана транзистор :) Не е коректно да се сравняват така, едно е транзисторно крайно стъпало реализирано изцяло с дискретни елементи, друго е такова с интегрални схеми. Вярно е, че все за транзистори говорим, но разликата е доста сериозна като краен резултат.

 

Много мерси за руският сайт (http://www.guitarplayer.ru/equipment/badcat_vs_tubeman.html), слава богу все още имам някакви спомени от тоя език :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Така или иначе за мен наи-доброто, което можете да си купите днес на световня пазар е MESA BOOGIE TRIAXIS - най-невероятният лампов preamp който някога е произвеждан (но и на навероятна цена - около 2800 EUR). С пет (5) лампи e - 12AX7 и с наи-жестокия звук, който изобщо съществува - ползва се от Metallica, John Petruci и ... men :)  Скоро се сдобих с такъв и съм един от наи-щастливите китаристи в БГ :D

...

Тука има нещо гнило, батка. Трайаксиса не е толкова скъп. Не е нещо неземно, а и като модерен (не винтидж) амп вече доста остаря технологично. Единствената далавера при него е миди управлението. Когато си взех моя ВТуин паркуей мюзик имаха и един секънд хенд трайаксис за 900 гущера. Нямах кинтите, иначе да съм го включил в колекцията :-))) За професионално муцизиране със сигурност е много подходящ, защото мидито ти дава възможност да го управляваш като 100 канален амп (примерно), но за мен най-готско си е да кранкнеш комбо 30-60 вата лампа, повече от това е буквално нечовешко и трудно управляемо (говорим за състейн, компресия и фийдбек), а и адски гръмко :-D.

Нямаше да е интересно, ако всички харесвахме и търсехме 1 и същи саунд и свирехме на еднакви свирки. Все пак като цяло съм съгласен с теб, ламба, много волюм и свирене му е майката ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само да допълня, че тезата "Лампа само на МАХ и съседите в близкото РПУ" отдавна е само мит. Продават нескъпи джаджи, които изкуствено товарят усилвателя и по точи начин може да се свири на нива "бедруум" (както някой каза). Остава само елемента с чувствителността на спийкъра при тези ниски нива, но там не знам как стоят нещата...

Другото хитро нещо са сокетите, които позволяват ползването на друг модел лампи. Вадиш/слагаш/свириш с друг АМР. Така че минусите на ламповите усилватели съвсем не са толкова много... :bravo:

 

П.П. Това за товара, което се сещам, се казваше Power Attenuator. Но има и други. Май... :bravo:

 

П.П.2. Ако V-Twin си го купих само на заглавие и дизайн, то тоя Bad Cat точно заради дизайна никога няма да си го купя. Ако ще и сам да свири :headbang:

Редактирано от Baby Thomas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До MetalHammer -

 

Buddy,виж сега... :headbang: Ако исках само лапмпов preamp (по твоите разбирания) щях да свиря само на Fender Hot Rod Deluxe-a си, който обаче по твоята логика пак не е лампов, 'щото преди лампите има транзисторен 220 W адаптор :bravo: Не разбирам много от електроника, но разбирам от тон :D

И ако V-Twin и TubeMan не са лампови preampi, то аз сигурно не се казвам Данчо :D С уважение, no offence.Надявам се ме разбираш.

 

За цената на MesaBoogie Triaxis -

 

Изобщо не е гнила работата, братле. Triaxis си е точно 2800 EUR нов в Germany - check this out: www.netzmarkt.de

Явно си видял Triaxis v 1.0 (първата версия за 900 USD). Той наистина е стар и няма Phat Mode, както версията 2.0 на Triaxis. :bravo: Така или иначе Triaxis-a си е encyclopedia of tone, както го наричат и едва ли има нещо по-добро - като почнем от crunch та стигнем до убийствения и масивен heavy metal тон (с Phat Mode във версия 2).Това е положението,около цената на Triaxis v 2.0 и неговите достоинства :lol: Освен това TriAxis има и много други достойнства, на които няма да се спирам, защото виждам че доста добре го познаваш :D

Все пак за всички други, които се интересуват от истински тон : www.mesaboogie.com

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За power attentuator-a :headbang:

 

Верно е, че има подобни "добавки", но за съжаление заедно с понижаването на нивото на звука до "bedroom" level, неговото качество също се свежда някъде към "WC" (тоалетна) level :bravo:

Все пак - ако се чувстваш комфортно по този начин (с power attentuator in use) е въпрос на личен избор и нямам нищо против :bravo:

 

Keep Rockin'!

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Продават нескъпи джаджи, които изкуствено товарят усилвателя и по точи начин може да се свири на нива "бедруум" (както някой каза)....

на тез джаджи: викат им yellow jackets и имам огромно желание да ги пробвам

 

а относно атенюаторите аз съм пас - не ми ли кривне и селешчъна - ако ще не ламба ами електрожен да имам в усилвателя - не го ща :-))

щото ако ще правим полвинчата работа - по-добре директно да мигрираме на гитар риг :-D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До Wolfgang -

 

Предполагам, че не си разбрал коректно.Това, за което говоря е последният 19" rack mount TriAxis v 2.0, а не неговите стари превъплъщения и пра-модели и други форми в които е съществувал :headbang:

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Do MetalHammer -

 

До MetalHammer -

 

Buddy,виж сега... :bravo: Ако исках само лапмпов preamp (по твоите разбирания) щях да свиря само на Fender Hot Rod Deluxe-a си, който обаче по твоята логика пак не е лампов, 'щото преди лампите има транзисторен 220 W адаптор :D Не разбирам много от електроника, но разбирам от тон :D

И ако V-Twin и TubeMan не са лампови preampi, то аз сигурно не се казвам Данчо :bravo: С уважение, no offence.Надявам се ме разбираш.

 

За цената на MesaBoogie Triaxis -

 

Изобщо не е гнила работата, братле. Triaxis си е точно 2800 EUR нов в  Germany - check this out: www.netzmarkt.de

Явно си видял Triaxis v 1.0 (първата версия за 900 USD). Той наистина е стар и няма Phat Mode, както версията 2.0 на Triaxis. :lol: Така или иначе Triaxis-a си е encyclopedia of tone, както го наричат и едва ли има нещо по-добро - като почнем от crunch та стигнем до убийствения и масивен heavy metal тон (с Phat Mode във версия 2).Това е положението,около цената на Triaxis v 2.0 и неговите достоинства :D Освен това TriAxis има и много други достойнства, на които няма да се спирам, защото виждам че доста добре го познаваш :D

Все пак за всички други, които се интересуват от истински тон : www.mesaboogie.com

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

по въпроса за чисти лампови усилватели и хибридни такива:

аз смятам, че ако има лампа на пътя на звука - той става по-жив. тоест мен не ме стряска наличието на ОУ в моя втуин и даже си търся RC4558 на Texas instruments за реверба на all-tube комбото ми. (този ОУ е и най-доброто за TS9 - няколко души в този форум правят такива) Като драйвер на реверб например лампата си е чисто разхищение - само грее и прави ампа по-тежък (по мощни трафове). Там се търси транспарентност, а нали ние свирим с лампи, защото обичаме да ги "топим". Някои ампове като валвстейтите с лампа (например 8080) подозирам, че есс83 го ползват като диод, за да клипват сигнала, а не като активен елемент. Ще си остана с такива съмнения за "неистинско" ползване на вакумните тръбички докато не погледна схемата.

 

относно трайаксиса - това с версиите не ми беше известно. ето, че има нещо гнило :-D с удоволствие бих се заровиз в мрежата да се осведомя, но ще ме прихване GAS (Gear Acquisition Syndrom), а 2800 евро нямам от кой джоб да извадя :headbang: въпреки, че бих предпочел да поръчвам от щатите, където ще е поне 30% по-евтино по мои наблюдения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.