Jump to content
Българският форум за музиканти

Фингърстайл струни


niko93

Recommended Posts

Здравейте.Днес си купих акустична китара с фабрични струни 10-ки.2 месеца съм свирил на класическа само фингърстайл с найлонови и в момента ми е доста трудно.Въпроса ми е дали си струва да сложа 9-ки и дали поне малко по-лесно ще се натискат струните особено при баре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип е добре да смениш фабричните струни с нови, щото не знаеш на кво дередже са. В твоя случай по-добре си вземи нови 10ки, ще им свикнеш сравнително бързо. На акустичната с метални струни със сигурност ще се отпуснеш да свириш и с перце, а 10ките МАЙ са по-издръжливи. Свиква се бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че ще се натискат по-лесно, ако са 9-ки.

Дали си струва да се сменят фабричните струни - то си личи и на вид (потъмнели, с ръжда тук таме) и на звук, ако са проблематични.

По-дебелите струни на мен ми харесват повече като звучене и на пипане.

Въпрос на практика и свирене е да се развие необходимата сила и сръчност за използване на по-дебели струни.

Аз съм с 12, защото само една от китарите поддържа 13 :)

А дали ще се свири с перце или пръсти е въпрос на конкретна музика, и предпочитания - не го намирам за особена трудност, че да има нужда от "отпускане" да се свири с перце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също е важно да се провери колко е висок "екшънът" на въпросната акустична китара, по-възможност да се свали. Ако сложиш 9-ки ще се натиска по-лесно, но ако екшънът е твърде висок - и 7-ци да сложиш, пак ще е неприятно. 

Относно фингърстайл/перо - не виждам особено значение за натискането, проблемът който си описал е при лявата ръка, не при дясната. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти прост отговор. Не , не става. Ако при електрическите китари дебелината на струните е относително по маловажна ( ама не съвсем) при акустичните инструменти не е така. Нещо трябва да го раздвижи този въздух. и с 0.9  няма как да стане, никой акустичен китарист не свири с 0.9 защото звукът ще е слаб и без обем. Изключение ако свириш бързи сола , тогава с 0.10, но на акустичните китари фабрично под 0.11 почти не се слага

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно свиренето с перо и споменаването му имах предвид, че с перо атаката се променя доста и вероятността да скъса 9ките е доста по-голяма в сравнение да речем 0.11, 0.12, 0.13. и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ее, Ингви свири с 8-ци пък атакува доста сериозно, та не се притеснявай (макар да има разлика в струните на акустична и ел. китарите). Пък като се скъса, ще я смениш - по-добре да се късат от свирене, отколкото да не я пипаш, защото не става за свирене. 

За мен най-добрият вариант е - погледни под седлото, често има една "лента" която може да се махне, за да се свали екшънът. Така ще можеш да си свириш с 10-ки и да имаш нормален екшън за акустична китара. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако китарата е читава, по-добре да няма такава лента, обикновено поставена, защото производителя не си е свършил работата като света :)

Разбира се, на някои лентата е пиезо елемента на озвучаването например...

В нета е пълно с информация по темата за регулиране на височината на струните на акустични инструменти, а и има достатъчно лютиери за целта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза Thrasher, най-вероятно не е от струните, а от action-a на китарата. 10-ки на акустична китара с нисък action не звучат добре обикновено. Пробвай D'Addario Custom Lights EXP11. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 И аз мисля, че с 0.09 звука не е това, което трябва. Но с времето вероятно ще стигнеш сам до това заключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

flexiblecorespx4_1.pngabsolute best strings for finger style players, защото са много меки дори и 11ки

Също така и Elixir, защото обвивката им е хлъзгава и не яде ноктите.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.