Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
canev

Смяна на гриф или лютиер?!

Recommended Posts

Здравейте!

Притежател съм на китара  Ibanez RG 320 FM, произведена в Индонезия.  В началото много и се радвах, но с годините и намирах все повече кусури. Исках да има по-добър състейн и затова и смених адаптерите с DiMarzio. След няколко години смених и тремолото, надявайки се на ощепо-добър състейн. Тремолото избрах след доста четене в нета и гледане на клипове в YOUTUBE. То е японско - GOTOH GE-1996T Licensed Floyd Rose locking tremolo и си е супер, но резултата си остава същият. След 12 –то прагче , китарата губи състейн ( или по-скоро не е достатъчно продължителен). Особено при бендинг ( опъване на струната нагоре), след 12 –то прагче тонът звучи известно време и изведнъж спира, сякъш е отрязан с нож, а не плавно да затихва. Това ме вбесява. Освен това, отстоянието на струните от грифа е доста високо според мен (около 3-4 мм) а, аз обичам да свиря с нисък action. При опит да смъкна струните, състейна още повече се загубва и струните към последните прагчета започват да опират в грифа. Какви са възможните решения пред мен?

1.Лютиер може ли да реши тези проблеми, да речем чрез настройване на тръсрода, прагчета и т.н

2. Възможна ли е смяна на грифа с по-висок клас, защото според мен това е сновната причина.

 

Не искам за сега да продавам китарата, защото вложих доста в нея. Каква инвестиция да избера?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Яворее,,добро попадение,интересно е как се свири със 4 мм екшън,ма такива експерименти няма да правя...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мислех си, че форумът е за взаимопомощ преди изказването на Hillbilly.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Форумът да,,има доста теми, екшъна се мери на 12 прагче и 4 мм е идиотия бе,особено за ел китара..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Зададох 2 въпроса, не виждам някой да е отговорил. Локуми всеки може да разтяга. За екшъна е ясно............

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китарата не бива да се продава, щом толкова много мерак е вложен до тук, но и не бива да се наливат повече пари в нея за нови детайли. По-добре и по-ефтино е да я дадеш на лютиер, да я постегне колкото може и да си я ползваш за ежедневни домашни упражнения докато си купиш по-добра, а и тогава също. Евентуално може да използваш тези новозакупени части - тремоло и адаптери за следващата по-добра китара.

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

От това,което си описал,като проблем тремолото не влиза достатъчно в тялото и по тая причина екшъна е едно кюфте.Опциите са връщане на старото или дълбане.Снимков материял би опростил гадаенето.Моя подход,когато нещо не ми харесва е продажба и покупка на друго дето ми харесва.Така е най безболезнено.

Share this post


Link to post
Share on other sites

От това,което си описал,като проблем тремолото не влиза достатъчно в тялото и по тая причина екшъна е едно кюфте.Опциите са връщане на старото или дълбане.Снимков материял би опростил гадаенето.Моя подход,когато нещо не ми харесва е продажба и покупка на друго дето ми харесва.Така е най безболезнено.

Да, има логика ...защото използам старите болтове от предното тремоло, новите не пасват на старите седла. Но въпреки това тремолото може да се смъкне още, но вече опират струните. Явно ще се дава на лютиер, ясно е, че сигурно ще се справи с екшъна......Най-голямата ми болка е дали ще оправи това....... "Особено при бендинг ( опъване на струната нагоре), след 12 –то прагче тонът звучи известно време и изведнъж спира, сякъш е отрязан с нож, а не плавно да затихва."....

 

Моля ви прдложете добър лютиер, който да реши въпроса!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вероятно няма да се оправи.Във кое опират струните и има 4мм екшън.Ако със старото тремоло грифа и екшъна и нъта са били наред слагай него.Настройката на тремоло има тънкости и последователност.В тубата има достатъчно видео със хитрини.Успех с лютиера.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Виж ся,на Гибсъните ми екшъна е около 1,2 мм до 1,5 ,струни 10-ки,стандарт строй,ако сваля още,ама и не ща изключително нисък екшън ще се получи това при бендване да заглъхва,зависи от радиуса на грифа,ибанец на знам как е,ама ако ти опират струните в прагчетата като свалиш тремолото и имаш 4мм екшън на 12-то тоя гриф погледнат отстрани е като лък сигурно и трябва да се натегне тръсрода,както ти казаха- пусни снимки да не метаме боб и ще се намери кой да каже проблема откъде е.Едит-Гото е сериозна фирма,на Леспола съм с такъв бридж,че стария беше зле,така че едва ли е от него проблема,

Edited by Hillbilly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Търсиш помощ, задаваш въпроси, информацията е твърде оскъдна, но въпреки всичко...

 

1.  Всички занимаващи се с китара знаят що е truss rod, ако не знаеш как се регулира/използва - лютиер или по-опитен колега

2.  Ъгъла на грифа спрямо тялото, включен в уравнение с височина на тремоло/мост, дъга на грифа. От тях зависи проблема за който говориш. - лютиер

3.  Лошо поставени или нивелирани прагчета, както и износени такива "гасят" звука на определени места по грифа. - лютиер

4.  При бендване и силно изразен радиус на фретборда (в твоя случай се съмнявам, Ибанките са почти плоски) в комбинация с т.3 - лютиер

5.  Необратимо посукан, изкривен, лошо експлоатиран гриф - смяна на гриф

6.. Когато удариш струната, тя трепти с определена сила, която евентуално преодолява съпротивлението на допир, било по прагче, било някъде по тремолото/седлото. Със "затихването" на трептенето, силата намалява и струната заглъхва като отрязва тона. - огледай внимателно дали при натисната струна, след 12-та позиция. Струната/те не опира/т някъде - тънка пластинка или лист хартия, ще ти помогнат.

7. Екшън на струните се мери при 1-ва и 12-та позиция, от върха на прагчето до долната страна на струната. Точни стандарти няма, но все пак е прието

за електрическа китара да са:

 

1-во прагче/6-та струна - 0.6 мм

1-во прагче/1-ва струна - 0.025 мм

 

12-то прагче/6-та струна - 2 мм

12-то прагче/1-ва струна - 1.6мм

Edited by ciriljhonson
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благдаря на всички, последните постове бяха наистина изчерпателни!

 

Търся подходящият лютиер!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By lightsome
   Здравейте на всички във форума!

   Спешно търся някой да помогне по моя въпрос, вчера докато затягах една от струните на акустичната си китара единия ключ се разкачи буквално , не мога да го завия и оправя ръчно ...
   Много ми е спешно да стане преди края на месеца, търся някой който може да го постави или да се сложи нов евентуално?
   Помогнете с някой контакт или препоръка за град Пловдив моля ви!
  • By plamen_gr
   Здравейте..някой знае ли добър лютиер в Бургас,защото китарата ми се нуждае от сетъп..изчетох доста теми из форума не открих инфо за такъв.
  • By GeorgeKK
   Здравейте,
   Днес имах нещастието да чуя един силен "разкъсващ" звук от грифа на баса и сега пружината вътре в него се върти свободно и безкрайно. И в двете посоки. Освен съболезнования приемам и съвети къде мога да го занеса за ремонт. И изобщо дали може да се оправи.
   Баса е Warwick SS. Баси баса.
    
   Благодаря предварително на всички.
   Поздрави.
    
   Отивам да се напия.
   Жоро
  • By Лими
   Целта на темата е да споделим и обсъдим кой какви параметри на грифа предпочита и защо.
    
   Параметрите са:
   мензура, радиус, ширина, междуструнно разстояние, материал на грифа, форма на шийката и лаковото и покритие, екшън, видове прагчета.
    
   Други параметри, адаптери, видове струни, бриджове и т.н. не бих желал да обсъждаме тук, за да не разводняваме темата.
    
   Аз ще споделя някои от мойте предпочитания, но ако се сетя за още неща ще допълвам периодично.
   Мензура и радиус - За акомпаниране с пълни акорди предпочитам стандартна мензура(648мм/25,5in) и по-малък радиус, но не повече от 12". Така по чисто свиря барета с трети пръст.
   За преобладаващи солови изпълнения с много бързи гамовидни пасажи и по-рядко акорди с малки бендове предпочитам по-къса мензура - 635-642мм и по-плосък радиус, над 12".
   За класическа китара - плосък гриф или поне 16" и нагоре. Не знам дали китарите ми имат променлив радиус и какво му е приложението. Споделете!
    
   Ширина на гриф и междуструнно р-е - За пръстово свирене предпочитам ширина при нът 42мм и разстояние от Е до Е 35-36мм. При бридж - 52-53мм. За солови изпълнения с 1-2мм по-тясно.
    
   Материал на гриф - предпочитам нелакирани, независимо от какво дърво, стига да е твърдо, защото лаковото покритие рано или късно се протрива неравномерно и повърхността става нехомогенна като усещане. Любопитно ми е какво е усещането с графитен гриф?! Ако някой има практика с такъв нека сподели!
    
   Покритие на шийката - все ми е тая дали е гланцово, матово или друго, защото досега не съм имал усещане за улеснение или затруднение при свирене с всякакви покрития, може би заради нормалното овлажняване на кожата ми.
   Форма на шийката - За акомпанимент с пълни акорди предпочитам C Shape или D Shape по-тънки, но не прекалено. Не мога да дам в момента предпочитаните ми размери.
   За сола с бързи гамовидни пасажи освен гореизброените форми харесвам и Medium V и Soft V.
    
   Екшън - При употреба на акустична китара за акомп предпочитам по-висок екшън за по-силен звук без бъъзз.:
   1-ва стр на 12-то прагче 2,2мм, а 6-та 2,7мм. При 1-во прагче съответно 0,5мм и 0,6мм.
   За бързи солови изпълнения при акустична и ел. китари - под горепосочените параметри, но при преобладаващи бендове предпочитам около посочените параметри.
    
   Видове прагчета - За съжаление нямам богат опит с видове прагчета, защото всичките ми китари до сега са били с тесни и ниски прагчета, от които съм доволен, но и не знам как да се възползвам от различните им параметри. Бих помолил да ме просветлите по този и други от посочените до тук параметри!
   Прилагам и линк за информация към повечето от посочените параметри
   https://www.google.bg/search?q=radius+of+guitar+fingerboard&client=ubuntu&hs=Ts5&channel=fs&tbm=isch&imgil=K-IGNy3pG40asM%253A%253Bi57wHG6fKyY_OM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww2.fender.com%25252Fexperience%25252Ftech-talk%25252Fwhat-is-fingerboard-radius%25252F&source=iu&pf=m&fir=K-IGNy3pG40asM%253A%252Ci57wHG6fKyY_OM%252C_&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D#imgrc=K-IGNy3pG40asM%3A&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D
  • By vasilena0901
   Здравейте!
   Имам класическа китара. Вчера й се скъса първа струна. Вкъщи намерих метални струни, но съм чувала, че изкривявали грифа на класическата китара.
   Живея в малък град, където няма музикални магазини. Сложила съм само първа струна /металната/ и останалите са си найлонови. Усеща се разликата, но съм само любител и не ми пречи толкова. Скоро няма да пътувам до голям град.
   Просто искам да питам дали нещо ще стане на китарата ако свиря с една метална струна.
    
    
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.