Jump to content
Българският форум за музиканти

Контролер само с врътки и фейдъри (без клавиши)


CyberGene

Recommended Posts

Може би е добре да опиша какво искам. След дълги години на консервативно свирене само на класическа музика и джаз на акустично/дигитално пиано (които никак не са ми омръзнали, даже напротив), искам да си намеря още някакво музикално хоби - чисто за личен кеф - затова се зарибих да се науча да създавам електронни звуци и да композирам електронна музика. На първо време това :)
 
Струва ми се добре да започна от основите. Попрочетох това онова за аналоговите синтазатори и принципите на subtractive синтезиса (VCO-осцилатори, филтри, ADSR-envelopes, LFO-модулатори и т.н.), както и за другите видове синтезис, но за това по-нататък. Бях решил да си купувам истински аналогов или виртуално-аналогов синтезатор, като бях на крачка от това да си поръчам Behringer DeepMind 12. В крайна сметка за домашна употреба би било overkill :)
 
След това прецених, че има предостатъчно софтуер в днешно време, а няма да свиря наживо, така че по-добре просто да си купя MIDI-клавиатура с врътки и контроли и да ползвам софтуер. Примерно Apple Logic Pro X освен, че е доста готин DAW, си върви с много синтове и инструменти за създаване на почти всякаква музика. Изчетох до корици целия интернет по отношение на MIDI-контролерите с меки клавиши и почти поръчах AKAI MPK-249, само дето намерих няколко мнения, че за хардкор пианисти като мен не съществува мека клавиатура, която да е задоволителна :) И че щом не е за живо свирене, няма нужда от меки клавиши, т.е. мога да си ползвам твърдата клавиатура на дигиталното пиано.
 
Та стигаме до това, че май ми трябва просто някакъв контролер с врътки, който да мапна към съответните контроли на виртуалния аналогов синт. Не откривам почти нищо такова. Например това:
9733645_800.jpg
DJ Techtools Midi Fighter Twister black
 

 

или това:

7435912_800.jpg

Novation Launch Control

 

или:

10044893_800.jpg

Behringer X-Touch Mini

 

Но ми се струва, че всяко от тези е предвидено май по-скоро да е нещо като миксер за тракове, а не толквоа контролер с модулатори за аналогов тип синтезис.

 

Приемам съвети всякакви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези неща са по-скоро DAW контролери, за синтезиране на звук не съм сигурен, че ще ти трябва каквото и да е от това. Може би първото до някъде. Повечето софтуерни , а и хардуерни синтове, имат страшно много параметри и най-вероятно няма да ти стигне един такъв контролер. Ако искаш рънтайм да променяш някакви стойности, например cutoff, resonance има смисъл. Но пак трябва да видиш колко и какви потове ще ти трябват. Имаш ли нужда от on/off бутони и т.н.

А и имай в предвид че колкото повече врътки, толкова по-трудно помниш кое за какво е :) И ти трябва място да си слагаш подсещанки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за многого врътки, които нямат надписи си го мислех и аз, а с паметта съм ужасно зле... Почвам да си мисля, че един не много скъп виртуално-аналогов синтезатор от тип Микрокорг или нещо такова не е чак толкова лошо решение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се дали не е най-удачен вариант да си ползвам iPad-а с подходящ софтуерен синтезатор, например Moog Animoog, Moog Model 15 и малка клавиатура например CME Xkey Air 37. Предимството е, че всички контроли на синтезатора са директно на екрана на таблета. Само се чудя как мога да създавам музика с всичко това, предполагам в GarageBand, но досега не съм ползвал, явно ще трябва да попрочета :) Рафо, ти май имаше тема за мобилно музициране с айпада, ще я потърся.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно можеш! Аз ползвам точно тази клавиатура но не знам дали ще ти допадне на пипане. А и е малко голяма, не се побира в раницата с лаптопа :) нищо, че изглежда малка.  

Като софтуер имаш много избор, аз препоръчвам Korg Gaget, това е най-доброто според мен, но няма още възможност за запис на аудио. Другото добро нещо е GarageBand. Това са си отдлени  DAW. Има и самостоятелни синтове, като Thor, Animog, Nave, iPolysix, iMS-20 и всички класики на KORG.  Тях можеш да ги плъгинваш по различни начини в Гаража и да ги записваш като аудио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рафо, точно преди да вляза да ти прочета мнението вече я засилих клавиатурката от Томана за насам, така че е късно :D Няма проблем, ще ми допадне, аз си имам дигиталното пиано, а това ще е за играчка, няма да свиря Шопен на него ;) Почвам да те тормозя за съвети за айпад музициране, ама това по скайпа :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

........Behringer X-Touch Mini

 

Но ми се струва, че всяко от тези е предвидено май по-скоро да е нещо като миксер за тракове, а не толквоа контролер с модулатори за аналогов тип синтезис.

 

Приемам съвети всякакви :)

 

 

По-скоро миксер на тракове е BCF2000 (от бая време работя с един такъв), но и той има предостатъчно опции за програмиране на всяка врътка или плъзгач.em_bhr-bcf2000_top.jpg

Щом си решил да работиш със софт-синтезатори и държиш да бъде само с врътки, може да разгледаш BCR2000, който също има доста гъвкавост в програмирането и пренасочването на различни контроли.

 

BCR2000_P0245_Front_L.png?

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Тези двата са класика, единствения проблем е че са модели от преди над 10 години, но реално погледнато са се доказали. Мисля, че второто би свършило добра работа, има и място за надписи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за съветите за контролерите с врътки. Но се отказвам от такова решение. Ще цъкам с iPad, поръчах си CME Xkey Air 37, а снощи си взех iPad-приложението Moog Model 15, което е страхотно! Препоръчвам го. Обмислям и Animoog, но не съм сигурен все още каква е разликата между тях, така че ще чета. Разцъквах за малко и GarageBand за iPad и изглежда доста интуитивен, отделно че към него има и доста вградени синтове, но не съм сигурен доколкото е удобно спрямо цъкане на Мак. Конкретно с Moog Model 15 се оказа много удобно на екрана да имам всикчи врътки и да ги контролирам, така че това определено е голямо предимство. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този Moog Model 15 ми е интересен и на мен, но не виждам да го има като VST, а не си представям как се вписва в стандартно DAW workflow?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жалко е, че го няма като VST наистина. Доколкото разбирам на айпад уъркфлоу-ът е, че такива инструменти минават през някакво Inter-App Audio, което просто за момент превключва на конкретното приложение, в случая Moog Model 15, ти свириш с МИДИ-клавиатурата, а аудиото се прихваща от съответното друго приложение и се записва. Но не виждам да мога да секвенсирам, т.е. да запиша МИДИ ноти... Но аз цъкам с GarageBand от вчера, така че сигурно има някакви начини, Рафо може да даде повече яснота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и плъгини за iOS, но програмите, които работят с тях са малко, както и самите плъгини. Cubase знам, че работи с плъгини но май няма много.

 

Друг  вариант е да пратиш MIDI от компютъра в iPad-a и да запишеш аудиото излизащо от iPad-а, което е най-близо до плъгин.  Тук ти трябва или MIDI интерфейс или имаше някакви програмки за предаване на MIDI през синхронизиращия кабел, които не съм пробвал и не ги помня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off/ Не знам за вас, но на мен винаги ми е било по-удобно да пипна нещо реално като плъзгач или потенциометър, отколкото да да местя с мишката някакви виртуални. Може и да изглеждам малко старомоден, но винаги съм го предпочитал когато смесвам или контролирам нещо в реално време...пък после винаги мога да си допроменя постфактум с мишката нещо, дето в реално време не съм успял да го направя както ми се е искало. :music:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е за професионални цели или живо свирене, със сигурност е за предпочитане истински хардуерен контрол :) Аз просто искам да си поиграя със синтезатори и да разбера как функционират, евентуално може и да запиша нещо, което да пусна на жена ми :D За момента съм минал с 30 Евро за софтуер (айпада не го броя, защото го ползвам и за други неща). Налях доста пари (почти 300 Евро) за тази фешън клавиатурка, но мисля, че спокойно можех да мина с дигиталното си пиано като МИДИ-контролер или дори с клавиатурата на екрана. Ако трябваше да купя приличен хардуерен синт, нещата започват от поне 1110 Евро (DeepMind 12), преминават през 1500 Евро (Nord Lead или други виртуално-аналогови клавири) и стигат до 3000+ Евро за истински аналогови синтове като Moog, Dave Smith Instruments и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.