Jump to content
Българският форум за музиканти

Микрофон включен в компютър


Boby1024

Recommended Posts

Здравейте,

Реших да записвам вокали с компютър. Купих RODE NT1-A и преамп на BEHRINGER след, което го включих в саунд картата. Тя е ASUS XONAR STX.

Спрях всички климатици, телевизори, радиатори и т.н. каквото се сетих;)
Обаче компютърът шуми. Освен това се чува едно леко бззз..., което ме вади от равновесие и се чудя дали е от саунд картата.

Въпросът ми е следния:
Има ли шанс да го няма това бзз... и дали е от саунд картата?

Когато включа слушалките директно в преампа няма бззз...
Ако използвам външна звукова карта ще се промени ли нещо?
Миксер вместо преамп по-добре ли е?

Въобще .. едно си представях, а то какво стана...
за звукоизолиране и звукопоглъщане въобще не говоря.


Помощ!;))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко може да е. Кабели, устройства. Микрофона ако е нов може да го изключиш от съмненията.

На мен така и не ми става ясно тоя шум къде го чуваш? На слушалки ли, на монитори ли, от компютъра ли, кое как си свързал? Какъв ти е преампа точно колко гейн си му дал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл във форума колега. :) Въпросния бъз за който говориш е т.н. Ground Loop, с две думи по веригата от компютър, микрофон, преамп, интерфейс, миксер и каквото още си включил се образува втори кръг с честота 50Hz, обикновено причината е лошо заземена ел. инсталация или липса на заземяване. В нашата страна се прави защитно зануляване, което играе ролята на земя, но темата е дълга, може да почетеш, инфо бол. Хардуерното решение на проблема е DI Box с Ground Lift функция, като правилото е пасивна техника - активен DI, активна техника - пасивен DI. Софтуерното решение е по-скоро за заглушаване, но не отстраняване на проблема, с ноч еквивалайзер режеш 50Hz и хармониите му до към 500Hz, т.е. 50, 100, 150... до 500. Нещо подобно трябва да се получи http://i68.tinypic.com/2146xiu.png , това може да го направиш с който  и да е free EQ от нета. За шума е много относително, напиши какви кабели ползваш и как точно си свързал техниката като схема. Можеш да сложиш нойз гейт, ако шума не е много силен, друг вариант е Waves Z-Noise плъгин за постпроцес на аудиосигнала. В момента и аз се боря със същото нещо... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ground Loop се получава не само при липса на заземяване или грешно окабеляване. При кадърно направена трипроводна инсталация също може да се получи.

 

Освен това има и други източници на разни шумотевици и брумове и т.н. гадости. Просто "земята" навсякъде е "мръсна" заради многото източници на смущения, които имат свойството да се прокрадват в аудио техниката. ;)

 

 

А това за активно-пасивната зависимост при използване на DI Box за първи път го чувам. Откъде е това инфо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За активно-пасивната зависимост също съм чувал из разни клипчета в Тубата. Идеята е следната - когато инструмента има вграден прдусилвател (клавир, китара с активни адаптери и т.н.) да се ползва пасивен DI и обратното - при пасивен източник, активен DI. Аз също не разбрах къде се проявява този шум, можеш да пуснеш един тестов запис от микрофона, да чуем дали присъства в него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Малко страничен въпрос, по заглавието на темата, но не по темата :D

 

Купих си за 10лв един най-прост микрофон да го ползвам за скайп. Обаче се оказва, че Mac Mini-то има само линеен вход, който не е микрофонен вход, т.е. не е активен. Кво да направя? :D Вариантите са да купя USB-микрофон или да направя пасивния микрофон активен. Кое е по-евтиният вариант? Подчертавам, че ми трябва само за скайп :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-прост USB микрофон за скайп за мен е по-доброто решение (спестява доста чуденки и шумове) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.