Jump to content
Българският форум за музиканти

Много слаб сигнал


Recommended Posts

Имам китара Cort Viva Gold 1 и китарата има прекалено слаб сигнал.. Имам Стратокастер с единични адаптри и тя има двойно по силен сигнал от хъмбъкърите на корта..Понеже не разбирам толкова от електроника и си нямам на идея как да я оправя.. В моя град няма и лютиер който да я види.. С мултиметър проверих дали не е от адаптерите но те показват около 11,5k. И си мисля че не е от тях.. Дадох я на майстор който провери компонентите в китарата дали не са развалени но той ми каза че им няма нищо.. И си мисля, че е нещо от запояването или от кабелите.. Намерих схема на Cort X1 която е абсолютно същата като на Viva Gold..

http://www.cortguitars.com/uFiles//product/100/schematics/X-1%20DX,X-1%20DFR.pdf

 

Ако някой може да ми помогне стъпка по стъпка кое след кое и къде да се запои ще си ви много благодарен.. Ако не ще търся други варианти.. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако сигналът е наистина много , много слаб мирише ми на погрешно свързани бобини на хъмбъкерите, не са сфазирани правилно. Според схемата са с двупроводен извод и няма пряк достъп до междинната точка, т.е. мястото на връзка между двете бобини на хъмбъкера. Ако може да се стигне до нея, а тя най-вероятно е под един-два слоя изолираща лента би могло да се опита да се свърже едната бобина наобратно. Все пак това обаче си иска известен опит и е добре да се направи от човек който има умения в електрониката и свободно време, разбира се :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ми казваш бе проблема може да е в адаптерите?

Меря съпротивлението на адаптерите и показват около 11,5k.. Правя го по това видео : 

За един хъмбъкър би трябвало това да е нормално нали?

И въпреки това може има проблем в тях както ти казваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, двете бобини трябва да са свързани във фаза по променлив ток. Ако са обърнати  противофазно активното  съпротивление си е същото, то е постояннотоков параметър и  не зависи от посоката, но променливотоковите сигнали в двете бобини взаимно се унищожават и в идеалния случай нищо няма да се чуе. На практика обаче тези сигнали не са напълно еднакви и се чува слаб, силно "изтънен" и дрънчащ звук. Все пак това са ми само предположения. И двата адаптера ли се държат еднакво? Ако се разпоят от ключа и се включат директно към усилвателя какво се случва? Защото може да се окаже и проблем в останалата част от схемата- превключвател, кондензатор, потенциометър, нещо такова.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работата е там че когато меря само пикъпите си показват нормално съпротивление около 11,5k..Когато обаче меря през жака показва 0.11 или нещо от сорта..

На фендер страта меря по същия начин и си показва около 5-6 съпротивление.. 

Това ме нявява на мисълта че проблема е нещо в свързването на китарата..Но ако е така както ти казваш ще мисля варианти..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Измервайки съпротивлението на изхода "вземаш предвид" и контролите на китарата - суичове/потенциометри...
 
Ако знаеш точно кога какво е включено може да се измери, де. Примерно щракалката само на бридж хъмбъкер, волюмът най-усилен, без сплит койл - трябва да ти даде пак около 11к (или колкото е твоят бридж пикап). Но ако щракалката е в центъра и са активни два хъмбъкера резултатът на изхода може да е към 4к (ако некът е 7к). Май... ;)
 
Ако стойностите са много странни (като това 0.11к) може да има зацапан/прецакан суич или потенциометър или жак... Ако имаш контактен спрей мини всичките места на контактуване с него, помага.
 
Вземи предвид и нещата, които написа univox!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много вероятно е, да е нещо по свързването. Ако си от София, можеш да пишеш едно ЛС, да погледна някой уикенд.

Иначе, схеми на свързване има колкото искаш (а и ти си дал такава), но ако не можеш да ги четеш, по-добре дай на някой, да я оправи.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо време опитай да повдигнеш адаптерите по-близо към струните.Китарата ти е със доста аеродинамична форма и със доста тънък корпус ,което ме навежда на мисълта ,че е изключително лека като тегло.Ниското теглото от своя страна отнема от ниските честоти и силата на звука.Ако си сложил и тънки струни (8-ци или 9-ки) то силата е силно компроментирана.Мисля също ,че този модел има койл тап чрез

пуш -пул тон потенциометър.Може да видиш дали братята китайци(корейци/индонезийци) случайно не са запоили наобратно пуш-пула и да е хъмбъкър във горно положение и сингъл във долно.

Това става като издърпаш навън копчето за тона(все едно искаш да го изкараш ,но не толкова силно).

https://www.youtube.com/watch?v=YaQlmbgTyF8

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)
Kитараta я бях купил от MMG Music, но беше с слаб сигнал а е уж чисто нова от складовете и хора я били пробвали и НИЩО Й нямало! Като им казах ,че има проблем почнаха да обвиняват мен за тяхната грешка предлагат докато са у тях парите да им пратя китарата без наложен платеж, при положение, че нямам гаранционна карта (на 250км съм от тях) не искат да им я пратя с наложен платеж да си я поправят, пратят и да платя. Пробват да пробутат на някой, който НЕ РАЗБИРА! Правят ми се на отворени по телефона,затварят ми,обиждат.. при положение ,че са в грешка.. Факт ,че китарата имаше дефекти за това има 2 варианта или са я продали с знанието, че има проблем или са невежи и в двата случая не е коректно! Успях да върна китарата с много излишни нерви и от двете страни човека отсреща ми се правеше на голям моралист вместо просто да си върши работата както трябва ... да допълня купих си Viva Gold 2 от една жена в Пловдив от OLX (на по ниска цена и с калъф) и РАБОТЕЩА!!!

Редактирано от gosho0814
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно е била чисто нова (което не отменя възможността, да има дефект). Аз познавам лично хората от MMG, не ми изглеждат измамници и не знам, защо се е получило недоразумение. Възможно е също, дефектът да се е появил по време на път, ако китарата е пътувала (този род проблеми не са някакъв сериозен дефект, който се отстранява трудно, а може и да не са му обърнали внимания в магазина, поради ред причини).

 

Радвам се, че си намерил по-добра оферта - най-важно е човек, да е доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде не ги плюйте ,и аз ги познавам от магазина,всяка китара секънд хенд се преглежда и се поправя,ако има дефекти по електрониката,освен това настройки тръс-род и т,н,а това ,ако е била нова в кашон може и да не са я проверявали,а лично видях как господин Балев тези дни(е знаете кой е, и усилватели прави)как ровичкаше и замерваше на някаква китара да намери проблема в електрониката - може и тази да е била (тихичко псуваше китайците.. :) )

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то иначе купувачът трябва да е хванат от гората.Да си купиш нещо без да си го пробвал,трябва да си много голям оптимист.Да се интонира китара от 300 лева,да няма фалшиви тонове,равни прагове,добър нът,даже и с фиксиран бридж да е е трудна работа.Да приемем,че тези работи са наред следва окабеляването с възможно най смотаните кабели и спойки.За да излезе с печалба от магазина,трябва да е влязла в него,като подарък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така за тези дето ме нападат просто казвам Факт от опита ми с тях! Евтим сериозно ли ми казваш, че по пътя е възможно да е станал слаб сигнала!!!!!!!!!! Вместо "компетентните" хора да си свършат работата трябваше да ангажирам майстор с тези глупости,като цяло гледам да не се карам с хората ,но това беше просто много нагло купих китарата и не работеше и човека отсреща ме псува и най-нагло да ми затваря телефона. Няма да се обяснявам има причина да не съм доволен не сте били на мое място, че да ми казвате едва ли не какво е станало а и темата е приключила!

Редактирано от gosho0814
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и да пишеш без толкова много удивителни. При студена спойка е възможно, проблемът да се появи именно по време на път или при наличие на други вибрации. Не мога да знам, така ли е станало или не, просто казвам, че е възможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^е не че нещо, ама ако си ангажирал "майстор" и той не я е оправил, че и не е открил проблема

(но все пак я е бъзикал доволно), и после си се обадил в магазина и със скандалджийския тон от постовете ти по-горе

си им искал сметка... gosho нула осем четиринайсе, и аз бих ти треснал телефона :)

 

Нищо лично :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.