Jump to content
Българският форум за музиканти

Ставам ли за пеене?


kwotsen

Recommended Posts

kwotsen, гледай сега,

 

(с това се обръщам и към Куотсъна и към всеки, който го човърка сериозно да прави нещо, но не се счита за добър, или няма възможностите в момента)

(също ша ма прощавате дето изписвам роман, но гледам да съм максимално ясен, щото с уважение към всички тука, ма смятам че някои от вас са малко по-сурови с момчето, пък това че е малък и начинаещ, незначи да си зареже мечтите)

 

Това което съм издраскал по-долу е мойто мнение, плюс насоки какво да правиш.

 

Минал съм през твоя път. Единствена разлика беше че мен тайминга винаги ми е бил добре, за което във втори клас са виновни ромчетата от нашия клас дето ме запалиха да тракаме ритми с китка и юмрук по чина. Що кожа от кокалчета съм оставил по чиновете не казвам, но то друга тема. Нещо ич не ми стана ясно за твоя тайминг и аудаситито, ако си се опитвал поотделно да пееш без музиката - засега не опитвай. Аз малко по-късно захванах музика, но имах време да се изложа по няколко начина, затова ще ти кажа няколко съвета от патило.

 

Начи първа точка - ако наистина имаш желание за това да пееш, още повече си едва на 13г, не се оставяй нищо да те спре! Тука съм много сериозен. Един колега по-горе каза че всичко се развива, но сме по-добри все пак в някои неща по рождение - да, така е. Но ако точно това е нещото, което най-много ти харесва, тегли една майна на всичко друго, кой каквото да ти говори го слушай само с 1 (едно) ухо. Подчертавам само с _едно_ ухо. Някой хора все пак ще ти кажат нещо градивно и полезно. Верно, ще ти се наложи да имаш и редовна работа, за да се издържаш, но не допускай това да те отвлече напълно от мечтите ти.

 

Аз в момента съм родител, имам син, доста по-малък е от теб, но бих му казал същите неща, точно защото аз нямах нито тия възможности, нито подкрепа.

 

Помни - мотивацията е най-важното нещо което имаш, не се давай да те отказват. Може по-рождение да си супер добър инжинер, математик или друго - ако то не ти харесва, няма никакво значение че си добър, защото никога няма да станеш много по-добър в него, просто защото няма да ти е приятно и няма да искаш да го правиш. Това го заявявам съвсем отговорно, защото съм компютърен програмист професионално от около 13г (непрофесионално от повече). Имам читава кариера, бачкал съм в готини компании и всичко това съм го правил само заради парите. Сега като се обърна назад и виждам единствено пропиляно време. Майната им на парите. Ходя на работа и правя неща, които не ми харесват, съответно нямам никакво желание да уча нови неща, съответно от няколко години не прогресирам по никакъв начин (заплатата отделно - самопромотирането винаги ми е било страст ^_^ ). Все пак като тийнейджър мога да кажа че опитах, но нямаше такива възможности, нито имах подкрепа. Накратко ще кажа - към 4ти клас _сам_ се записах на трумпет, на 10ия урок баща ми ми забрани да ходя. Нямаше как. Към 17г исках да съм барабанист и това най-много ме държи - еми незнаех къде да търся. Са някой ще каже "музикалната", да де ма за мене товва беше специализирано нещо, за което трябваше години подготовка. Звъннах един ден на Димитър Ковачев, в една пауза докато водеше в радиото и той ми даде телефон на барабаниста на Ер-малък. Видяхме се, но той пък ми каза "ако нямаш барабани немога да те уча, щото на моите не давам". И бях дотам. Днес си вися в нас с барабани, няколко синта, дръм машини и няколко други играчки и те прашасват, защото денем съм на работа а вечер трябва да си гледам семейните задължения и детето като заспи нямам енергията за нищо (а и сме в не-голям апартамент, та трябва и тишина). Сега се опитвам да се стегна и след работа в офиса вися по час с гумена подложка за упражнения, палките, метроном и дъня празния офис. Голям кеф. Жената киселее в нас че закъснявам, но това е истината - трябва да правим това което ни влече, иначе губим нещо в нас и то не се връща, защото времето лети.

 

Отделих много за мотивацията, просто защото тя е главния фактор да направиш нещо. Сега уменията, щото и без тях не се стига далече.

 

Начи не ми стана ясно каква е тая работа с аудаситито и тайминга ти и не ме интересува. Записа не е важно че не е с добро качество, важното е че не показваш основни неща - не си в такт и не си в тон. Това не е страшно - учи се.

 

По-лесното за мене е такта. Най-евтин вариант - слушаш си на телефона любими песни - Корона с нощта е добър пример - стандартна бързина. Слушаш само барабанчето - бум, бум, бум, бум - всичко което правиш е - с крак си тактуваш. Може и с ръка по масата или коляното. Толкоз. Не я слушаш мацата как пее, нищо друго не слушаш. За песнички за тактуване препоръчвам само три стила за начало - Евроденса от 90те (Corona, Masterboy, Capella, La Bouche и Culture Beat), диското от 80те (най-лесно би било с Radiorama - те исползват особено бавни ритми, може и Modern Talking, C.C.Catch) и ПОЛКА  :metalist:  Дори може с полка да почнеш - по-проста музика от тая като ритъм не съм чул. Пишеш в тубата "polka" и търпеливо сядаш да тактуваш (аз съм особено голям фен на полската съвременна полка, особено като застигна средата на шишето водка, но то друга тема - приятна чалгия е - препоръчвам като начало Duet Karo - тая песен рулира https://www.youtube.com/watch?v=ZluKD02--mk  :metalist: ). Моя учител по хармоника все ми цитира някакъв който казвал че темпото се възприема на 2 нива преди да започнеш да свириш - първо минута-две само седиш отпуснат и слушаш метронома без да гъкваш и мърдаш. После започваш да тактуваш, примерно половин минута (примера е с брой тактове или барове, ма сега няма да обяснявам подробности) и после започваш да свириш. Нещо такова беше. Ти примерно Короната вземи слушай песента до средата, само барабанчето, после тактувай, после я пусни отначало и тактувай отначало. Нещо такова. Българска народна музика и чалга не се опитвай да слушаш сега. Имаме хорА, които използват сложни ритми, а чалгата - повечето от нея е базирана на ромски ритми и ако слушаш барабаните какво правят, някои от тях увъртат по начин, който може да те обърка, особено фоновите малки барабанчета в някои кючеци. 

 

Ако не се ориентираш кое да слушаш, честно намери си метроном. Има такива приложения за телефон и компютър (нямам спомен дали аудаситито имаше вграден). Аз съм леко консервативен за тия неща и предпочитам да имам външно устройство, защото де да знаеш телефона ти дали не е затлачен в момента или компа, случва се единия от тактовете да се провлачи - дразни ме (ама много ме дразни). Метроном можеш да си купиш от музикален магазин или интернет или от някой на старо. Електронните са много удобни. Аз имам тия двата по-долу, видеата аз съм ги правил, прощавайте инглиша, но съм ги пуснал за масово гледане, затова не са на Български. Може да видиш какво представлява метроном, горе-долу как се ползва и какви други функции има (поне от обща култура).

 

Ето ти най-простия възможен електронен метроном (линка е видео да го видиш в действие) - става, има щипка да го защипеш за дреха, но звука е доста слаб и когато съм вънка слагам качулка и го защипвам за качулката, за да го чувам (няма извод за слушалки). Най-готината екстра му е мигащата лампичка. Немога да кажа че е удобен обаче, но като за първи метроном особено за съвсем начинаещ си е супер:

 

https://www.youtube.com/watch?v=mvaFGmo1-V8

074ede1f5a26bbca01be7040dee77735-320-80.

Този е по-добре, но нямам представа колко струва при вас. Пак - и той не е скъп, но и аз го взех с намаление от един магазин в града, учителя ми по хармоника също използва този, мога да кажа че играчката е супер-бижу! Много съм доволен - в пъти по-удобен и лесен е от по-горния, всички функции са направени много приятно за ползване, звука е достатъчно силен - понякога се упражнявам вънка близо до улица (плюс че има врътка за силата), има извод за слушалки, вградено краче за стойка и дупка за въженце (понякога си го слагам на врата). Недостатък - няма лампичка и в тъмно не се вижда изобщо (понякога се затварям да се упражнявам в колата и ме дразни да пускам светлини, та обичам когато нещата могат да се ползват на тъмно):

 

https://www.youtube.com/watch?v=ifqHFxbv2EM (в това видео освен това и сравнявам двата метронома)

 

KorgMA-1.JPG

С метроном няма как да се объркаш - всичко което той прави е да клика. Обаче метронома е един много, много полезен инструмент за всеки който се занимава поне малко с музика. Преди да почнеш нагласяш темпото. Бих ти препоръчал по избор темпо между 40 и 55 BPM. Мен лично по-бавните много ме изнервят. На всеки клик тупваш с ръка или крак някъде. Това го правиш всеки ден по поне 10мин. Твойто тупване трябва напълно-напълно да съвпадне с клика от метронома. Ако тупнеш преди метронома да е кликнал или след като е кликнал, това е неточност. Трябва да си точен. Това е положението. Постигаемо е, но трябва търпение.

 

Толкоз. Въпроса с това да си в тон е по-сложен и няма да го разисквам, защото нямам никаква идея как да ти го обясня с думи. Трябва ти някой да седи до теб и да те коригира. Може да си дръпнеш програмка-пиано и да се опитваш да натискаш един клавиш и да пееш "мооо", но истината е че ако нямаш слуха да разпознаеш какво чуваш като кажеш "моо"-то, няма смисъл, ако си сам. Затова тука няма как да минеш без учител. За такта иди-доди може сам да се упражняваш, никакви проблеми, но за фалшиво пеене, няма как - учител и това е.

 

Другото което ще ти кажа - не се опитвай да пееш на Английски. Само Български засега. Произношението ти не е добре и резултата не е добър. Не го казвам да те откажа - ходи на уроци и всеки ден по 1 час слушай новините на слушалки по BBC или CNN. Слушай радио-новини, има новинарски радиа, не за друго, защото картинките отвличат вниманието. Сериозно - това ще те оправи доста. Но ти трябва и учител по Английски. Не е проблем, ти ще си го оправиш това, но засега в близките 3г карай само на Български. Аз примерно 7г живея в Канада и произношението ми пак не е добро - на видеата по-горе си се чува. Второто видео е 2017, но пак ми куца. Бих опитал нещо на Английски, но предпазливо.

 

Последно - интонация - това може да ти дойде малко в повече, така че казвам само накратко - когато някой пее, слушай го с каква интонация пее - дали е весел, приповдигнат или е тъжен или е ядосан или просто строг или е безизразен като робот - човека който пее се опитва да изрази чувство и да го внуши у слушателя. Ако той пее весело, на абсолютно същата музика не е добре ако ти звучиш безизразно. Коригирай го това. Ако правиш собствен кавър и искаш да преправиш нощта на короната като готик-балада, тогава - да. Обаче ти не правиш това. Така че само една дума - слушай.

 

Толкоз. Не давай да те отказват. Имаш с какво да започнеш - слушай си музиката, тупкай си с крак/ръка. Ако си намериш метроном програмка или устройство - супер, само от полза ще е. И ако имаш възможност, се оглеждай за учител, но сериозно - преди учителя поне 2-3 месеца само си тупкай, за да пооправиш тайминга.

 

Това е. Действай и успех! Млад си, имаш ужасно много време да си отработиш грешките и ужасно много време да се възползваш от ужасно много възможности. Не ги пропускай.

 

Ей, добре че днеска баш нямам работа, отпускарски сезон алабала. Иначе и аз щях да ти се разпиша с обема на колегите  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм инжИнер и не съм пробвал на трУмпет, но за мен важи едно: Ни фащаш ли такта ут малък, устъй гу за другите.

Интересувайте се от приемен изпит в средно музикално училище...

 

Има хора които примерно пляскат по такта, но със закъснение. За еднакво закъснение говоря.

Слушал съм тъпанджия такъв. Просто е изнервящо.

Има танцьори /народни танци-това, което съм наблюдавал/, които си "тропат" със закъснение по "дефолт" :-).

Вари ги печи ги - те това чуват, усещат или каквото и да е там.

Има хора пеят с четвърт тон отгоре /нещо като "Грахчето на Слави/". Рядко съм чувал да се пее по-ниско. Не знам защо е така.... Когато пеят в дует са си в тон, но само с акомпанимент фалшивят... Аз също съм се хващал в това. Не знам как става но си мисля и се чувам точен, но на записа съм малко отгоре  :blush:

 

Метронома реално ти прави темпо. Може да слушаш метронома и да си точен, но само в твоите уши :-)

 

В крайна сметка с две ръце съм за това, всеки да прави това което му е кеф, без да пречи и натрапва на другите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм инжИнер и не съм пробвал на трУмпет, но за мен важи едно: Ни фащаш ли такта ут малък, устъй гу за другите.

Интересувайте се от приемен изпит в средно музикално училище...

 

 

 

Верно, ма и не си на щат в Берлин Филхармоникера. Приятели завършиха консерваторията и нищо - работят си редовни работи, нямащи нищо общо с музиката. А иначе брой грешките, не пречи.

 

Аз не съм и кандидатствал, затова не се слагам в никоя категория, но поне не троша хатъра на момчето. Като повечето деца е объркан. Той също няма да иде на Евровизия, нито ще подаде автобиография в "Светослав Обретенов" - иска да пее, нека си пее. Има за оправяне, не е страшно - малък е. Камара народ му начупи хатъра, вместо да му каже как може да подходи да си оправи нещата. Аз не твърдя да съм супер-прав, но поне се старая да го подкрепя и да му дам идеи. Докъде ще си ги оправи си е негова работа. Като не се занимава с музика от 6 годишен та голем праз.

 

Я модовете да кажат - тука форум за професионални музиканти ли е или за хора интересуващи се от музика? Да знам ако съм офф-топик да се коригирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте, отново да се разпиша. От няколко дни гласът ми преграква при всеки опит за пеене и имам чувството, че ми се образуват храчки, много е гадно и не мога да пея нормално песните. Преди със сигурност ги пеех по-вярно, а сега всеки втори тон ми е сбъркан зарад това. Опитах и чай да пия, и мед да ям, но не помага. Възможно ли е да имам певчески възли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И след 1 месец реших да си направя нов кавър...
Поздрав за всички дами във форума :)
https://www.mediafire.com/file/ezh2ugvdk9jdh1f/Nobodys%20Wife%20-%20Anouk.wav
Надявам се да е по-добре от предишните два...
Ама чувствам, че на запис гласът ми не е същия, звучи по-различно, някак си на живо ми харесва повече 
Няма ли как да го запиша така, както е на живо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама чувствам, че на запис гласът ми не е същия, звучи по-различно, някак си на живо ми харесва повече 

Няма ли как да го запиша така, както е на живо?

 

Уверявам те, че гласът ти на запис е абсолютно същия като на живо - 100% гаранция...и няма никакво значение дали ще го запишеш с микрофон за 10 лева или с такъв за 1000 - просто в първия случай качеството на звука ще е по-кофти, но гласът ти пак ще си е твоя. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен не питай, понеже от 20 години работя в студио, записал съм стотици песни, вкл. и няколко пъти тази на Анук и по тая причина вече имам професионално изкривяване, та може да кажа неща, дето няма да ти харесат. :music: 

Оставам обаче с впечатление, че от февруари досега не си ходил нито веднъж на вокален педагог, а просто си пееш вкъщи - така ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Точно така става, обаждаш се записваш се и отиваш. Вече в зависимост то финансите си избираш в читалище, в школа или на частни уроци при някой майстор. Това последното едва ли ще стане защото майсторите искат да имаш някакво ниво, но пък и не е хубаво да се прескачат етапи от развитието. За това запиши се в някое читалище или школа и действай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти да не мислиш, че ей така става да се отиде на вокален педагог?...

 

Що да не става...то си е техника, практика и натрупване на умения - при някои заемащи малко време, а при други много. Тъй като си в началния стадий, просто имаш нужда от специалист, който да ти изглади поне по-големите проблеми и да ти поразвие малко гласа, но всичкото това само ако имаш много голямо желание и търпение да го издържиш, понеже вероятно няма да има само пеене на песни, ами и солфеж, елементарна теория и т.н. Така с пеене сам вкъщи трудно ще се получат нещата без външна намеса и някаква систематика...то дори и след вокалния педагог, пак няма да пропееш като Орлин Горанов, но във всеки случай поне вече няма да го даваш толкова речитативно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Здравейте отново! Първо, благодаря на всички за вашите съвети. Да не си е помислил някой, че съм се отказал :) Няма такива неща при мен, аз съм си инат. Следвах вашите съвети и се постарах максимално да оправя и такт, и тоналност, като сега ви пускам два кратки записа, за да си дадете мнението за тях. Е, кратички са, ама колкото толкова. На две мои много любими песни. :) Това е единият:
https://vocaroo.com/i/s1mVPS2RV0LO
И това е другият:

https://vocaroo.com/i/s1qBJfzV9a4n
Да уточня, че не съм ходил на уроци по пеене, нямам пари за това, а и родителите ми не биха ми позволили. Всичко ново, което съм научил, е от прочетени статии, изгледани видеа и подражание. Дано да ви хареса. Аз лично мисля, че е по-добре от преди, но не съм професионалист. Очаквам вашето мнение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На този етап - за пеене в студио ставаш, за живи изпълнения - не. :singer:

Имам предвид, че в студиото човекът зад пулта, след записа "ще го изпее както трябва с твоя глас", докато на живо все още не е измислен толкова интелигентен tune-коректор, който да се справи с такава задача. А препоръките за вокален педагог все още са в сила, но щом вашите не ти разрешават, май ще трябва да изчакаш още някоя година докато станеш самостоятелен. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че е нужно толкова да се грубее... А за вокален педагог, ако вляза в хора на гимназията, може и да ходя там, което мисля, че е възможно, ако се постарая доста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.