Jump to content
Българският форум за музиканти

Тема за слушалки


CyberGene

Recommended Posts

Не видях да има някаква определена тема/раздел за слушалки, търсих уж... Ако има, дайте линк :) Имам конкретен въпрос, но мисля, че е и добър повод да си поговорим за слушалки, та ето, правя тема :)

 

Историята. Значи, имам

21j%2BK82G9hL._SL500_AA300_.jpg

Sennheiser HD-595

 

които си купих преди няколко години, за да свиря с тях на дигиталното си пиано. Взех ги на някакво безумно намаление, по препоръка от един американски пиано форум. Ползвал съм ги само за пианото, не съм слушал музика с тях. В офиса слушам с тапички от айфон, ама нещо ми омръзнаха. Донесох си 595-иците в офиса, оказа се, че са много добри за музика! Обаче колегите ме гонят, че много се чува от тях - отворен тип са :( И реших да потърся в нета за затворени слушалки, дето да са добри. Четох, рових, гледах клипове, накрая си купих

ath_m50x_2_sq.jpg

Audio Technica ATH-M50x

 

уж култов модел. Да, колегите не ме чуват какво слушам, но просто много дънят, някакъв бас, дето ме заболява главата от него... Отделно, че много налягане ми правят и ме болят ушите след по-продължително слушане. Но звукът им просто "не е моята чаша чай". Почна се едно голямо четене, чудене, маене... Накрая след много рисърч разбирам, че явно затворените слушалки винаги са така, от тях звук да не очаквам. И реших, че явно все пак ще трябва да си взема отворени слушалки, за да не правя компромис с музиката. През деня ще слушам по-тихо, да не преча на колегите ;) И така, след много четене по форумите, си взех култовите

square_list_zoom_hd_650_01_sq_sennheiser

Sennheiser HD-650

 

Взех си ги с идеята да поръчам и DAC/Preamp от нета (Dragonfly Red или Apogee Groove), защото са 300-омови, обаче се оказва, че всъщност Mac Mini-то си ми ги захранва без проблем, дори на 50% сила на звука на плъзгача са ми вече много силни. Страхотни са! Прекрасен звук, комфортни са ми, изобщо никакви оплаквания.

 

Та въпросът ми е, при това положение имам ли изобщо нужда от DAC/preamp? Ще усетя ли някаква разлика изобщо? В нета всички казват, че да, ама те хората са си някакви аудиофили, пък аз леко имам подозрение към твърденията на повечето аудиофили :D Затова и предпочитам мнения на музиканти.

 

Но лека полека почнах да се вманиачавам на тема слушалки, определено между изброените три модела усещам големи разлики, плюсове и минуси... Мания си е.

 

Иначе, вие какви слушалки имате, с какви дакове и усилватели ги ползвате? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sennheiser са си сериозна марка при слушалките. модела HD-595 наистина е добър, а HD-650 още по добър. Относно усилвател да , по добре се чува с него - като не става въпрос за сила на звука, а по скоро някак си по добра динамика ( ако изобщо мога така да го опиша ) се получава , както и баса е по добър. Най-лесно е да идеш в някой музикален магазин и да ги чуеш с усилвателя :) 

 

Аз лично съм голям фен на всякакви слушалки, но за съжаление отворени или затворени - всички големи модели не мога да издържа повече от 20-30 мин. След това започва да ме боли главата много. Отворените определено имат голям проблем със хората около теб. За мен лично решението беше слушалки от iPhone - новият модел но с 3.5мм жак 

 

54e334f0c48bb28c9936ca36620df74b-1200-80

 

 

звука им е доволно хубав ( според мен ) , малки са и не ме изморяват изобщо , мога да съм с часове с тях. Освен това около мен никой не чува. Е не се чуват като Зенхайзера ми - но за офиса са идеални. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В офиса бях 4 години с точно тези тапички, още са си там, перфектни са като за "безплатни" :) Преди да ме хванат лудите с тези новите два чифта...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много яка тема. Подкрепям мнението за Sennheiser - винаги са ми харесвали как звучат повечето им модели.

Сега, какво аз ползвам. Всеки ден с телефона - тапичките от снимката - вършат добра работа. Особено имайки предвид, че не искам да се изолирам напълно от звуците около мен.

Първите ми "про" слушалки - AKG K55 - както се казва: най-доброто като за "без пари". Затворени, нищо особено като звук, но пък достатъчно прозрачни.

След това се сдобих с едни стари Sennheiser HD545 - отворени. Звучат доста по-добре. До скоро ги ползвах предимно тях и все още влизат в употреба. Доста добра динамика и прозрачен звук.

Новият ми фаворит от края на декември - Beyerdynamic DT 990 PRO. Когато ги купувах ме предупредиха, че са 250ома и може и да имам нужда от усилвател. Реших да рискувам и да ги взема. На всички устройства, на които ги включих звучат прилично силно, така че не мисля да купувам усилвател (за сега...кой знае кога ще ме хванат лудите). За сега това са най-добрите слушалки, които съм притежавал. Кристален звук и много добра динамика. Стават и за слушане на музика и за свирене. При мен - на клавишни инструменти. Стават и миксиране, поне долкокото може да се миксира на слушалки. Човек може да се довери на това, което чува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна тема, наистина. Аз лично в студиото ползвам основно AKG K-271. Но за домашни/"офис" условия имам няколко други решения.

 

Преди време реших да взема безжични слушалки, на които вечер да гледам ТВ, без да преча на околните. Спрях се на модела Sony MDR RF855 RK2. Вършат много добра работа. Идват с крейдъл/поставка/зарядно. Изискват малко по-силен входен сигнал, но се справят много добре честотно. Не са върха на сладоледа. Имат един недостатък - бързо ме изморяват (не от звука, а от формата им). Нямат проблеми с дистанцията, дават ги до 100м обхват.

 

Малко след това, реших и взех втори безжичен чифт. който да ползвам с таблета или телефона (идеята ми беше да ги ползвам за спорт). Този път след доста ровене се спрях на един непретенциозен и лек модел - Sony SBH 60. Blutooth са, адски леки, и батерията им държи поне седмица. Ползвам ги основно вечер, като мързелувам след работния ден. Оказа се, че този модел адски ме изкефи. Свръх лек е, с малки габарити. Изключително удобни малки и меки дунапрени. И най-важното - качеството на звука е чудесно! Често прослушвам миксове на тях, след като дълго съм работил в студиото. Цената им е безобразно ниска за такъв клас (според мен) - 60 лв! Горещо ги препоръчвам! Аз лично останах доста изненадан и впечатлен от качеството на звука и ергономичността им. Мисля, че този модел би бил адски удачен за спорт, офис и от сорта. Звукът е доста балансиран - има достатъчно бас, със не преекспонирани високи, които да изморяват. Чудесен продукт, на супер цена. Ако ми се наложи - пак бих си купил такива, понеже се доказаха като качество, ергономичност и живот на батерията. Зареждат се през mini USB.

 

За слушалките тип "безплатни" няма да говоря - имам цели чекмеджета със такива останали от Нокиа, Самсунг и прочие :) Тези, които идват с телефоните/таблетите Самсунг хич не са лоши, но не ми се налага да ги ползвам често, заради жицата. Особено след като фаворитизирах Sony SBH 60 (blutooth).

 

Ако на някой му е интересно как изглеждат - моля:

 

Sony SBH 60 - Blutooth

sbh60-black-2000x2000-a9ff7d9d03bc1e1756

 

Sony MDR RF 855 RK 2

sony_mdr_rf855rk_2.jpg

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Beyerdynamic и от мен. След един суджук нелоши АКГта, вкл. и безжични, DT770 са ми ежедневните слушалки за свирене и слушане вкъщи. 

В офиса бяха тапички Sony, забравих кой модел, но си купувах от тях докато не ги спряха от производство и пуснаха някакви евтинии масови. Тогава получих едни Koss, които въпреки че не са на нивото на Сони са доста прилични за офисно слушане. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Данчо, стана ми интересно да рисърчна за тия Сони-та, но намирам съвсем други цени. В амазон Sony SBH 60 са 50 паунда (~110-120 лв), в технополис ги намирам за 140 кинта. Явно доста са ги вдигнали. Иначе аз за домашни цели ползвам ATH M50X и в момента чакам вече месец да ми доставят едни безжични тапички Meizu E51, за които ще драсна мнение като дойдат.

 

П.П. евала за темата, ще чета с интерес!

Редактирано от Trysth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jts_hp-535.jpg

 

JTS HP-535

 

Намерих ги за 50-уна (лв.). Китайчести слушалки, които обаче звучат много добре за слушане на музика, според мен, което ги прави идеални за места като работното (може би стават и за студийна работа, но аз ги ползвам вкъщи).

Единственият забелязан от мен недостатък е, че на някои усилватели, басът идва малко в повечко и става леко размазан, което налага някаква форма на еквилайзер в ниските честоти (малко, примерно -3dB).

На слушалковия изход на служебния компютър звучат екстра - богата звукова картина. Звучат ми много добре. Сравнявал съм ги с (вярно, малко поостарелички) мониторни слушалки на Sennheiser и ми звучат близко като качество, и много по-добре, да кажем, от мониторите на Behringer (които са евтини слушалки, но все пак - мониторни). Ако ги намерите на тази цена, просто няма какво да губите.

Кабелът в половината си дължина е навит на спирала като пружина, което може да мине за удобство, но мен малко ме дразни.

Не съм забелязал, да се чуват дразнещо силно "отвън", когато човек все пак не прекалява със силата на слушане.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, за да съм честен към ATH-M50x, за които се изразих кофти и излезе все едно са голям боклук, а всъщност толкова много хора ги харесват, трябва да отбележа, че основният недостатък за мен е определено повдигнатите ниски и високи, т.нар. V-shape. За повечето модерни стилове музика това звучи добре, особено за електроника. Но аз слушам предимно класическа музика (соло пиано, симфоничен оркестър) и ми идват прекалено напомпани, развалят малко реализма, не се чувствам като в зала, за което естествено допълнително допринася и това, че са затворени и малко дънят, губи се пространствения отворен звук, който имам при двата отворени чифта (HD-595 и HD-650). От друга страна изолират много добре външните шумове и са доста подходящи за носене на открито при голям външен шум (в автобуса, метрото, самолет...), както предполагам и от DJ-и, за които е важно в средата на данданията да си чуят следващото парче или там каквото точно правят. Без да съм имал възможността да ги сравня с други затворени слушалки, смятам, че просто затворените слушалки си имат специфики, които не са за всекиго.

 

Взех назаем един USB DAC/Amp (Dragonfly 1.2) и правих продължителни тестове с HD-650, сравнявайки как звучат с него и директно от компютъра (Mac Mini 2012). Може би все още не знам какво да слушам точно, пробвах с най-различна музика, пробвах с Chesky Records Guide to Critical Listening, разлика не чувам. Изглежда за момента няма никакъв смисъл да пръскам пари по DAC/Amp.

 

P.S. И което е по-интересно: изходът от компютъра е по-силен отколкото от ампа :) Може би просто компютрите на Епъл имат приличен предусилвател като за слушалки (в случая говорим за слушалки с импеданс 300 Ома). Отделно от това явно имат и доста приличен DAC.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^535 за които говоря горе, са в общи линии копия на Sennheiser HD-280. В MMG ги има понякога. Ако ти е любопитно, може да се видим, да чуеш. На мен ми изглеждаха като много съмнителен китайски боклук в магазина, но впоследствие останах доста изненадан от звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ATH-M50x са много популярни слушалки и за мониторинг и смесване, обаче според мен са малко прехвалени, защото не са неутрални. По-добри в това отношение изглежда са ATH-M70x и мой приятел много ги хвали, но са и подчертано по-скъпи.

 

При слушалките трябва да се има предвид една особеност. Равната АЧХ не съответства точно на слухова неутралност. Басите по принцип се възприемат и като вибрации с цялото тяло, което при слушане на слушалки липсва. За да се компенсира това, АЧХ на слушалките изпъква с до около +4dB в басовия регион. Във високите честоти пък има завал до около –10dB @ 20kHz за компенсиране на факта, че драйверите са пряко разположени пред ушния канал.

 

Аз използвам студийни слушалки HPH-MT7 на Yamaha и съм доволен. Сигнатурата е добра, особено в средите, чисти и детайлни са. Качеството на изработка е добро. Това е нов модел, от миналата година, а през тази излязоха и MT8 като наследник на MT220. Review 1 Review 2 Review 3

 

http://www.bettermusic.com.au/media/catalog/product/cache/1/image/498x/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/y/a/yamaha-hph-mt7_th.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моделът на JTS, споменат от Евтим е копие на конкретен професионален модел на Сони, не помня точното му означение. За цената си JTS са прилични като звук, но нищо повече, поне според мен. Имам един от първите чифтове, внесени в БГ и за 15+ години  употреба показват завидна издържливост. 

Харесвам Beyerdynamic, старите модели на AKG (до около 2002-2003 г), както и слушалките на Shure - не са особено популярни, но според мен са с отличен звук и здравина. Имам конкретни наблюдения над SRH440 и SRH840 и мога да ги препоръчам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камене, тези Ямахи много четох за тях и се чудя дали не сбърках, че взех Аудио-Техниката вместо тях. Чета, че макар и затворени, Ямахите са доста по-неутрални и съответно като за класика и акустична музика щяха да ми харесат повече и да не се наложи наливам още пари и в HD-650, за които ни най-малко не съжалявам, направо не мога да ги сваля от главата си от кеф, ама все пак си бяха хвърлени една грешна маса пари... Ама то за какво живеем  :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ямахата ги намирам и физически удобни за такъв клас слушалки; не водят до особена умора след продължително носене.

По отзиви, като сред сериозните загуби на средства бихме могли да посочим Denon AH-D7000, защото цялостната конструкция се оказва не особено надеждна, а при това не са и толкова неутрални. Подвеждащо е, че се описват като reference headphones. Цената им беше от порядъка на $500...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HD650 са разкошни слушалки, измежду май-добрите динамични слушалки правени някога въобще. Аз имах предишния модел, HD600. Вързани към качествен източник и с хубав усилвател за слушалки направо те пренасят в друго измерение. Открих неща на записите, които никога не съм знаел, че са там. По въпроса за усилвател, бих казал-да, един качествен усилвател определено ще ги отвори още повече. Качественият източник обаче е не по-малко важен. Ако ще ги ползваш главно за слушане на мр3 файлове, цялата работа леко се обезмисля. HD650 са слушалки с убийствена резолюция, които заслужават подаване на много качествен звук за да те замаят. Всичко зависи от човека и работата разбира се, но за мен са малко overkill за офис. Това за мен са слушалки, на които трябва да се насладиш след работа от качествен грамофон или CD-player и през хубав усилвател за слушалки, релаксирайки с чаша старо питие в ръка. Поне при мен е така. Толкова качествен звук би ме разсейвал в офиса, да не говорим за телефонни позвънявания...

 

Едни хубави затворени слушалки са по-подходящо решение за работа според мен. Beyerdynamic DT770 звучат доста балансирано и нямат типичния бумтящ, висок бас, характерен за много затворени модели, плюс са страшно удобни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.