Jump to content
Българският форум за музиканти

Тема за слушалки


CyberGene

Recommended Posts

Като се разговорихте за Сони и Сенхайзер се сетих, че и аз имам доста марки (общо към 15-тина чифта), които всъщност ползвам доста рядко - примерно когато се налага да чуя някаква суперпрецизна и тиха подробност в записа или пък когато просто искам да послушам малко и на слушалки. :greenangel:

 

От Сенхайзерите имам и от най-евтините....

 

c1ac9d5f3445053b.jpg

 

 

...и от малко по-скъпите (с откачащо се жакче като на колегата отгоре).  ;)

 

ca1993730a29b15a.jpg

 

 

А що се отнася до Сони слушалките - и от тях имам няколко. Повечето са ми останали от разни MD-рекордери или CD-плеъри, но тия дето съм си ги събирал целенасочено са една серия ретро слушалки от началото на 80-те, когато си бях купил DR-S4, които по онова време направо ме разбиха (в буквалния смисъл - при достатъчна мощност и бас в записа направо карат да вибрират черепните ти кости :D), та след тях по някое време се снабдих и с едни DR-S3, а съвсем наскоро попълних линията и с DR-S5...пуста фенщина... :music:

 

17fef00c0a214f31.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво ти е мнението за DR-S3? Аз ги имам, но са ми супер неудобни (за сметка на това Superlux HD330 направо ми заспиват на ухото) и доста рядко ги ползвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами мнението ми е, че са практически същите като DR-S4. :) Когато взех тия последните (DR-S5) си мислех, че и те ще имат същия саунд, защото всичките споделят един и същ корпус и едни и същи говорители, но реално се оказаха малко по-различни. Докато S3 и S4 дават по-изравнен звук, S5 звучат малко по-хайфистки и звукът им като цяло е леко по-рехав в сравнение с първите две. Нямам представа откъде идва разликата - от опцията за корекция на звука или от омажа, който е 14 ома спрямо 10-те ома на другите, но иначе и трите "свирят" с еднакъв убийствен бас...поне през усилвателя за слушалки, с който ги захранвам.

 

Що се отнася до удобството - наистина, не са много ергономични за дълго слушане, но мен не ме бърка, защото рядко слушам на слушалки нещо повече от десетина минути. А иначе дори и измежду най-евтините ми слушалки имам такива, които са доста по-удобни от тия Сони-та - примерно в тая тройка, която държа на снимката долу има 2 от най-евтините Филипси и едни диджейски HED, които нося тук-там по озвучавания, но и трите могат да се носят на главата доста по-дълго време, отколкото ония Сони-та...явно едно време комфортът на слушащия не е бил приоритет на всяка цена. ;)  Не че нямам и един чифт, които са още по-неудобни от тях и които ползвам само епизодично за мониторинг (понеже са със суперизравнен звук), но те пък не стават за слушане на музика за кеф, щото с тая равна лента кефът хич го няма. :P

 

9aa019b5612fa0fe.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи само да кажа, че по-гадни слушалки от Phillips не съм чувал.Имам едни и така стоят, за нищо не стават, нито за музика нито за филми, нито за игри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, има...на много по-гадни слушалки съм попадал. :) А филипсите от снимката са от възможно най-ниския клас и дори "свирят" добре за парите си, като терминът "добре" при свирене на слушалки винаги трябва да се приема относително, защото зависи от парите, които струват, а и от личните предпочитания и претенции на слушащия. :music: Тия двата чифта обикновено ги давам на деца докато записват песни, понеже особено на по-малките са им доста буйни ръчичките и неведнъж съм имал случаи на изпуснати слушалки или микрофони (на озвучавания)...и в тия случаи като знам колко струват съм доста по-спокоен. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой да е ползвал, виждал или поне да е чувал за кондензаторни слушалки? Спомням си, че преди доста години някой ми беше показвал такива слушалки, произведени в средата на 80-те год. в БГ, май че от тази лаборатория, която произвеждаше и други аудио устройства. Спомням си, че изглеждаха големи тромави, тежки, захранвани с голям и тежък блок, но доколкото си спомням звучаха доста добре в сравнение с някакви други американски или японски Hi-Fi слушалки, които бяха налични в момента. Смътно си спомням, че тази БГ лаборатория се опитваше да произведе и кондензаторни колони, но не съм сигурен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накара ме да се зачета за кондензаторни слушалки. Не намирам никаква информация, затова се чудя дали по аналогия с кондензаторните микрофони, които също така се наричат електростатични, не става дума всъщност за електростатични слушалки. Ако е така, такива има, макар че не са много масови, например японските Stax, американските Koss. Мисля, че и Shure имаха някакви елсктростатични. Би било интересно какво са направили българите. В тоя ред на мисли искам да кажа колко съм доволен от слушалките си Shure SRH840 отново! Най-накрая намерих затворените слушалки, които търсех (под 300лв). Супер удобни и с много хубав звук :) Разбират си от работата тия американци бе!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И пак по смътен спомен ще кажа, че си ги слагах на ушите - дебели, грозни, широки и тежки, но за съжаление нищо подробно не си спомням за тях, освен, че са произведени, (но непродаваеми у нас) в средата на 80-те години- но звучаха доста добре(относително) Технически терминологично може и да се наричат електростатични, но тогава ми ги дефинираха като кондензаторни. До колкото си спомням лабораторията, която ги произвеждаше се намираше в София близо до квартал Изток, където е сега КАТ, т.е. близо до метро трасето при Дианабад.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се , че и на мен са ми казвали за кондензаторни слушалки и аз поразрових нета .Намерих  такива на Sony :)  

Те  винаги са пробвали да наложат стандарти, които не придобиват особена популярност - бетакам, минидиск, магнетооптичен диск ... 

Колкто до лабораторията , за която Лими говори... През 90-те години ,имаше един магазин до метростанция " Сердика ( всички му казваха 'Самик " ) Та, оттам си купих едни микрофон на Солтън и продавачът ми каза, че ги правели някъде срещу КАТ.Също така , произвеждали и Лариус , и PA боксове за Солтън

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би Лими са го объркали с термина. В България имаше опити за електростатични слушалки( от типа http://www.head-fi.org/products/akg-k340-electrostatic-dynamic-headphones , а не кондензаторни. А лабораторията ръководеше (и разработваше нещата) Владо Балев - доста грамотен инженер. Още работи и произвежда ( Владо, не лабораторията :) )

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз след доста четене по чужди форуми си взех Presonus HD 7 от Musicstore в Кьолн за  34 евра.Нямаше голяма разлика в звука между тях и други прехвалени които са 5 пъти по-скъпи.

037964319.jpg?r=0

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китайците се научиха да правят слушалки :) Това са едни и същи слушалки със Superlux HD-681b и са си производство на китайците, които, както писа по-горе някой, правят драйвери и други неща за AKG.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да продължа с очерците :D

 

Значи поръчковият транзисторен усилвател, за който писах по-горе, дойде, слушам го от една седмица. Много качествено изпълнение, прилича на купешки, инж. Александър Цанков определено си разбира от работата. Както писах и по-горе, в него има вграден галванично изолиран от USB-шината японски DAC АК4490, който се захранва от отделна намотка на тороидното захранване, минава през стабилизация и всичко за каквото се сетите.

 

Като звук - не съм от тези, които могат да описват звук с някакви епитети, чист и ясен, всичко е равномерно, плътен и детайлен бас, друго не знам какво да кажа :) Има ли разлика от директния изход с компютър беше основният въпрос при слушане на FLAC-ове и с HD-650. Направих доста сравнения и бях готов да кажа, че няма. Все пак по едно време се сетих да пробвам и с The Dark Side of the Moon (2011 Remastered Version). На първия трак Speak to Me започват едни сърдечни пулсации, при коитo с усилвателя се чува много плътен суббас, докато от компа това не е толкова ниско и плътно. Но разликата е супер малка. Както и да е, вероятно с много концентрация, при пълна тишина и желание човек вероятно ще може да чува някакви разлики основно в баса, но минимални. Дали си струваше? Ми не :) Но това съм аз, явно имам висок праг на търпимост към техника и мога да се кефя и на съвсем обикновени слушалки, директно вързани към приличен аудио изход от компютър/телефон. Не чувам разлика между 160кбпс мп3-ки и FLAC, така че може би и ушите ми не са от най-"златните".

 

За други хора може да е различно :)

 

Направих сравнение между поръчковия усилвател и Apogee Groove (USB-powered) и не, разлика не откривам :) Пак да кажа, може би моите уши толкова си могат. Дори и да има разлики, те са много-много трудно чуваеми.

 

Ако трябва да степенувам нещата. Смяната на слушалките (ATH-M50X със Sennheiser HD-650) ми даде драстична разлика, може би отивам на поне 50% подобрение, това беше wow-ефектът. Всичко след това беше маргинално: ползване на USB-дак/амп, след това на standalone solid state discrete усилвател със собствено захранване направен от един от най-кадърните хора за тези неща в БГ + японски DAC - подобренията са в рамките сигурно на 0.5%. Явно не ставам за аудиофил :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И сега нещо друго, може би интересно за някои хора. KORG са решили да направят някаква модерна DHT триодна лампа за китарни ефекти Nutube (http://korgnutube.com/en/), която е нисковолтова, ползвайки технология, взета от вакуумните флуоресцентни дисплеи. Проектирана е в сътрудничество с един американски инженер Pete Millett, за когото може би някои от вас са чували, защото има доста негови схеми за лампови усилватели по DIY-форумите. Лампата се произвежда в Япония. Тоя пич се е договорил с KORG да продава бройки от лампата на разни DIY-ъри. Направил е и една много проста схема за слушалков усилвател, като продава платката + лампата за $50 (http://www.pmillett.com/nuhybrid.html). Много е лесна за изработка от начинаещи и реших да изтупам малко поялника от прахта, затова си поръчах платката и лампата от човека + елементи от Mouser, които днес пристигнаха. Като сглобя нещата, ще дам пак отчет.
 
Лампата:
omote.png

ura.png
 
Как би изглеждал усилвателят, след като се сглоби:
Nuhybrid.jpg
 
Схемата (входния буфер и ламповата част):
img12.jpg
Изходния буфер (с операционни усилватели):
img13.jpg
 
И най-интересното, хармонични изкривявания, типичната лампова характеристика с подчертани четни хармоници :)
NuHybrid%20FFT%20OPA551.jpg
Друго интересно е, че bias-ът на лампата може да се регулира с тримери, така че човек да вкара и повече изкривявания, ако го влече :)
 
Определено не е за пуристи, предвид че "лампата" не е съвсем класическа лампа, а е нисковолтов модерен вариант, както и че усилвателят е хибриден и ползва операционни усилватели и транзистори, но все пак за човек като мен е вариант да се позабавлява, като сглоби нещо самичък, без опасност от токови удари (цялата схема се захранва от 24 волтов адаптер) и с възможност да чуе лампов звук, с всички условности на това, като пуристите по-добре да подминат :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Днес дойде последната, но най-важна част от щатите: лампата + платката. Всички други неща бяха пристигнали от mouser.bg отдавна. Естествено не се стърпях и веднага след вечеря почнах да "лепя". Последно съм правил такива неща в ТНТМ-кръжока в шести клас, демек преди 24 години :D Както и да е. За 2-3 часа бях готов, първите ми впечатления са за страшно приятен и мек саунд! Но си лягам... Като послушам повече, пак ще пиша.

 

6caab4a0cd162fcda18a841068b3f16e.jpg

 

9aaa702cd6bf902b4029b2899183ad7d.jpg

 

Лампата свети в тъмното:

48fe35e38aa6da68781a86cd8fec0c52.jpg

 

c9ddc8556645280661e9e79a02424cad.jpg

 

0ad659e9421f1db65664f227e511ff82.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.